Skip to content

Doua tinere artiste, Christina One si Sanziana Maria Iacob, au realizat filme marturii poem despre evolutia lor profesionala. Self-made artist un proiect emotionant, in epoca tehnologiei 5G/5G+ si a telefoanelor Samsung Galaxy Z Fold5

Tara noastra a inregistrat in ultimii ani premiere in accesul tehnologie care ii fac pe foarte multi nomazi digitali sa-si doreasca sa traiasca aici si sa munceasca de la distanta. Traim vremuri frumoase din perspectiva tehnologiei, vremuri care ofera noi locuri de munca si reaseaza putin rapoartele sociale despre notorietate, acces la servicii medicale sau chiar la joburile in alte tari despre care povesteam.

Orange Romania a lansat in premiera nationala reteaua 5G+, in luna iunie, care inseamna navigarea pe internet la o viteza de transfer mult mai mare pentru utilizatori. Clientii Orange au acces in exclusivitate la cea mai rapida si performanta retea din Romania.

Pentru a demonstra beneficiile tehnologiei 5G/5G+ (viteze mari, acces instant la tot ce-ti doresti) doua dintre tinerele care sunt creatori de continut cunoscuti si apreciati, in parteneriat cu doi artisti din zona tehnologiei au realizat 2 proiecte video filmate aproape integral cu telefonul Samsung Galaxy Z Fold5. Intregul proces de realizare al clipurilor a fost sustinut si facilitat de vitezele retelei Orange 5G.

Proiectul incurajeaza libertatea de exprimare, arata putin din evolutia acestor tinere de-a lungul anilor in online si are un mesaj de sustinere pentru cei care doresc sa isi urmeze visurile. Chiar si cand ele sunt atat de indraznete incat depasesc limitele de intelegere imediata ale parintilor unei generatii pentru care tehnologia, telefonul smart si internetul sunt mijloacele de exprimare profesionala.

Au rezultat doua filmulete poem despre devenirea prin tehnologie a unor artiste, care astazi sunt printre cele mai cunoscute si apreciate creatoare de continut, filme care sunt accelerate de cea mai rapida retea, Orange, si filmate cu telefonul Samsung Galaxy Z Fold5.

Una dintre echipe a fost formata din Sinziana Maria Iacob (Sinziana Sooper)  – creatoare de continut beauty & lifestyle cunoscuta pentru fotografiile sale concept si Raul Jichici – creator de clipuri video, un fotograf profesionist care are experienta in fotojurnalism si fotografie de travel, dar si fotografii de set pentru productii internationale filmate la noi.

Filmul rezultat e povestea Sinzianei spusa in imagini spectaculoase, o perspectiva care va arata cata munca e de fapt in spatele acestei meserii noi, dar si ce ajutor extraordinar e tehnologia pentru artistii acestor vremuri.

https://www.youtube.com/watch?v=nHUDdvVSqko

Cealalta echipa a fost formata de Christina One care apare ca protagonista in clip, fotograf si artist vizual, absolventa a Universitatii de Arte, sectia  pictura si Iuliana Popescu, o fotografa absoventa a Universitatii de Arte, specializarea specializarea Imagine dinamica si fotografie.

Filmul rezultat este o poezie vizuala emotionanta a transformarilor profesionale si emotionale prin care a trecut Christina, un artist care a avut curajul de a se exprima asa cum a simtit, dar a avut si toate uneltele tehnologice care sa o sprijine.

https://www.youtube.com/watch?v=GjyylR4NMNY&ab_channel=IulianaPopescu

Christina One este o pictorita care, in epoca tehhnologiei, a trecut de la sevalet la artist digital. Urban.ro a vrut sa stie care au fost provocarile carierei ei dincolo de filmul pe care-l vedeti mai sus.

Ai crescut ca artist care a facut trecerea de la analog in arta (desen cu mana, clasic, pictura) la pictura digitala, fotografie digitala. Ti-e dor sa mai desenezi cu creionul pe hartie?

Nici nu pot descrie in cuvinte. E una dintre marile mele frustari – ca nu reusesc, de o lunga perioada, sa-mi fac timp sa stau din nou in fata sevaletului si sa desenez si sa pictez. Munca imi mananca tot timpul. Sper ca atunci cand ne vom muta la casa sa umplu peretii casei, in mare parte, cu lucrarile inramate ce vor iesi din mainile noastre (ale mele si ale lui Emil, prietenul meu, caci si el deseneaza).

