Cum ne pregatim sa facem fata sezonului gripelor si virozelor. Mici reguli de nutritie si stil de viata pentru a creste imunitatea
Toamna isi intra incet in drepturi, noptile sunt din ce in ce mai racoroase, iar trecerea de la temperaturile mai inalte de peste zi la racoarea de seara e un mediu propice pentru gripe si viroze.
Acum e momentul in care trebuie sa incepem sa ne pregatim organismul pentru gripele si virozele care vor urma.
Sigur ca un pas important este o discutie cu medicul de familie pentru a afla care e vaccinul antigripal de anul acesta si, daca vreti sa va vaccinati, cum il procurati. (Vaccinul antigripal se schimba de la an la an pentru ca si tulpina virusului e in schimbare, in plus mai este o mutatie a CoronaVirus care afecteaza populatia, avem insa deja si modalitatile de a-l combate.)
Am invatat cu totii in perioada pandemica cat de importanta e igiena personala in a tine la distanta virusii, asa ca si acesta e un pas important in preventia impotriva virozelor si gripelor.
Dar dincolo de asta, practicarea regulata a exercitiilor fizice, acordarea prioritatii somnului si o dieta echilibrata sunt cateva modalitati de a preveni racelile si alte boli, asa ca iata cateva lucruri pe care sa le luati in calcul.
Mancati legume verzi, legumele verzi, cu frunze verzi sunt bogate in vitamine care va ajuta sa mentineti o dieta echilibrata – si sa sustineti un sistem imunitar sanatos.
Consumul de legume crucifere trimite un semnal chimic organismului care stimuleaza anumite proteine specifice de pe suprafata celulelor, necesare pentru functionarea eficienta a sistemului imunitar.
Sunt multe studii care arata ca nu avem necesarul zilnic de vitamina D. Deficientele de vitamina D pot duce la simptome precum cresterea slaba a oaselor, probleme cardiovasculare si un sistem imunitar slab. E important sa stati 10-15 minute zilnic la soare pentru ca organismul nostru sa secrete Vitamina D.
Alimentele care sunt surse bune de vitamina D includ galbenusurile de ou, ciupercile, somonul, tonul in conserva si ficatul de vita. De asemenea, puteti cumpara suplimente de vitamina D. Alegeti suplimentele care contin D3 (colecalciferol), deoarece acesta este mai bun la cresterea nivelului de vitamina D din sange.
Tot in zona vitaminelor si vitamina C ajuta la protectia noastra impotriva virusilor gripali. O atentie mai mare pentru a introduce alimente bogate in vitamina C (ardei gras, citrice, broccoli) in dieta noastra poate sa ne imbunatateasca imunitatea.
Ramanerea activa prin urmarea unui program regulat de exercitii fizice – cum ar fi mersul pe jos de trei ori pe saptamana – face mai mult decat sa va mentina in forma, ele tin la distanta inflamatiile si bolile cornice, reduc stresul si eliberarea de hormoni legati de stress, accelereaza circulatia globulelor albe care lupta impotriva bolilor, ceea ce ajuta organismul sa lupte impotriva racelii obisnuite.
Incercati sa consumati cat mai putin alcool, oricat de mare ar fi tentatia mai ales ca au fost culese viile si traditia noastra face ca in micile gospodarii sa se produca vin/must.
O crestere a consumului de alcool in timp poate creste expunerea unei persoane la infectii bacteriene si virale pentru ca scade sistemul imunitar.
Timp de secole, ceaiul verde a fost asociat cu o stare de sanatate buna. Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde se pot datora nivelului ridicat de antioxidanti, numiti flavonoide.
Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition, mai multe cesti de ceai proaspat infuzat pe zi pot duce la scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de boli cardiovasculare. In plus o bautura calda consumata regulat ajuta la o buna functionare a colonului si la eliminarea toxinelor din corp, ceea ce da mai multa putere de rezistenta a organismului in fata virusilor de orice fel.