De ziua pastelor: ce fel de paste se potriveste perfect cu sosurile preferate. Sfaturi de la cei mai mari chefi italieni
Cand ajungeti intr-un restaurant specializat in paste, cand va alegeti felul de mancare pe care vreti sa-l comandati chelnerul va intreaba “Cu ce fel paste? Scurte? Lungi? Fussili?”.
Intrebarea are rostul ei pentru ca sunt sortimente de paste care absorb mai mult din sos si puterea aromelor creste in functie de structura pastelor. In plus, sunt paste care accentueaza textura sosului si altele care pur si simplu aplatizeaza tot ce aveti in farfurie.
In principal e bine sa tineti minte o regula de baza: un sos greu cu carne si rosii si alte ingrediente se potriveste cu paste de forma mare, groase, un sos light fresh e potrivit pentru paste subtiri, fine. In felul acesta obtineti un echilibru de texturi in farfurie.
Pentru un sos usor cu crema de branza sau smantana ati putea folosi cu succes pastele lungi, subtiri, gen noodles, ca fettuccine sau spaghetti. Tagliatelele sau papardelele sunt si ele optiuni foarte bune pentru un asemenea sos.
Pentru un sos care are la baza fructe de mare, sos care in mod normal e light, are si lamaie, de preferat sunt cele mai subtiri dintre paste: vermicelli, spaghetti noodles.
Pentru un sos pe baza de suc de rosii, daca nu avem carne, dar avem parmezan, potrivirea perfecta se face cu spaghete putin mai groase sau cu linguine…
Pentru un sos pe baza de legume, pastele voluminoase in diverse forme cum sunt Orecchiette sunt alegerea perfecta pentru ca echilibreaza gustul din farfurie si sustin bine sosul ca sa puteti avea ambele texturi in acelasi timp in furculita.
Pentru Bolognese sau ragu – cele mai “grele” dintre sosurile pentru paste-, penne-le sunt cele mai potrivite. Alte paste “tubulare” mari – cum sunt bucatini, tubini sau tortiglioni se potrivesc si ele foarte bine in sosurile cu carne.
Pentru sosurile care au la baza unt, cele mai potrivite paste sunt ravioli sau tortellini. In acest fel, compozitia pastelor va fi pusa foarte bine in valoare, precum si umplutura lor.
Cand e vorba de cele mai simple paste pregatite doar cu pesto si ceva parmesan, fusilli si rotini sunt cele mai bune optiuni. Forma pastelor le va permite sa poarte cu ele foarte mult din sos, iar fiecare inghititura va avea un complex de arome.