Skip to content

8 semne si simptome care pot indica un deficit de proteine in organism. O metoda foarte simpla de calcul a necesarului zilnic de proteine.

Colaj: Glamour

Proteina este unul dintre principalele unelte de constructie si sustinere a organismului, joaca un rol-cheie in structura si functionarea muschilor, pielii, enzimelor si hormonilor. Studiile arata ca oamenii au un deficit tot mai mare de proteine, printre semnele si simptomele acestei probleme se numara edemele, caderea parului sau senzatia de foamete accentuata si frecventa.

Mai jos enumeram 8 simptome ale aportului scazut de proteine sau ale deficientei de proteine. La final veti gasi o metoda simpla care va ajuta sa calculati aportul zilnic recomandat pentru greutatea dvs corporala.

Corpul uman contine peste 10.000 de proteine diferite alcatuite din molecule numite aminoacizi. 

Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de 20 de aminoacizi diferiti dar este capabil sa produca singur numai 11 dintre acestia. De aceea, trebuie sa obtineti restul de 9 aminoacizi prin intermediul dietei.

Anumiti aminoacizi sunt precursori pentru neurotransmitatori si diversi hormoni. De exemplu, tirozina este necesara pentru producerea hormonilor tiroidieni. Aminoacizii sunt, de asemenea, cruciali pentru sinteza colagenului, care ofera structura pielii, oaselor si tesuturilor conjunctive.

Deficitul de proteine este atunci cand aportul dumneavoastra nu este in masura sa satisfaca cerintele organismului. Acest lucru poate afecta aproape toate aspectele functiei organismului si poate duce la diverse probleme de sanatate.

Cea mai severa forma de deficit de proteine este cunoscuta sub numele de kwashiorkor. Cel mai adesea apare la copiii din tarile in curs de dezvoltare, unde malnutritia si dietele dezechilibrate sunt mai frecvente.

Insa simptomele deficitului de proteine pot incepe sa apara chiar si atunci cand deficitul este marginal.

Edemul este o afectiune caracterizata prin piele umflata si umflata. Acesta este un simptom clasic al kwashiorkor.

Cercetatorii sugereaza edemul ca poate fi cauzat de cantitati scazute de albumina serica umana, care este cea mai abundenta proteina din partea lichida a sangelui sau plasma sanguina.

Una dintre functiile principale ale albuminei este de a mentine presiunea oncotica – o forta care atrage lichidul in circulatia sanguina. Astfel, albumina impiedica acumularea unor cantitati excesive de lichid in tesuturi sau in alte compartimente ale corpului. Din cauza nivelului redus de albumina serica umana, deficitul sever de proteine duce la scaderea presiunii oncotice. Ca urmare, lichidul se acumuleaza in tesuturi, provocand umflaturi.

Retineti ca edemul este un simptom al deficitului sever de proteine, care este putin probabil sa apara in tarile dezvoltate. Insa umflaturile la nivelul picioarelor, gleznelor si abdomenului pot fi un semn ca nu consumati suficiente proteine. Cel mai bine este sa va adresati unui medic specialist sau de familie.

Un aport scazut de proteine poate duce la schimbari ale dispozitiei, anxietate sau chiar depresie.

Multi neurotransmitatori — substante chimice pe care creierul le foloseste pentru a comunica intre celule — sunt compusi din aminoacizi. De exemplu, aminoacidul triptofan este un precursor al serotoninei, substanta chimica care ii comunica organismului ca se simte bine, ceea ce oamenii numesc fericire.

Proteinele furnizeaza aminoacizii esentiali pentru producerea de neurotransmitatori precum serotonina si dopamina. Deci, o lipsa de proteine poate afecta cu adevarat modul in care va simtiti.

Inclusiv schimbarile de dispozitie in privinta senzatiilor de foame si furie pot indica, de asemenea, un aport insuficient de proteine deoarece acestea ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange si, cu un consum insuficient, zaharul din sange poate scadea, ducand la iritabilitate si schimbari de dispozitie.

Deficitul de proteine poate fi asociat cu fragilitatea pielii, parului si unghiilor, care sunt formate in mare parte din proteine.

Deficitul de proteine poate afecta cresterea si structura parului, ceea ce ar putea duce la o afectiune de cadere cronica a parului cunoscuta sub numele de efluviu telogen. 

