Skip to content

“Sotii de militari”, “Vieti duble” si “Dumnezeu exista si numele lui este Petrunija” printre filmele disponibile gratuit online in cadrul festivalului BUZZIFF

Cea de-a cincea editie a Buzau International Film Festival (BUZZIFF) a inceput deja, festival fiind disponibil exclusiv online din cauza crizei medicale. Pe langa cele patru categorii competitionale ale festivalului, lungmetraj fictiune, film documentar, scurtmetraj si film studentesc, publicul poate urmari si filme in afara competitiilor, ca “Sotii de militari”, “Vieti duble” si “Dumnezeu exista si numele lui este Petrunija”.

“Sotii de militari”, productia regizorului Peter Cattaneo cu Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan si Jason Flemyng, spune povestea sotiilor ramase acasa in timp ce partenerii de viata sunt detasati pe frontul de lupta din Afganistan, sotii care decid – pentru moralul lor – sa formeze un cor.

In film, Kate (Kristin Scott Thomas), sotia unui militar trimis pe frontul din Afganistan, gaseste alinare in cantec. Convinge un grup divers de sotii de militari de la aceeasi baza sa formeze un cor. Mai intai sceptica si jenata de vocile amatoare, nou-venita Lisa va fi repede cucerita de prietenia, umorul si curajul membrelor corului. Iar faima apare curand, cand presa incepe sa scrie despre aceasta initiativa.

“Vieți duble”, regizat de Olivier Assayas, spune povestea unui scriitor controversat care foloseste propriile aventuri amoroase drept materie prima pentru noul sau roman de senzatie. Editorul lui are dubii despre succesul unui astfel de demers literar, in contextul dificil al adaptarii pietei de carte la era digitala.

https://www.youtube.com/watch?v=ef3EDYDZoj0

“Dumnezeu exista si numele lui este Petrunija”, filmul regizat de Teona Strugar Mitevska, urmareste una dintre traditiile din Balcani, in care de Boboteaza, preotul arunca o cruce de lemn in rau si barbatii se intrec sa o gaseasca. Bunastarea si prosperitatea sunt garantate celui care o recupereaza. Petrunija, o fată simpla dintr-un oras mic de provincie se scufunda in apa si reuseste sa apuce crucea inaintea tuturor celorlalti. Concurentii ei devin furiosi, iar implicarea unei femei in ritualul dedicat barbatilor starneste o mare controversa in comunitate. Insa Petrunija nu renunta. A castigat crucea si nu va renunta la ea.

In sectiunea documentar se afla si „Acasa”, filmul regizat de Radu Ciorniciuc si premiat la festivaluri de prestigiu, precum Sarajevo, Sundance Film Festival, Salonic si Cracovia. „Acasa, My home” prezinta povestea familiei Enache, care a trait timp de 20 de ani in salbaticia din Delta Vacaresti, pana cand locul a capatat statutul de zona protejata – Parcul Natural Vacaresti – primul parc natural urban din Romania. Fimul este rezultatul a patru ani de documentare facuta de regizorul Radu Ciorniciuc si surpridne tranzitia familiei de la o viata in completa armonie cu natura, la traiul plin de provocari dintr-o capitala.

 „Acasa” este primul documentar romanesc selectat in competitia Sundance Film Festival si a beneficiat de proiectii sold-out si reactii pozitive din partea publicului si a criticilor, printre spectatorii documentarului regasindu-se si Ethan Hawke.

La sectiunea necompetitionala BUZZ Women, dedicata filmelor realizate de femei, vor fi proiectate filmele „Creativ”, un documentar realizat de Ioana Grigore si drama „Copilul Problema” (System Crasher), in regia Norei Fingscheidt, castigator al Ursului de Argint la Festivalul de Film de la Berlin si propunerea Germaniei la Premiile Oscar in 2019.

Documentarul “Creativ” Creativ regizat de Ioana Grigore spune povestea grupului muzical de jazz de avangarda Creativ, fondat de pianistul Harry Tavitian. Acesta, impreuna cu percutionistul Corneliu Stroe, au oferit spatiului românesc jazz-ul cu influente etno intr-o forma nemaiauzita, avandu-si inceputul si apogeul muzical in anii ’80.  Avand in vedere contextul social si politic de dinainte de 1989, cei doi, prin muzica lor, au devenit purtatori de stindard al libertatii prin jazz. Asadar, au pus la cale un plan care, in anii ’85-’86, le-a adus apreciere internationala la cele mai inalte nivele, devenind lideri in avangarda mondiala.

Exista filme si pentru cei mici, care se pot bucura de filmul „Ziua de Ciocolata” in regia lui Jacek Piotr Blawut sau documentarul „Cat de mare e Galaxia?”, in regia Kseniei Elyan.

“Ziua de Ciocolata” este un film despre doi copii care locuiesc aproape unul de celalalt si care si-au pierdut pe cineva drag, insa totul se complica cand cei doi descopera o alta lume.

„Cat de mare e galaxia?”, regizat de Ksenia Elyan este poveste unui pusti de sapte ani, din Siberia, care vede altfel lumea traind la sute de kilometri departare de asezarile umane.

Toate filmele sunt disponibile pentru 24 de ore din ziua in care sunt anuntate pe platforma festivalului, aici.

Citește în continuare