Skip to content

Solstitiu de iarna are loc astazi, iar fenomenul se poate vedea online gratuit din Stonehenge. Un alt fenomen astrologic unic se poate observa doar astazi cu ochiul liber

In cazul in care aveati nevoie de un altfel de ambient care sa va ajute la relaxare astazi, urban.ro va propune transmisia live a solstitiului de iarna de la Stonehenge.

De doua ori pe an, ansamblul Stonehenge devine loc de pelerinaj pentru pasionatii de astronomie si nu numai din intreaga lume: la solstitiu de vara, si la cel de iarna, care are loc astazi. Momentele alese nu sunt intamplatoare, pentru ca solstitiului ii sunt dedicate structurile megalitice care se afla in mai multe locuri de pe glob, insa cu precadere in Anglia, la Stonehenge.

Oamenii de stiinta considera ca structurile de piatra descoperite erau un fel de calendar, iar pietrele de la Stonehenge sunt pozitionate astfel incat la data solstitiului de iarna, lumina soarelui la apus creeaza o aura speciala printre ruine. Din cauza restrictiilor de calatorie din cauza crizei medicale globale, si solstitiul de iarna poate fi urmarit online, pe platforma dedicata transmisiei direct din Stonehenge, aici.  

Solstitiul de iarna este legat de miscarea anuala a soarelui pe cer ca urmare a miscarii pamantului in jurul soarelui. Solstitiu inseamna “soare nemiscat” si explica prin pozitionarea soarelui astazi inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Conform calendarului, astazi este cea mai lunga noapte din an, cu ziua de doar 8 ore si 50 de minute. In acest an, un alt fenomen astronomic unic se intampla, planetele Jupiter si Saturn se vor apropia una de alta, fiind vizibile ca un astru dublu, lucru care se poate observa si cu ochiul liber in apropierea orei apusului, inclusiv din Romania.

Unul dintre cele mai mari mistere ale luminii, originea pietrelor gigant de la Stonehenge, a fost recent descoperita printr-o piesa lipsa din sit, care a fost returnata dupa 60 de ani. Astfel, testul facut pe acea piatra a completat un studiu geochimic al megalitilor care a identificat provenienta blocurilor de gresie.

Sitului arheologic i-a fost inapoiat fragmentul pe care cercetatorul Robert Phillips l-a luat, in varsta de 89 de ani, cand in 1958 a facut sapaturi arheologice la Stonehenge.

Megalitii au sapte metri inaltime, cantaresc aproximativ 20 de tone si au o forma de potcoava. Arheologii au identificat sursa pietrelor ca fiind la 25 de kilometri nord de sit, in apropiere de Marlborough, in timp ce pietrele mai mici de culoare albastra au fost identificate ca provenind din Preseli Hills (Tara Galilor).

Stonhenge ramane unul dintre misterele lumii care atrage deopotriva turisti, dar si cercetatori si arheologi.

Constant, cercetatorii solutioneaza mistere ale stramosilor care au construit Stonehenge si importanta edificiului pentru umanitate. Anul trecut, in urma unor studii ADN extrase din resturile umane din Neolitic gasite in Marea Britanie si comparate cu cele ale oamenilor care au trait in aceeasi perioada îin Europa, s-a descoperit ca stramosii celor care au construit Stonehenge au calatorit spre vest, pe Marea Mediterana, inainte de a ajunge pe teritoriile actualei Marii Britanii.

Conform acestui studiu, locuitorii din Neolitic au calatorit din Anatolia (Turcia) spre peninsula Iberica, inainte de a ajunge in nord, iar migratia spre Britania a fost doar o parte dintr-o expansiune ampla a oamenilor din Anatolia, inceputa in anii 6.000 î.e.n., care au introdus cresterea animalelor în Europa. Inainte de aceasta expansiune, Europa era populata de grupuri mici, nomade, care vanau si adunau plante salbatice si crustacee.

Citește în continuare