Sculpturi spectaculoase din ciocolata create de Chef Amaury. Printre creaturile fantastice se numara dragonii din Game of Thrones, Demogorgon din Stranger Things, un leu de 80 de kilograme si o pasare Phoenix.
In timp ce unii artisti se straduiesc sa modeleze materiale traditionale, altii isi ofera singuri provocari aparent imposibile: sa lucreze cu amestecuri delicate si instabile precum ciocolata topita. Chef Amary Guichon este un expert francez, renumit prin modul in care si-a transformat sculpturile de ciocolata in adevarate opere de arta pe care le lucreaza minutios. Patiserul spune ca poate reproduce aproape orice folosindu-se de ciocolata: animale, creaturi fantastice, motociclete, instrumente muzicale si numeroase obiecte.
Guichon isi documenteaza procesul creativ pe contul de Instagram unde a strans peste 3,5 milioane de fani. Pe langa rezultatul final, posteaza si montaje cu pasii pe care i-a urmat pentru a crea fiecare capodopera. Desi multe dintre ele sunt comenzi ale unor clienti, sculpturile sale par mai potrivite pentru un muzeu al ciocolatei.
Pentru una dintre cele mai recente creatii ale sale, un leu fioros, incordat, aflat in pozitie de lupta, Guichon a lucrat cu 80 de kilograme de ciocolata pe parcursul a 5 zile, cate 10 ore in fiecare zi.
A inceput cu trupul pe care l-a realizat din oua uriase de ciocolata turnate in forme speciale, urmat de ciocolata incalzita la o numita temperatura pentru a fi sculptata in forma atent detaliata a animalului. La final, fiecare parte a sculpturii a fost colorata cu un spray cu vopsea comestibila, inclusiv mustati din ciocolata alba.
Chef Amaury s-a nascut in Cannes dintr-o mama de origine elvetiana si tatal francez. A crescut in Geneva si si-a urmat pasiunea pentru cofetarie inca de la varsta de 13 ani cand a facut primul curs de pregatire in patiserie.
Cursul a durat numai o saptamana si nu era pentru incepatori: „Nu credeam ca o sa devin cofetar dar experienta din adolescenta m-a facut sa vreau sa lucrez in horeca„, a spus Amaury. Ulterior, a absolvit alte cursuri de gastronomie prin care a incercat sa se specializeze, urmate de primul job pe care l-a primit a fost intr-o mica patiserie din Wolfisberg, Geneva unde a lucrat vreme de 2 ani.
Treptat, a inceput sa participe la concursuri de cofetarie si a castigat cateva premii care l-au ajutat sa fie remarcat de faimoasa Maison Lenôtre din Paris, una dintre cele mai apreciate ciocolaterii franceze. Dupa un an de lucru la ei, a primit trofeul pentru „Cel mai ucenic din Franta” si, dupa absolvire, a fost angajat pentru a le conduce buticul din Cannes. La varsta de numai 21 de ani, a ajuns la nivelul de „Chef Executive” la Hugo and Victor din Paris iar dupa ce a participat la o emisiune culinara televizata unde a terminat pe locul al treilea, a devenit unul dintre cei mai faimosi cofetari francezi.
Fiind ajutat de carisma si de modul in care s-a folosit de retetele de socializare pentru a-si promova creattile, Chef Amaury s-a mutat in Las Vegas, SUA unde si-a deschis o academie in cadrul careia transmite mai departe experienta si tehnicile invatate. Scoala are atat cursuri de cate 10 saptamani, de 4 ori pe an dar si cursuri mai scurte de o zi, de tipul unui masterclass.
Chef Amaury a venit si in Romania unde a pregatit cativa cofetari romani in cadrul ICEP Hotel School. Prima vizita a fost in octombrie 2018 pentru un masterclass scurt iar in 2019 a tinut un curs de „Chocolate Showpiece” in cadrul caruia studentii veniti din intreaga lume au recreat una dintre cele faimoase piese de ciocolata ale sale: pasarea Phoenix in timpul zborului.