Trei filme romanesti in competitiile Festivalului de la Sarajevo 2024: Emanuel Parvu cu „Trei kilometri (…)”, Andrei Cohn cu „Saptamana Mare” si Isabela Tent cu „Alice On & Off”. Juriul este condus de Paul Schrader.
Romania are trei filme in cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din Europa de Sud-Est. Selectia festivalului a fost anuntata ieri si include 54 de filme care vor concura in patru sectiuni dedicate atat cineastilor aflati la inceput de drum dar mai ales celor cu experienta.
Festivalul se va desfasura intre 16 si 23 august, la final filmele castigatoare vor primi trofeele “Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun scurtmetraj, documentar, film studentesc, lungmetraj, regizor, actor si actrita.
Emanuel Parvu, Andrei Cohn si Isabela Tent sunt cei trei cineasti romani care ne reprezinta la Sarajevo.
In competitia oficiala dedicata lungmetrajelor se afla “Trei kilometri pana la capatul lumii” in regia lui Emanuel Parvu, singura productie romaneasca premiata anul acesta la Festivalul de la Cannes — unde a avut premiera mondiala, in cadrul competitiei oficiale. La Cannes a obtinut trofeul Queer Palm iar la Sarajevo are din nou sanse de castig deoarece dl Parvu a fost in trecut favorit al competitiei din Bosnia si Hertegovina.
In 2017, debutul sau in lungmetraj, “Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor” a obtinut doua trofee “Heart of Sarajevo” pentru cel mai bun regizor si cel mai bun actor (Serban Pavlu, protagonistul peliculei).
La Sarajevo intra in competitie cu “Trei kilometri pana la capatul lumii”, un film care s-a mai aflat si in selectiile Festivalurilor de la Karlovy Vary si Ierusalim. Productia a avut deja reactii pozitive in presa internationala de specialitate — le puteti citi aici.
Filmul spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care isi petrece vara in satul natal din Delta Dunarii. Intr-una din seri este atacat pe ulita satului, iar de a doua zi lumea ii este data peste cap. Parintii nu-l mai pot privi ca inainte si linistea aparenta a satului incepe sa se sfarame.
Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de productie FAMart, ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor) si Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri). Din distributie mai fac parte actorii: Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Tata muta muntii), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D.), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor).
In cinematografele din Romania va putea fi urmarit incepand cu 11 octombrie.
Dupa premiera mondiala de la Berlinale, noul lungmetraj al lui Andrei Cohn intra in aceeasi competitie cu “Trei kilometri (…)”: cel mai bun lungmetraj.
“Saptamana Mare” a fost lansat la inceputul acestui an in sectiunea Forum a Festivalului International de Film de la Berlin.
Dl Cohn are de asemenea experienta cu festivalul de la Sarajevo, debutul sau in lungmetraj, “Acasa la tata”, fiind selectat in competitia oficiala a evenimentului din 2015. Al doilea film al sau, “Arest”, a fost premiat la Festivalul de la Cairo la saptamana criticilor de film, “Saptamana Mare” fiind al treilea lungmetraj al cineastului.
Actiunea filmului se petrece in saptamana Mare, undeva pe la 1900, in Romania. Relatia tensionata dintre carciumarul evreu Leiba si Gheorghe, servitorul sau, ajunge la un punct culminant care aduce despartirea lor. Mandru si violent, Gheorghe ii promite lui Leiba razbunare in noaptea de Pasti. Amenintarea lui Gheorghe, in mediul antisemit al satului romanesc de la inceputul secolului al XX-lea, il tulbura pe Leiba. Derapajul lui psihologic il transforma din victima in agresor.
Din distributie fac parte actorii Doru Nicolae Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiriches, Ana Ciontea, Dinu Gheorghe Mario, Iulian Postelnicu, Cristina Flutur.
Saptamana Mare este o productie Mandragora (Romania) in coproductie cu BORD CADRE FILMS (Elvetia). Este distribuit in Romania de Iadasarecasa iar lansarea in cinematografele din tara este programata pentru acest an.
