Perfectionismul dirijorului Sergiu Celibidache subiect dezbatut in filmul The Yellow Tie. Cu Air France mergi pe platourile de filmare si poti castiga si doua bilete de avion la Paris.
In Bucuresti incep filmarile pentru The Yellow Tie, filmul care povesteste viata dirijorului si muzicianului roman Sergiu Celibidache. Productia este regizata chiar de fiul dirijorului, Serge Celibidachi si ii are in rolurile principale pe John Malkovich in versiunea lui Celibidache la maturitate si pe Ben Schnetzer in versiunea tanara.
Urban.ro impreuna cu Air France – partenerul de transport oficial al filmului – va ofera sansa de a merge pe platourile de filmare ale acestei productii, dar si posibilitatea de a castiga doua bilete de avion catre Paris.
Ca sa participati la concurs va puteti inscrie pe airfranceplaynow.com pana la data de 19 iunie 2023 ora 23.59.
Continuam seria de articole despre viata lui Sergiu Celibidache, in stransa legatura cu filmul biografic care se realizeaza chiar in aceste in Romania.
E important sa stim cine a fost acest geniu al muzicii, iar pentru castigatorii concursului realizat in colaborare cu Air France intelegerea mai buna a personalitatii acestui artist exceptional va duce, cu siguranta, la o experienta si mai frumoasa pe platourile de filmare.
La 11 ani, Sergiu Celibidache studia cu un profesor adus de tatal lui matematica superioara, a terminat Politehnica la Iasi dupa ce a facut seminarul pedagogic, a facut un doctorat in matematica si unul in filosofie. A studiat jazz chiar de cand lucra la doctoratul in matematica si, dupa ce i-a trimis unui compozitor german una dintre lucrarile sale, acesta l-a invitat la Berlin sa studieze muzica.
A plecat din tara doar cu un dictionar de limba germana.
Era vremea razboiului si documentele epocii mentioneaza cum a trait in primii ani in Berlin, in razboi, in conditii extrem de grele: manca buruieni culese de pe langa sinele tramvaielor sau „din vreun mar cules dintr-un pom ratacit sau adus de vreo prietena mai inlesnita“ si locuia intr-o vagauna, la familia unui conductor de tramvai, „care-l luase tot razboiul sub aripa ei protectoare“.
Ani mai tarziu, cand devenise celebru, maestrul nu i-a uitat pe cei care l-au ajutat sa supravietuiasca si le-a oferit o calatorie la Venetia, nefiind nicidecum singurul act de recunostinta sau de ajutor. Cum a fost intamplarea devenita o mica legenda, de peste ani, cand a vazut intr-o bacanie din apropierea Parisului,in satucul unde locuia, o batrana care se uita cu multa pofta la delicatesele din rafturi. Stia din tinerete in nuante profunde cum este sa iti doresti sa mananci ceva si sa nu poti; a inteles rapid ca femeia nu isi cumpara nimic pentru ca nu mai are dinti si nu poate manca aceste lucruri, asa ca i-a spus ca e stomatolog si i-a daruit banii pentru a-si rezolva dantura.
Ca muzician a fost un perfectionist dus la extrem, avea un auz perfect si cunostintele sale de matematica, filosofie, dar si cele spirituale (era un apropiat al filosofiei buddiste) il dadeau o imagine completa si complexa asupra muzicii pe care voia sa o ofere puplicului.
A fost atat de strict in perfectionismul sau incat multi ani a refuzat sa inregistreze muzica pe care o dirija pentru ca, spunea domnia sa, prin inregistrare sunetul pierde a treia dimensiune, spirituala si spectatorul pierde din calitatea muzicii.
Probabil ca daca ar fi trait in aceste vremuri avansate ale tehnologiei, ar fi fost incantate sa descopere noi valente ale sunetului.
Perfectionismul sau si strictetea de a repeta pana la a avea cel mai bun sunet i-au adus din partea multor muzicieni ai vremii etichete de “dictator, tiran, despot”, dar nimeni nu putea sa-i nege geniul. Muzicienii tineri il adorau, in timp ce muzicienii maturi cu cariere deja conturate in epoca erau intrigati de teoriile sale legate de repetitii care erau mult inaintea vremurilor.
Desi putea parea infatuat si inuman, in fapt erau doar fete ale severitatii, pe care o avea in primul rand fata de el insusi – „infometare sau perfectiune“, asa cum ii declarase unui ziarist american, adaugand „sunt servitorul muzicii, nu o pot trada; cu cat orchestra este mai buna, cu atat am nevoie de mai multe repetitii“.
In episodul urmator al povestilor noastre despre Sergiu Celibidache va povestim intalnirea cu pictorita Ioana Procopie Dumitrescu, devenită în 1965 Celibidache, cea alaturi de care a format cu cuplu exceptional.
Copilul lor, Serge, este regizorul filmului The Yellow Tie la ale caror filmari puteti merge.
Nu uitati ca puteti avea o experienta unica si exceptionala: sa mergeti pe platourile de filmare ale productiei The Yellow Tie care reda viata lui Sergiu Celibidache. E un cadou special oferit de Air France alaturi de urban.ro si va puteti inscrie pe airfranceplaynow.com pana la data de 20 iunie 2023.
La acelasi concurs puteti castiga si doua bilete de avion la Paris, oferite de Air France.
Castigatorii ( un castigator a doua bilete Air France Bucuresti Paris, un castigator cu acces pentru doua persoane la filmarile The Yellow Tie) vor fi extrasi prin tragere la sorti pe 20 iunie si vor fi anuntati prin email.
Regulamentul concursului poate fi consultat aici.