In Danemarca scolile vor incepe la ore mai tarzii pentru a le oferi elevilor cateva ore in plus de somn. Decizia este luata pentru a proteja sanatatea mintala a adolescentilor.
Peste 20 de scoli din Danemarca au decis ca in primele saptamani de scoala orele ar trebui sa inceapa mai tarziu pentru a le oferi elevilor cateva ore in plus de somn si pentru a-i ajuta sa se adapteze la noul program. Unele dintre ele au adoptat initativa pe tot parcursul anului.
Decizia a fost luat pe fondul interesului din ce in ce mai mare pentru sanatatea mintala a tinerilor. Un studiu recent arata ca schimbarile prea bruste al programului de somn in randul copiilor si adolescentilor pot afecta capacitatile lor de concentrare si memorare. De asemenea, in ultimii ani s-a descoperit ca tinerii nu dorm suficient si ca adesea ajung la scoala obositi si indispusi.
Specialistii sustin ca nevoile fiziologice ale adolescentilor nu se potrivesc cu modul in care este structurat orarul de la scoala si ca elevii sunt nevoiti sa-si strice ritmul circadian pentru a merge mai devreme la ore.
Expertii sustin ca adolescentii ar trebui sa doarma intre 8 si 10 ore pe zi, insa potrivit unui raport national de sanatate publica din Danemarca, 60% din tinerii danezi de 15 ani dorm mai putin de atat. Utilizarea ecranelor inainte de culcare ar fi una dintre cauzele principale.
Potrivit cercetarilor, adolescentii au un ritm circadian diferit de cel al adultilor. Melatonina, un hormon pe care organismul il produce noaptea pentru a induce somnul, este eliberata mai tarziu in timpul serii la adolescenti decat la adulti. Acest lucru se datoreaza schimbarilor corporale, dar si datorita faptului ca un hormon al stresului, cortizolul, care tine organismul treaz, poate fi la niveluri mai ridicate la aceasta varsta.
Majoritatea scolilor care au adoptat aceasta schimbare au decis ca orele sa inceapa la 9:00 sau chiar 10:00 in loc de ora 8:00.
Deoarece lipsa unui somn adecvat poate duce la un risc crescut de depresie, stres si nefericire in randul tinerilor, profesorii si parintii au propus inca din 2023 schimbarea programului scolar pentru a-i ajuta pe adolescenti sa doarma mai mult. Potrivit cadrelor didactice, rezultatele au fost pozitive inca din primele luni, elevii au fost mai alerti la primele ore, au avut mai multa energie si s-au simtit mai fericiti.
Pentru a vedea schimbarile pe termen lung, scoala Th. Langs Skole din Silkeborg — prima care a luat initiativa de a schimba orarul elevilor — a colaborat cu Enversion, o companie de tehnologie, pentru a crea o aplicatie de monitorizare a somnului elevilor dintre clasele a 7-a si a 9-a. Pe baza sondajelor din aplicatie, elevii au dormit in medie 7 ore si 58 de minute. In primele trei luni au prezentat o imbunatatire a duratei somnului si a nivelului de energie. Multi dintre ei au declarat ca au adormit mai repede si ca s-au trezit mai usor.
Exemplul dat de Th. Langs Skole a fost urmat ulterior si de alte scoli, iar anul acesta numarul lor s-ar putea dubla, ajungand pana la 40.
In Danemarca fiecare institutie de invatamant are autonomia de a decide modul de organizare a predarii si cat de lungi trebuie sa fie zilele de scoala. Pentru a evita prelungirea programului elevilor, unele scoli au desemnat cate 2 profesori la fiecare ora pentru a eficientiza lectiile si a mentine un standard educational cat mai ridicat.
Expertii sustin ca mutarea orelor mai tarziu ar putea avea efecte pozitive pe termen lungi, dar nu este suficienta pentru a regla somnul tinerilor. Elevii trebuie sa-si formeze comportamente mai sanatoase pentru dormit, sa evite utilizarea ecranelor inainte de somn si sa aiba mai multe activitati fizice.
Astfel ar putea contribui la imbunatatirea si sustinerea unui program diferit la scoala. Unele institutii au inceput sa implementeze lectii pentru utilizarea corecta si sanatoasa a ecranelor inainte de culcare pentru a-i incuraja pe elevi sa procedeze altfel si sa aiba un somn mai linistit.