Dupa premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Cracovia, documentarul de debut al regizoarei Isabela Tent a fost inclus in competitia de la Sarajevo pentru cele mai bune filme documentare.
Dupa premiera de la Cracovia, “Alice On & Off” a fost proiectat in premiera nationala la TIFF 2024 unde a castigat trei premii: FIRESCI, mentiunea speciala a juriului “What’s up doc?” si cel mai bun debut la Zilele Filmului Romanesc.
Documentarul la care Isabela Tent a lucrat timp de 10 ani spune povestea lui Alice care la 18 ani are deja un copil de aproape doi ani, pe Aristo. E casatorita cu Dorian, trecut de 50, pe care l-a cunoscut cand avea 14 ani si cu care a inceput o relatie la 15 ani.
Filmul este produs de Irina Andreea Malcea si Luna film si urmareste traiectoriile lui Alice si Dorian care se separa rapid, obligand-o pe Alice sa faca alegerea sfasietoare de a se desparti atat de Dorian, cat si de Aristo. Incarcata cu sentimente de teama si izolare, Alice cauta refugiu si consolare exprimandu-se prin pictura, avand drept martor o camera de videochat. In acest proces, nu numai ca isi gaseste alinarea, dar redescopera si dragostea. Reflectand actiunile propriilor ei parinti, Alice apare sporadic in viata lui Aristo de-a lungul anilor, urmand un tipar similar.
Povestea lui Alice in industria cinematografica a inceput in 2014 cu scurtmetrajul care ii poarta numele, premiat cu un trofeu Gopo in 2016.
Isabela Tent s-a remarcat predominant ca asistent regie, a colaborat cu figuri apreciate ale cinematografiei romanesti. A lucrat cu Radu Jude la “Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale in 2021, “Inimi cicatrizate”, laureat la Locarno in 2016 si “Imi este indiferent daca vom intra in istorie ca barbari”, castigator al Globului de Cristal la Karlovy Vary in 2018. A mai lucrat si cu Ivana Mladenovic pentru “Soldatii. Poveste din Ferentari”, premiat la San Sebastian in 2017, Eugen Jebeleanu pentru “Camp de maci” (2020) si Tudor Giurgiu pentru “Libertate”, castigator la Sarajevo anul trecut.
Selectia Festivalul de Film de la Sarajevo 2024 a fost realizata de o echipa condusa de Izeta Građević care a vizionat 940 de filme, inclusiv 190 de lungmetraje de fictiune, 280 de documentare si 470 de scurtmetraje si proiecte studentesti.
Cele patru sectiuni de concurs ale festivalului – pentru lungmetraj, documentar, scurtmetraj si film studentesc – vor prezenta 19 premiere mondiale, noua internationale, trei europene, 21 regionale si trei nationale.
Jovan Marjanović, directorul festivalului, a declarat ca “Prezentarea acestor 57 de premiere, alaturi de alte aproximativ 15 filme din programele In Focus si Open Air care urmeaza sa fie anuntate, face ca Festivalul de Film de la Sarajevo sa fie inca o data locul in care publicul cel mai larg, precum si profesionistii si criticii de film, pot obtine cea mai exacta imagine a artei cinematografice din Europa de Sud-Est, Ucraina si Caucazul de Sud in prezent.”
Juriul festivalului din acest an va fi condus de legendarul scenarist si cineast Paul Schrader. Alaturi de el se vor afla actorul Sebastian Cavazza, cineasta Una Gunjak, regizorul Juho Kuosmanen si actrita Noomi Rapace.
