“Somnambulism” regizat de Alexandru Mazgareanu se vede la Teatrul Nottara
Cu premiera in anul 2017, spectacolul “Somnambulism” regizat de Alexandru Mazgareanu se poate vedea si in stagiunea aceasta pe scena aceluiasi teatru.
Textul apartine Iaroslavei Pulinovici, o scriitoare de origine rusa, si a fost selectat in cea de-a 5-a editie a proiectului “Spectacolul incepe cu o lectura” desfasurat in luna iulie 2015 la Teatrul Nottara. In cadrul proiectului au mai fost prezentate inca doua texte, in rubrica “Teatrul contemporan rus”, care erau scrise de aceeasi autoare.
Ratarea si minciuna sunt temele incomode si de actualitate ale piesei
Este povestea trista dintr-un moment al vietii celor doi protagonisti, Slavka (Ion Grosu) si Renata recent decedata in urma unui accident de masina. Momentul in care Slavka descopera in mailurile acesteia ca il insela de mai multi ani, este unul de adevar. El trebuie sa admita ca facea acelasi lucru, de patru ani, si ca nu are niciun drept sa o invinovateasca. Paternitatea ii este pusa la indoiala si ia decizia ca trebuie sa spuna adevarul. Hotararea ii aduce noi suferinte pentru ca devine incomod pentru restul lumii.
Spectacolul pe care il propune Alexandru Mazgareanu merge mai departe si vorbeste despre un om care s-a pierdut in propria viata, in care timpul s-a oprit, si in care sunt cautate raspunsurile care dau sens vietii.
Intreg spectacolul este conceput ca un poem dramatic, ca o incursiune in lumea confuza a personajului principal, atat prin light design cat si prin universal sonor, care creeaza o atmosfera intima care potenteaza trairile cele mai profunde ale protagonistilor
Regizorul propune o meditație asupra conditei umane supusa indoielilor si a slabiciunilor de caracter care fac imposibila pastrarea corectitudinii absolute pana la adevar, in care nuantele minciunii sunt evidente si sunt folosite atat de protagonisti, cat si noi insine.
Slavka, un redactor ratat, este prins intr-un joc aflat la limita subtire dintre real si imaginar, in care procesul constiintei actioneaza ca un rechizitoriu dur asupra greselilor din trecut. Acesta se pierde treptat pe sine si isi gaseste un nou aliat, alcoolul, atunci cand suferinta ii acapareaza toate simturile.
Povestea omului ratacit in propria viata se desfasoara in decorul realizat de Rodica Stirbu. Actiunea se deruleaza treptat si porneste din locuinta acestuia, se muta in redactia in care lucra si ajunge intr-un cimitir – moment in care emotia acestuia devine ireala si se pierde intr-o intalnire cu o straina indurerata (Diana Roman).
Personajele se afla la granita fragila a lumilor care fac imposibil de discernut iluzia de realitate, prin neputinta si limitare
Ion Grosu reuseste sa mentina intensitatea actiunilor sale cand vrea sa-i faca dreptate sotiei sale post-mortem, atunci cand vorbeste cu fiul lui, Maksim. Acesta este interpretat de Iulian Mihai Cristea care reuseste sa faca un rol dificil si sustinut in dialogurie cu tatal sau.
In cautarea sinelui, el este nevoit sa faca fata situatiilor dramatice, dar si in fata celor mai puternice revelatii: despartirea de amanta, Alla (Crenguta Hariton) si repararea greselilor fata de colegii si prietenii sai (Karl Baker, Sorin Cocis).
Este sustinut actoriceste de interpretarile colegilor: Crenguta Hariton, femeia ranita in amor, mama singura, in cautarea unui echilibru in viata ei, a redactorului sef, Sorin Cocis, in aparenta superficial, care da un aer usor comic tregediei in care se afla, a prietenului sau, interpretat de Karl Baker, cel care intotdeuna cauta sa-l inteleaga si sa-l faca sa nu renunte la ceea ce are si sa inteleaga ca adevarul nu inseamna doar a nu-i minit pe apropiati, ci in a reusi sa fie cinstit cu el insusi.
“Somnambulism” este un spectacol care ridica multe intrebari sau raspunde multora, despre iubire, tradare sau resemnare si lasa impresia de redimensionare a normalului.
Spectacolul se poate vedea in 29 februarie, ora 19.30, Sala “George Constantin”
“Somnambulism” de Iaroslava Pulinovici
Regia: Alexandru Mazgareanu
Distributia: Ion Grosu, Crenguta Hariton, Karl Baker, Sorin Cocis, Diana Roman, Iulian Mihai Cristea
Durata: 1h 40min (fara pauza)
Bilete: aici