Ce poti face in arta digitala pe care nu ai fi putut sa-l faci in desene clasice?

Arta digitala este foarte flexibila. Este mult mai usor sa faci corecturi, sa ajustezi culorile sau sa modifici parametri fara a deteriora suportul original. Poti lucra cu straturi multiple, poti adauga elemente in mod separat, poti testa tot felul de idei si poti ajusta detaliile fara a afecta intreaga lucrare. In desenul traditional, corectarile pot fi mai dificile si pot afecta intregul suport, doar ca, din punctul meu de vedere, mediul traditional ofera o conexiune mai directa cu suportul de lucru si o experienta emotionala diferita, legatura palpabila cu tusa de culoare ofera, dupa parerea mea, suflet lucrarii, pe cand digitalizarea artei aduce cu sine si o nota impersonala si rece. Avantaje si dezavantaje.

Cat de mult s-au schimbat dorintele tale de a realiza anumite proiecte sub impactul tehnologiei – ce visai sa faci cu arta ta cand erai mica si ce faci acum?

In prezent, exista o lupta intre dorinta de a ramane autentic, true to my self cu ceea ce imi iese din maini si dorinta de a ramane totodata relevant intr-o lume in care platforme online, precum Instagram, au transformat arta intr-o experienta mai accesibila si interactiva. Cand eram mica, nu aveam ceva foarte bine definit in minte, stiam doar ca voi picta si fotografia, dar cu siguranta nu stiam ca imi voi fructifica talentul in domeniul publicitar, asa cum fac astazi.

Cat de mult te-ai schimbat la nivelul increderii in sine?

Incredea in sine a venit, in cazul meu, odata cu varsta si cu dobandirea experientei si a crescut substantial odata cu feedback-ul pozitiv primit legat de ceea ce iese din mintea si mainele mele.

Odata cu audienta din online ai si o anume putere, nu doar la nivelul increderii in sine, care e numita drept “influenta”. Simti ca a venit cu o responsabilitate? Cum se manifesta aceasta responsabilitate?

Orice fel de influenta ar trebui sa aduca cu sine si o responsabilitate, prin filtrarea mesajelor transmise. Incerc sa fiu o sursa de inspiratie vizuala, sa folosesc influenta mea pentru a inspira, de aceea ma limitez la a expune cu precadere aspecte pozitive. Unii simt aceasta responsabilitatea prin a se implica in probleme sociale, in timp ce altii pot prefera sa se concentreze exclusiv pe aspectele artistice sau creative ale muncii lor si consider ca este absolut firesc, avand in vedere ca oamenii au convingeri si valori diferite. Ideal ar fi gasirea unui echilibru intre libertatea creativa si impactul pe care il poate avea o prezenta in online. Si mai cred ca exista, totusi, si o linie fina intre responsabilitatea online si cenzura. Cenzura poate aparea atunci cand platformele sau comunitatile impun limite rigide asupra continutului, sub pretextul protejarii publicului sau in incercarea evitarii controversei. Dupa cum spuneam, este important sa existe un echilibru intre responsabilitatea in online si libertatea creativa, evitand restrictii excesive care pot limita exprimarea artistica si libertatea gandirii. Este esential sa se aiba grija sa nu se elimine diversitatea de voci si perspective sub pretexte false.

*

5G+ reprezinta evolutia actualelor retele 5G, oferind performante semnificativ mai bune fata de ce ofera in prezent 5G-ul standard. Daca in prezent 5G ofera viteze de 500 – 600Mbps, 5G+ ofera viteze maxime de pana la 1,5Gbps (1.500Mbps) – practic viteze de peste 4 ori mai mari – 5G de pana la 1,5 Gbps versus cele 4G+ de pana la 0,35 Gbps.

Unul dintre principalele obiective ale Orange este ca isi doresc sa faciliteze accesul clientilor la cele mai noi si performante tehnologii. De aceea, au crescut constant numarul de orase cu 5G, au scazut semnificativ pretul abonamentele cu 5G, au crescut varietatea de telefoane compatibile 5G si au frecvent oferte si promotii pentru ele.

Articol realizat cu sprijinul Orange si Samsung.

Citește în continuare