Maestrul Sergiu Celibidache este omagiat de Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Spaniole la Madrid. „M-am nascut roman, am imbatranit roman si o sa mor roman”, spunea Celibidache
Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) va sustine astazi la Teatro Monumental din Madrid, un concert dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache. La eveniment vor participa trei dintre discipolii lui Celibidache, dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast si Enrique García Asensio, care se vor afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE.
Concertul va fi inregistrat si transmis la Televiziunea Nationala Spaniola (TVE), in cadrul emisiunii „Los Conciertos de La 2”, si la Radio Clásica.
Evenimentul face parte din Programul aniversar Romania-Spania, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Programul concertului include „Meditación al Viernes Santo” (lucrare pentru coarde compusa de Antoni Ros-Marbá si dedicata maestrului Celibidache), „Der Taschengarten”, lucrare in 13 parti, de Sergiu Celibidache, in premiera in Spania, si „Celibidachiana”, de Antón García Abril.
Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internationale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum si la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia).
La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a sustinut Sergiu Celibidache (1960, 1961, 1962 si 1963), castigand in ultimul an premiul „cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena.
Garcia Asensio a declarat de multe ori ca Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru el ca un al doilea tata. Este autorul unei carti despre tehnica lui Sergiu Celibidache, „Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache”.
Mark Mast a primit o bursa de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung in 1987, care i-a fost acordatz xi pentru a doua oara, in 1993, si astfel a inceput studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache.
Pentru a-si continua studiile cu Sergiu Celibidache, i s-a acordat o bursa de un an, de catre Fundatia Käthe-Dannemann in 1991. Din 2001 a fost numit director al Fundatiei Sergiu Celibidache din München, initiind si organizand pentru prima dată in 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a carui a doua editie a avut loc in 2004 in München. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc in octombrie 2006 la Iasi.
Antoni Ros-Marbá s-a perfectionat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena si cu Jean Martinon la Düsseldorf, unde a castigat Premiul I la sfarsitul cursului.
In 1966, anul infiintarii Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima pozitie de dirijor principal.
Sergiu Celibidache este una dintre figurile proeminente ale muzicii clasice la nivel international, fiind recunoscut pe intreg mapamondul ca unul dintre cei mai buni dirijori.
Povestea lui Sergiu Celibidache incepe o data cu auditia la radio a unui cvartet de coarde de Heinz Tiessen, dupa care se hotaraste sa compuna propriul cvartet de coarde, pe care i-l trimite lui Tiessen, profesor la Facultatea de Muzica din Berlin, care remarca potentialul si il invita la Berlin.
Cu o memorie extraordinara – acesta memora pe de rost partiturile, Celibidache se muta in Germania, invata rapid limba germana si se inscrie la Facultatea de Muzica a Universitatii Friedrich-Wilhelm, unde a studiat printre altii cu Tiessen (compozitie), Hugo Distler (contrapunct), Kurt Thomas si Fritz Stein (teorie), Georg Schunemann (muzicologie) si Walter Gmeindl (dirijat).
La Berlin, se dedica compozitiei lucrarilor proprii, dar incepe si sa dirijeze corurile lucratorilor feroviari si ale controlorilor de tramvai. In scurt timp, primeste primul angajament ca dirijor permanent, la ansamblul de amatori „Orchester Berliner Musikfreunde” („Orchestra prietenilor berlinezi ai muzicii”), cu care a sustinut concerte publice.
La 11 august 1945, la doar 33 de ani, Celibidache castiga concursul de dirijat si apare la pupitrul Orchestrei de Camera din Berlin, apoi la Orchestra Radio din Berlin (Rundfunk Sinfonieorchester Berlin). Cateva zile mai tarziu, este invitat sa dirijeze Orchestra Filarmonicii din Berlin, in program figurand Uvertura operei Barbierul din Sevillia de Rossini, Concertul de Fagot de Weber op.76 si Simfonia a 9-a de Dvorak. Dupa doar doua luni, Celibidache devine noul director muzical al celebrului ansamblu, colaborarea materializandu-se in peste 400 de concerte la Berlin si in numeroase turnee de succes pe marile scene din lume.
Celibidache a dirijat Orchestra Filarmonicii din Berlin din 1945 pana in 1952. A devenit dirijorul Filarmonicii din Berlin dupa ce directorul Wilhelm Furtwangler fusese suspendat din functie pentru ca a colaborat cu nazistii. In 1952 Furtwangler e reabilitat, iar Celibidache continua sa dirijeze timp de doi ani Filarmonica din Berlin, renunta insa sa mai colaboreze cu aceasta orchestra in 1954 cand Herbert von Karajan e ales dirijor pe viata pentru filarmonica.
Concertul Anton Bruckner – Symphony No. 7 in E major a marcat reintoarcerea sa dupa 40 de ani la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Berlin, special la rugamintea presedintelui Germaniei din anii 90, Richard von Weizsacker. Reintoarcerea lui Celibidache la Filarmonica din Berlin a fost considerata un eveniment istoric si s-a facut chiar un documentar despre tot contextul. Il puteti vedea aici.
Ulterior, maestrul a avut colaborari peste tot in lume, fiind dirijor-invitat al unor orchestre de prestigiu din intreaga lume – din Austria, Franta, America Centrala si de Sud, ins cu precadere in Italia, unde dirijeaza Orchestra Scala din Milano, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma si Orchestra Radio a RAI. Mai tarziu, colaboreaza cu Orchestra Radio din Stuttgart, Capela Regala Copenhaga, Orchestra Simfonica a Radioului din Stockholm.
Cu o cariera impresionanta, Sergiu Celibidache a revenit foarte rar in Romania in calitate de dirijor. Prima intoarcere dupa plecarea acestuia in Germania in 1936 a fost abia in iunie 1970, cand a sustinut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte la Sala Radio, in program figurand si celebrele Tablouri dintr-o expozitie de Modest Mussorgski, dupa cum mentioneaza Radio Romania Cultural.
Un al doilea moment emotionant si important deopotriva este concertul din 13 februarie 1990, cand Radiodifuziunea romana a transmis in direct concertul eveniment sustinut pe scena Ateneului Roman de Orchestra Filarmonicii din München, cu Sergiu Celibidache la pupitru.
„M-am nascut roman, am imbatranit roman si o sa mor roman”, spunea cu acea ocazie Sergiu Celibidache, citat de Radio Romania Cultural.