Semnificatia celor mai populare flori oferite in Romania
In mod traditional, florile simbolizeaza sentimente sau ganduri, insa, de-a lungul timpului, florile au ramas o alegere clasica a exprimarii dragostei.
Recunoscut de secole in multe tari din Europa si Asia, limbajul simbolic al florilor joaca un rol important in operele lui William Shakespeare, care a folosit cuvantul „floare” de peste 100 de ori in piesele si sonetele sale. In „Hamlet”, Ophelia mentioneaza si explica semnificatia simbolica a panselutelor, rozmarinului, crinilor, margaretei si violetelor.
Limbajul victorian al florilor a fost folosit pentru a transmite expresii romantice: caprifoi pentru devotament, trandafiri sau crizanteme rosii pentru dragoste sau bujori pentru o casnicie fericita. In anii 1800, garoafa galbena era folosita pentru a exprima „dispretul”. Astfel, aproape orice sentiment imaginabil poate fi exprimat prin flori si puteti tine cont de limbajul acestora pentru buchetele pe care le veti oferi zilele acestea.
Va prezentam in continuare semnificatia celor mai populare flori oferite in Romania, astfel incat sa optati pentru aranjamentul floral perfect.
Trandafirul rosu este considerat un simbol al frumusetii, al iubirii si al respectului si continua sa fie un cadou traditional al indragostitilor.
Istoria trandafirilor de culoare rosie este strans legata de zeita frumusetii si a dragostei, Afrodita, din mitologia greaca, cat si de zeita iubirii, denumita de romani Venus.
Sentimentele de iubire sunt exprimate cel mai usor oferind trandafiri rosii, cunoscuti sub numele de trandafirii dragostei. Cel alb reprezinta inocenta, iubirea pura si speranta pentru viitor, si este des folosit in crearea buchetelor de mireasa. Combinatia dintre trandafirii albi si cei rosii intr-un buchet romantic exprima unitate. Trandafirul galben semnifica bucurie si prietenie, cel portocaliu – fascinatie si entuziasm, iar soiul roz spune o poveste de recunostinta, apreciere sau admiratie.
Un trandafir oferit simbolizeaza dragoste la prima vedere, trei trandafiri spun „te iubesc”, iar sapte trandafiri inseamna „Sunt indragostit de tine”. Trandafirii sunt cel mai frecvent asociati cu dragostea si romantismul, existand 150 de specii si mii de hibrizi.
Printre cele mai populare flori din lume, lalelele reprezinta eleganta si gratie, dar cele rosii simbolizeaza declaratia perfecta de dragoste.
Laleaua, cultivata pentru prima data in Turcia, este una dintre cele mai vechi si mai colorate flori ale primaverii si a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea de biologul Carolus Clusius.
Lalelele sunt un simbol al dragostei deoarece reprezinta o floare clasica, indragita de-a lungul mai multor secole. Sunt ideale pentru a fi oferite persoanei iubite de Ziua Indragostitilor. Optati pentru lalelele rosii intr-un buchet romantic sau lalelele roz care semnifica grija si fericire.
Pe masura ce lalelele infloresc la inceputul primaverii, ele au si un sens de renastere. Lalelele albe inseamna iertare, respect si puritate, iar cele galbene reprezinta unele dintre cele mai vesele flori si simbolizeaza speranta. In perioada victoriana, lalelele galbene semnificau „soare in zambet” si au fost un simbol de caritate.
Lalelele mov semnifica regalitate si eleganta deoarece vopseaua purpurie era un lux pe care doar cei foarte bogati sau de rang regal si-l puteau permite. La sfarsitul anilor 1500, regina Elisabeta a interzis tuturor, cu exceptia membrilor familiei regale, sa poarte haine in culoarea purpuriu.
Disponibili in mai multe culori si soiuri diferite, bujorii sunt cunoscuti ca floarea bogatiei si respectului, si sunt originari din China.
Florile luxuriante si pline de viata intruchipeaza romantismul (bujorii roz), un mariaj fericit, prosperitate si noroc si sunt completarea perfecta pentru un aranjament floral de Ziua Indragostitilor. De asemenea, pot insemna si timiditate (bujorii albi).
Bujorii au fost populari in China inca din timpul dinastiilor Sui si Tang, cand aceste flori au fost plantate in gradinile Palatului Imperial. Asadar, simbolismul bujorilor include si nobletea, onoarea si bogatia. Orasul Luoyang este denumit si Orasul Bujorului, acesta gazduind un festival anual dedicat acestei flori. In vremurile antice si medievale, se credea ca radacinile si semintele lor vindeca peste douazeci de boli, inclusiv muscaturile de sarpe.
Orhideea este o floare exotica de o frumusete rara si delicata, semnificand iubirea, luxul si puterea.
Desi orhideele au reputatia de a fi simboluri ale seductiei, fertilitatii si rafinamentului, aceste plante colorate diferit au o gama diversa de simboluri. De exemplu, orhideele albe inseamna inocenta si puritate, precum si eleganta, si cele roz sunt un simbol pentru feminitate, afectiune pura, gratie si bucurie. In schimb, orhideele galbene simbolizeaza prietenia si noile inceputuri, iar cele violet semnifica regalitate, admiratie si demnitate.
Confucius a admirat orhideea si a scris multe poezii cu privire la aceasta floare exotica, pe care a comparat-o cu caracterul nobililor carturari. Orhideele au fost subiectul multora dintre operele sale filosofice si literare si au stat la baza invataturilor sale morale.
Exista peste 20.000 de specii de orhidee in lume si sunt considerate a fi afrodisiace puternice inclusiv in Grecia si China. In epoca victoriana, orhideele se gaseau doar la tropice si erau extrem de rare. Prin urmare, erau un simbol al luxului si al gustului rafinat. Cu cat orhideea era mai rara, cu atat dragostea si pasiunea celui care o oferea erau mai profunde.
De-a lungul secolelor, floarea de crin a fost interpretata ca fiind „o frumusete magnifica” si cel mai frecvent inseamna devotament sau puritate, desi semnificatia poate varia in functie de tipul de crin si culoare.
Aceste flori uimitoare sunt alegerea perfecta pentru a rasfata o persoana draga si simbolizeaza rafnamentul si frumusetea tineretii. Crinii sunt asociati cu renastarea si maternitatea, dar semnifica si 100 de ani de dragoste si se spune ca poarta noroc, mai ales la nuntile din China.
Stralucitor si aprins, crinul rosu reprezinta dragostea si pasiunea. Este un inlocuitor potrivit al unui trandafir rosu intr-un buchet romantic.
Crinii albi reprezinta puritate, angajament si renastere, cei roz sunt un simbol pentru feminitate si admiratie, iar cei portocalii simbolizeaza incredere, optimism si energie. Crinii galbeni sunt ideali pentru cei care doresc sa-si exprime recunostinta. Exista intre 80 si 100 de specii de crini si sunt extrem de toxici pentru pisici.