Skip to content

Scoala de vara pentru pasionati de street art si peisagistica. Ateliere gratuite despre natura si arta stradala la Teatrul Masca

Teatrul Masca lanseaza doua apeluri deschise pentru participanti la atelierele de peisagistica (sera & gradina) si arta stradala (pictura murala) din cadrul proiectului HELIX pentru Masca – centru cultural si comunitar. Atelierele sunt dedicate locuitorilor din proximitate (si nu numai), si pasionatilor de street art si/ sau de natura, indiferent de varsta.

Teatrul Masca incepe proiectul HELIX pentru Masca – centru cultural si comunitar, o initiativa de design participativ menita sa re-imagineze, dintr-o perspectiva ecologica si comunitara, relatia dintre spatiul exterior al teatrului si cetateni. Fiind singurul teatru de stat din Bucuresti aflat intr-un cartier de blocuri si, totodata, singurul care detine o gradina, Teatrul Masca isi propune sa transforme exteriorul Masca intr-un spatiu recreativ public – atat pentru comunitatea de proximitate, cat si pentru spectatori.

Pe termen lung, Teatrul Masca aspira sa devina un veritabil nod de cartier si un hub alternativ pentru comunitatea progresista din Bucuresti, promovand concepte precum: teatru verde, regenerare durabila si dezvoltare ecosistemica.

Intre iulie si noiembrie 2024, vor avea loc trei ateliere de design participativ, doua dintre ele fiind deschise publicului larg, indiferent de varste sau de apartenenta la cartier. Atelierul despre natura (peisagistica), condus de Bogdan Mihalache (peisagist freelancer si activist de mediu), va amenaja gradina si sera comunitara, in timp ce atelierul de arta stradala, coordonat de LUX si Cristi Neagoe, se va finaliza cu o lucrare murala pe cladirea teatrului.

Atelierul „Arta stradala – cu si fara masca” este o invitatie de a descoperi arta stradala si mesajele ascunse de pe peretii cartierului, artistii care au trecut pe acolo si si-au lasat urma, anumite concepte de graffiti si street art: tag, bomb, throw-up, cross-over, pictura murala, graffiti personal, estetic, politic sau de protest. Se va vorbi atat despre felul in care arta, de la teatru la graffiti, poate influenta societatea civila si inconstientul colectiv, dar si despre potentialul disruptiv al artei stradale, in pandant cu capacitatea sa incredibila de a transmite idei si mesaje sociale, politice sau simple comentarii estetice nealiniate – totul pe cea mai populara si mai accesibila canava: spatiul public urban. Atelierul va culmina cu o serie de activitati practice pentru ca participantii sa isi poata dezvolta propriul stil in grafitti si arta stradala.

Atelier desfasurat in serile zilelor: 4-8 septembrie 2024

Perioada de realizare mural cu suportul voluntar al participantilor la atelier: 5-12 septembrie 2024

Formular de inscriere: https://forms.gle/xFszvaxAfy2MHRGu8 

Atelierul „Natura demascata” intentioneaza sa inchege comunitatea din jurul teatrului intr-o activitate comuna de ingrijire a gradinii, de dezvoltare a abilitatilor de gradinarit – atat la bloc, cat si in spatii verzi – si de acumulare de informatii esentiale pentru intelegerea ecosistemului urban si a relatiilor dintre plante, animale si oameni intre blocurile orasului. Totodata, atelierul este o initiativa practica, presupunand initierea unei sere comunitare, modificarea gradinii comunitare prin plantare, dar si descoperirea terasei de pe acoperisul Teatrului Masca, un spatiu verde secret, care implica altfel de cerinte. Astfel, cele 5 intalniri isi propun sa le ofere participantilor cunostinte de baza despre plantele de gradina si de interior, principii sanatoase de ingrijire a gradinii din fata blocului, experienta practica, si know-how-ul de a face bunatati din plante alimentare crescute pe balcon. Pentru ca orice spatiu verde necesita intretinut pentru a supravietui, participantii la ateliere vor avea un rol important gestiunea acestui spatiu verde dupa amenajarea lui.

Atelier desfasurat in zilele de weekend: 1 septembrie, 7-8 septembrie, si 14-15 septembrie 2024

Formular de inscriere: https://forms.gle/C3TwpivJZ865Nf3TA

Participarea la cele doua ateliere este gratuita, pe baza completarii formularului aferent. Ultima zi de inscrieri este 19 august 2024.

Cel de-al treilea atelier, condus de arhitecta si scenografa Gabi Albu, va dezvolta o procedura interna de recuperare a materialelor din decoruri casate, care vor fi utilizate pentru construirea unor elemente de mobilier urban pentru gradina Teatrului Masca. Acest atelier va reuni personalul tehnic al teatrului si un grup de studenti de la sectia de scenografie a UNArte.

In acelasi timp, HELIX pentru Masca include implementarea unei proceduri de colectare selectiva a deseurilor, crearea unei harti online a traseelor optime pentru biciclisti dinspre cele sase sectoare ale Bucurestiului catre Teatrul Masca, si organizarea unui eveniment comunitar (20-22 septembrie 2024) pentru a prezenta publicului rezultatele atelierelor si pentru a experimenta impreuna spatiul nou creat.

Citește în continuare