Competitia Oficiala pentru cel mai bun lungmetraj:
“Arcadia,” Yorgos Zois (Greece, Bulgaria, U.S.) – premiera regionala
“Dwelling Among the Gods” (Među Bogovima), Vuk Ršumović (Serbia, Italia, Croatia) – premiera mondiala
“The Editorial Office” (Redaktsiya), Roman Bondarchuk (Ukraine, Germany, Slovakia, Czech Rep.) – premiera regionala
“Family Therapy” (Odrešitev Za Začetnike), Sonja Prosenc (Slovenia, Italy, Croatia, Norway, Serbia) – Premiera europeana
“Holy Electricity” (Tsminda Elektroenergia), Tato Koteshivili (Georgia, Netherlands) – premiera regionala
“Holy Week” (Săptămâna Mare), Andrei Cohn (Romania, Switzerland) – premiera regionala
“Three Kilometres to the End of the World” (Trei Kilometri Până La Capătul Lumii), Emanuel Pârvu (Romania) – premiera regionala
“The Village Next to Paradise,” Mo Harawe (Austria, France, Germany, Somalia) – premiera regionala
“Mother Mara” (Majka Mara), Mirjana Karanović (Serbia, Slovenia, Switzerland, Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Luxembourg) – Gala Screening, premiera mondiala, in afara competitiei
Competitia Oficiala pentru cel mai bun documentar:
Competition Program – Documentary Film
“At the Door of the House Who Will Come Knocking” (Ko Će Pokucati Na Vrata Mog Doma), Maja Novaković (Serbia, Bosnia and Herzegovina, Belgium, 85 mins.) – B&H premiere
“Bekim Fehmiu” Valmir Tertini (Albania, 66 mins.) – B&H premiere, out of competition.
“Alice On & Off,” Isabela Tent (Romania, 86 mins.) – premiera regionala
“Cent’anni, Maja Prelog” (Slovenia, Italy, Poland, Serbia, Austria, 87 mins.) – premiera regionala
“Dad’s Lullaby” (Tatova Kolyskova), Lesia Diak (Ukraine, Romania, Croatia, 78 mins.) – premiera mondiala
“Fragments of Ice” (Fragmenty Lyodu), Maria Stoianova (Ukraine, Norway, 95 mins.) – premiera regionala
“Loxy,” Dimitris Zahos, Thanasis Kafetzis (Greece, 87 mins.) – premiera internationala
“… Ned, Tassot, Yossot …,” Brigitte Weich (Austria, 99 mins.) – premiera regionala
“Our Children” Naša Djeca, Silvestar Kolbas (Croatia, 92 mins.) – premiera internationala
“Pavilion 6” (Paviljon 6), Goran Dević (Croatia, 69 min.) – premiera regionala
“A Picture to Remember” (Foto Na Pam’yat), Olga Chernykh (Ukraine, France, Germany, 72 mins.) – premiera regionala
“Praslovan,” Slobodan Maksimović (Slovenia, Croatia, 112 mins.) – premiera mondiala, out of competition
“Your Life Without Me” (Az Életed Nélkülem), Anna Rubi (Hungary, Sweden, 72 mins.) – premiera mondiala
“Biang Biang Express” (Miàn Miàn Jù Dào), Nikola Stojanović (Serbia, China, 10 mins.) – premiera mondiala
“Between Delicate and Violent” (Zarafet Ve Şiddet Arasinda), Şirin Bahar Demirel (Turkey, Netherlands, 15 mins.) – premiera regionala
“Heterotopia” (Heterotopija), Nikola Nikolić (Serbia, 7 mins.) – premiera internationala
“Like a Sick Yellow” (Si E Verdhë E Sëmur), Norika Sefa (Kosovo, 23 mins.) – B&H premiere
“Pain/Bol,” Ivan Faktor (Croatia, 22 mins.) – premiera regionala
“Re:Visited Jasenovac,” Admir Rahmanović (Bosnia and Herzegovina, Sweden, 12 mins.) – Premiera europeana
“The Seagull” (Galeb), David Lušičić (Croatia, 29 mins.) – premiera internationala
“What We Ask of a Statue Is That It Doesn’t Move” (Afto Pou Zitame Apo Ena Agalma Ine Na Min Kinite), Daphné Hérétakis (Greece, France, 31 mins.) – premiera internationala