Skip to content

SoNoRo Interferente, aflat in al 19-lea an de existenta, a deschis aplicatiile pentru burse. Instrumentele pentru care se ofera burse in acest an sunt vioara, viola, violoncel si pian

SoNoRo Interferente, programul de burse al Festivalului SoNoRo, ajunge in 2025 la 19 ani de existenta. Organizatorii invita tinerii muzicieni romani, cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani, la preselectii, iar inscrierile la bursele din acest an se pot face pana in data de 20 ianuarie.

SoNoRo Interferente este un program de burse cu o excelenta reputatie pe care si-a construit-o in timp. Tinerii muzicieni selectati in program au lucrat cu profesori care predau la universitati prestigioase din Europa si au obtinut rezultate excelente la concursuri internationale, devenind studenti si absolventi ai unor academii renumite. In prezent, unii dintre ei sunt angajati ai filarmonicilor importante din tara noastra si din Europa.
Anul acesta, in cadrul SoNoRo Interferente, sunt programate trei workshopuri: la Casa Internationala a Artistilor din Busteni (24 februarie – 1 martie), la Palazzo Ricci din Montepulciano, Italia (14-20 aprilie) si la Portul Cultural Cetate din judetul Dolj (15-22 iunie).
Instrumentele pentru care se ofera burse in acest an sunt: vioara, viola, violoncel si pian. De asemenea, vor fi oferite burse si pentru canto. Pentru vioara, viola, violoncel si pian, tinerii muzicieni trebuie sa trimita inregistrarea unei piese la alegere din repertoriul perioadei clasice muzicale si a unei piese la alegere din repertoriul secolelor XIX sau XX. Pentru canto, se vor inregistra o arie si un lied care trebuie sa fie interpretate in doua limbi diferite.
Inregistrarile celor doua piese vor avea o durata totala de 15 minute si vor fi transmise sub forma de link catre YouTube prin intermediul formularul de inscriere de pe aceasta pagina sau la adresa [email protected].
In 25 ianuarie vor fi anuntati cei care au fost admisi si trec in cea de-a doua etapa, iar in 26 ianuarie vor avea loc interviuri online cu juriul.
Cursurile au durata de o saptamana, iar organizatorii asigura cazarea si mesele pentru intreaga perioada a workshopului.

Primul workshop ii va avea ca maestri pe Erik Schumann (violinist si profesor de vioara la Universitatea de Muzica si Artele Spectacolului din Frankfurt am Main), Christoph Wyneken (violonist si dirijor, profesor la Academia de Muzica din Freiburg), Razvan Popovici (violist si profesor de viola la Conservatorul Regal din Anvers), Justus Grimm (violoncelist si profesor la Conservatorul Regal din Anvers) si Diana Ketler (pianista si profesoara de pian la Academia Regala de Muzica din Marea Britanie si la Haute École de Musique din Geneva, Elvetia).

Bursierii vor sustine la finalul workshopului, impreuna cu profesorii lor, doua concerte: vineri, 28 februarie, ora 18:00, in Salonul Casei Internationale a Artistilor din Busteni, si sambata, 1 martie, ora 11:30, in Sala Patria a Filarmonicii Brasov. Accesul la concerte este liber.

SoNoRo Interferente, programul educativ al Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo, a luat nastere in Romania in anul 2007 si de atunci s-a extins si in alte tari europene, precum Italia (Arezzo si Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied si Traunstein) si Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile in care workshopurile SoNoRo Interferente s-au desfasurat in Romania, de-a lungul timpului, se numara: Portul Cultural Cetate, Casa Internationala a Artistilor din Busteni, resedinta Bancii Nationale de la Paltinis si Palatul Cantacuzino din Busteni.
Credit foto: Serban Mestecaneanu

Citește în continuare