Scrisori nepublicate ale Mariei Callas arata ca a fost abuzata sexual, drogata si santajata de propriii parinti. Noile detalii vor aparea intr-o biografie a sopranei, care va fi publicata vara aceasta
Scrisorile publicate recent arata detalii dureroase din viata Mariei Callas, din relatia pe care a avut-o cu mama sa, cu sotul sau, dar si cu magnatul Aristotle Onassis.
Mama sa a santajat-o, sotul sau Giovanni Battista Meneghini a furat de la Maria Callas, iar magnatul Aristotle Onassis, cel cu care a avut o aventura, a abuzat-o fizic si a abandonat-o pentru a incepe o relatie cu Jackie Kennedy.
Soprana Maria Callas a fost adorata de publicul din intreaga lume, dar nu a cunoscut niciodata dragostea in afara scenei, dupa cum arata noile detalii din corespondenta sa, scrie The Guardian.
Autoarea irlandeza Lyndsy Spence scrie o noua biografie a artistei si i s-a acordat acces la scrisori nepublicate care arata detalii dureroase din viata Mariei Callas: mariajul tragic, dar si abuzurile omului de afaceri Onassis.
Potrivit lui Lyndsy Spence, in 1966, violenta omului de afaceri i-a pus in pericol viata: “Detalii dintr-un jurnal al unei prietene apropiate, arata ca Onassis a drogat-o, mai ales pentru a o abuza sexual, ceea ce astazi ar fi fost considerat un viol”.
Intr-o scrisoare catre secretara sa, Callas a marturisit: “Nu as vrea ca el (Onassis) sa ma sune si sa inceapa iar sa ma tortureze”.
In legatura cu relatia pe care o avea cu sotul ei, Maria Callas scria: “Sotul meu inca ma sacaie, dupa ce mi-a furat mai mult de jumatate din bani, dupa ce am pus totul pe numele sau, de vreme ce eram casatoriti, am fost naiva sa ma incred in el”. Il descrie ca pe “ratat”, scriind ca “pozeaza intr-un milionar care nu are niciun ban”.
Intr-o alta scrisoare, Maria Callas scrie despre directorul scolii Juilliard din New York, un om casatorit, care a impiedicat-o sa mai urmeze cursurile scolii dupa ce i-a refuzat avansurile. Maria i-a scris nasului sau: “Peter Mennin s-a indragostit de mine. Avand in vedere ca nu simt la fel pentru el, s-a intors impotriva mea”.
Maria Callas s-a nascut la New York, intr-o familie de greci saraci, in 1923. A fost una dintre cele mai iubite cantarete de opera. Interpretarea operei Tosca la Covent Garden a fost descrisa drept una dintre cele mai minunate experiente de opera din toate timpurile.
Autoarea Lyndsy Spence spune ca pentru a scrie noua biografie a Mariei Callas, i s-a acordat access la trei colectii imense de documente ce n-au mai fost vazute pana acum de public. Ele au fost introduse in 2019, in diferite arhive. Printre documente sunt scrisori ale Mariei Callas, in care se regasesc cele mai ascunse ganduri ale sale.
Noile dezvaluiri includ si date despre copilaria artistei. “Callas isi ura mama, care lucra ca prostituata in timpul razboiului si a incercat sa isi convinga fiica sa intretina relatii sexuale cu soldati fascisti”, spune autoarea Lyndsy Spence.
Mai tarziu, mama Mariei a vandut tot felul de povesti presei despre fiica sa si a santaj-o apoi pentru a nu mai vorbi cu jurnalistii. Iata ce ii scria fiicei sale: “Stii ce fac marii artisti de cinema, cu origini modeste atunci cand devin bogati? In prima luna, cheltuie primii bani pentru a asigura o casa parintilor, ii rasfata cu lucruri luxoase. Ce ai de spus, Maria?”
Maria marturiseste: “Daca mi-ar fi fost o adevarata mama acum mult timp, as fi pretuit-o”.
Nici tatal ei nu s-a purtat mai bine cu Maria Callas, spune Lyndsy Spence. “I-a scris o scrisoare, pretinzand ca se afla intr-un spital in care sunt tratati oameni saraci, in incercarea de a o determina sa ii trimita bani. Ii scrisese ca este pe moarte. De fapt, avea o afectiune minora”.
Maria Callas scria: “Sunt satula de egoismul si indiferenta parintilor mei. Nu vreau sa mai am de-a face cu ei. Sper ca ziarele sa nu exploateze asta pentru ca atunci chiar as blestema momentul in care mi-au devenit parinti”.
Maria Callas a murit in anul 1977, la varsta de 53 de ani. Noile materiale arata si date necunoscute pana acum despre starea de sanatate a artistei, care i-au afectat cariera in anii 1960. Aceasta fusese si dependenta de droguri si isi pierduse vocea de mai multe ori.
Autorea irlandeza care lucreaza la biografia Mariei Callas spune ca l-a cautat pe medical neurolog care a tratat-o inainte de moarte. Callas a suferit de o tulburare neuromusculara, ale carei simptome au inceput in anii 1950, dar doctorii au trimis-o acasa, numind-o “nebuna”. Asa se explica pierderea vocii, care i-a scurtat cariera.
“Moartea Mariei Callas este o poveste ingrozitoare. Singura în apartamentul ei parizian, ea s-a bazat pe sora ei, Jackie, si pe prietenul sau, Vasso Devetzi, pentru a-i furniza sedative. Viata ei a fost una plina de tragedie, iar eu am vrut sa ii redau vocea”, spune Lyndsy Spence.
Cartea “Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas” va fi publicata pe 1 iunie.