Semne care arata deficienta de acizi grasi Omega 3
Ni se spune foarte des ca e important sa consumam acizi grasi omega 3 pentru ca ne ajuta pentru o dezvoltare sanatoasa. O generatie intreaga a luat ulei de peste ca sa suplimenteze lipsa unei alimentatii care nu era foarte bogata in acizi grasi pentru ca nu se gaseau prea multe alimente in magazine.
Iata semne care arata ca in corpul nostru e o deficienta de acizi grasi omega 3 si trebuie sa-i suplimentam alimentar.
Pielea uscata si cu semne de iritare e unul intre indicatorii cei mai importanti
Lipsa acizilor grasi omega 3 se simte mai ales la nivelul pielii. De exemplu, pielea care devine tot mai uscata si mai casabila, desi bem apa, e un semn de lipsa a acizilor grasi. La fel si o acne care a aparut subit, sau o roseate a tenului care nu are justificari medicale.
Starile de depresie sunt si ele semne de o posibila lipsa a acizilor grasi omega 3.
Sigur ca in aceste vremuri starea noastra de spirit nu e cea mai optimista, dar daca simtiti semnele depresiei, fiti onesti cu voi, faceti-va curaj si mergeti la medic. Poate sa fie si o cauza a lipsei unor nutrienti esentiali pentru creier, cum sunt acizii grasi omega 3. De asemenea acesti acizi grasi sunt cunoscuti pentru efectele lor anti inflamatorii si neuroprotective. Exista studii care arata ca imbunatatesc efectele tratamentului in bolile neurodegenerative ca Alzheimer, dementa sau tulburarea bipolara.
Durerile articulatiilor pot fi si ele un semnal pentru lipsa acizilor grasi omega 3.
Sigur ca odata cu inaintarea in varsta simtim tot mai mult cum articulatiile isi pierd din elasticitate si de multe ori apare durerea provocata de reducerea colagenului de la locul unde oasele se intalnesc, ceea ce numim articulatie.
Exista o afectiune care se numeste osteoartrita in care cartilagiile care acopera oasele se reduc. Poate fi provocata de un efect autoimun inflamatoriu sau de varsta.
Studiile arata ca o cantitate corecta de acizi grasi omega 3 in corp reduce riscul aparitiei acestor boli si incetineste imbatranirea articulatiilor.
Schimbarile in structura si elasticitatea firelor de par pot fi si ele un semn de deficienta de omega 3
Acizii grasi omega 3 nu ajuta doar la protejarea pielii si articulatiilor ci si a parului. Daca observati o schimbare a texturii parului, a densitatii sale e posibil sa aveti o deficienta de omega 3.
Un studiu pe 120 de femei timp de 6 luni care au luat omega 3 suplimentar de alimentatie a aratat ca subiectii au avut la sfarsit pielea mai elastica, mai sanatoasa, iar caderea parului a fost redusa, in acelasi timp crescand densitatea acestuia.
Alimentatia ne va ajuta sa recuperam o parte importanta din aceasta deficienta. Cea mai mare cantitate de acizi grai omega 3 o puteti lua mancand peste si fructe de mare.
Somonul, heringul, sardinele sunt sortimentele de peste cele mai bogate in acizi grasi omega 3.
De asemenea o cantitate importanta de acizi grasi omega trei mai poate fi gasita in nuci, alune si seminte chia.
Uleiurile vegetale de rapita si soia sunt si ele bogate in acizi grasi omega 3, la fel ca avocado, mango, piesicile si ananasul. In categoria leguminoase cele mai bogate in omega 3 sunt conopida, broccoli, fasolea si mazarea.