De asemenea, kwashiorkor la copii se distinge prin prin piele descuamata sau despicata, roseata si pete de piele depigmentata. Cu toate acestea, este putin probabil ca aceste simptome sa apara, cu exceptia cazului in care aveti o deficienta severa de proteine.

Aminoacidul cisteina este important pentru productia de cheratina, o proteina cheie in par, piele si unghii. Fara un aport adecvat de proteine, ciclul de crestere a parului poate fi perturbat, ceea ce duce la unghii casante si par fragil.

In ceea ce priveste pielea, proteinele joaca un rol crucial in mentinerea elasticitatii si a hidratarii acesteia. Lipsa lor afecteaza productia de colagen, o alta proteina care va mentine pielea ferma si supla.

Pierderea masei musculare este un alt simptom caruia ar trebui sa ii acordati atentie.

Muschii sunt cel mai mare rezervor de proteine al corpului tau. Cand proteinele dietetice lipsesc, organismul tinde sa ia proteine din muschii scheletici pentru a pastra tesuturi si functii corporale mai importante. Ca urmare, deficitul de proteine ar putea duce la irosirea muschilor in timp.

Chiar si o insuficienta moderata poate cauza epuizarea musculara, in special la adultii in varsta. In schimb, cresterea aportului de proteine poate ajuta la prevenirea sarcopeniei, care este pierderea lenta a muschilor asociata cu imbatranirea.

Din motive similare, consumul insuficient de proteine poate insemna ca taieturile, cicatricile si entorsele au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca. 

Proteinele sunt esentiale pentru repararea tesuturilor si formarea de noi celule si colagen. Aportul insuficient poate duce la o vindecare mai lenta a ranilor si la un risc crescut de infectie.

Un alt semn vine din partea senzatiei de slabire a muschilor si oboselii resimtite constant.

Daca vi se pare ca obositi repede sau suferiti dureri musculare frecvente, ar putea fi un semn al deficitului de proteine. Fiind esentiale pentru intretinerea si repararea muschilor, lipsa lor determina organismul sa lupte pentru a reconstrui fibrele musculare, ceea ce poate duce la senzatia de slabiciune si pierdere musculara. 

Fara un aport adecvat de proteine, nivelul de energie scade semnificativ, deoarece muschii joaca un rol esential in rezistenta si forta generala.

Senzatia de foame si pofta de zahar sunt de asemenea pe listele specialistilor in nutritie.

Proteinele alimenteaza organismul si influenteaza anumiti hormoni asociati cu apetitul. Stimuleaza leptina, hormonul senzatiei de satietate, si reduce nivelurile de grelina, hormonul foamei.

Astfel, daca nu consumati suficiente proteine, corpul incearca sa restabileasca statusul proteic prin cresterea apetitului si incurajandu-va sa gasiti ceva de mancare. Acest lucru poate duce la consumul de alimente bogate in carbohidrati si grasimi pentru a compensa lipsa de proteine.

Totodata, consumul unei mese fara suficiente proteine inseamna ca digerati carbohidratii mai repede si zaharul din sange va creste – si apoi va scadea brusc.

Cantitatea de proteine de care aveti nevoie zilnic poate varia in functie de mai multi factori, inclusiv varsta, nivelul de activitate si starea generala de sanatate.

Pentru un individ este recomandat ca proteinele sa reprezinte maximum 35% din caloriile zilnice consumate. Mai usor de calculat este daca va raportati la consumul a 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporala. Pentru majoritatea adultilor, acest lucru se traduce prin aproximativ 50-70 de grame de proteine pe zi.

In calculatoarele alimentare, acest lucru ar putea fi echivalentul unui piept de pui (aproximativ de marimea palmei), care contine de obicei aproximativ 30 de grame de proteine. In mod similar, o cana de fasole sau linte gatita are aproximativ 15-18 grame de proteine, iar doua oua mari va vor oferi aproximativ 12 grame.

Exista si exceptii de la aceasta regula.  Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de proteine suplimentare pentru a sustine cresterea si dezvoltarea copiilor lor. La fel este cazul si pentru indivizii care se recupereaza dupa o boala sau o interventie chirurgicala pentru a ajuta la procesul de vindecare.

Cu cat imbatraniti, cu atat veti avea nevoie de mai multe proteine in dieta dumneavoastra, deoarece acestea ajuta la incetinirea pierderii masei musculare si a fortei care vine odata cu varsta.

Citește în continuare