Skip to content

Special Premiile Gopo, Madalina Craiu ” Din nefericire, am avut surpriza ca povestea din „Mo” sa trezeasca amintiri similare spectatorilor”

Urban.ro incepe o serie de interviuri cu nominalizatii la premiile Gopo 2020. Din cauza pandemiei, gala premiilor Gopo care celebreaza cele mai importante filme din anul precedent, prin premii acordate de reprezentatii breslei, a fost amanata.

Votarea continua pentru juriul format din cei care lucreaza in industrie, iar actorii nominalizati merita – mai ales in asemenea vremuri – sa fie celebrati pentru efortul si talentul lor.

Madalina Craiu este nominalizata anul acesta la Premiile Gopo pentru rolul Vera din filmul “Mo”, regizat de Radu Dragomir. Filmul spune povestea unei studente (Dana Rogoz) care este violata de profesorul ei (Razvan Vasilescu)

La 30 de ani, Madalina Craiu este una dintre actritele cu o cariera de succes cu o activitate bogata in teatru si film, de la Gala HOP (Gala Tanarului Actor) din 2014, la filme premiate international

Cinefilii o stiu din “Umbre”, un serial de succes, atat pe plan national si international, realizat de HBO din 2014, unde o interpreteaza pe Magda. Inainte de acesta, Craiu a jucat in “BLU” (2012), un scurtmetraj semnat de Nicolae Constantin Tanase, premiat la TIFF si Gopo, realizat inainte de facultate, precum si din spectacolul premiat la Gala HOP in 2014, “Paravan. Doua telefoane” regizat de Matei Lucaci Grunberg.

De atunci a mai jucat in cateva filme si spectacole de teatru, inclusiv in “A Quiet Place” (2016), scurtmetraj premiat la Festivalul International de Film de la Berlin.

Cum te-ai simtit in momentul in care ai fost nominalizata? Ai avut vreo presimtire?

Nominalizarea de anul acesta la Gopo pentru Cel mai bun rol secundar, este o altfel de confirmare care ma onoreaza pentru ca vine din partea breslei. M-am bucurat foarte tare pentru film.  Ne e drag tuturor, e un proiect care a fost facut din pasiune cu un buget mic si pe care ne-am dorit sa il vada cat mai multi oameni. Nu am avut o presimtire, dar mi-am dorit mult pentru Dana si pentru Radu.

Cum a fost atmosfera din timpul filmarilor si ce a insemnat aceasta experienta pentru tine?

A fost o experienta din care am invatat enorm mai ales datorita programului. A fost filmat in 14 zile cu o medie de 13 ore pe zi, cred. Pentru mine a fost prima oara cand a trebuit sa fiu 12-13 ore concentrata constant. A fost prima data cand faceam parte din toate secventele. La “Umbre” am avut maxim 4 zile de filmari consecutive si am avut intotdeauna timp sa ma pregatesc inainte de fiecare zi. 

“Mo” a fost un rollercoaster pentru care a trebuit sa fim pregatiti cu totii de la bun inceput. Am repetat o luna inainte si, in fiecare zi, am trecut prin scenariu integral. Ne-a ajutat enorm perioada de repetitii. Nu prea aveam pauze in timpul filmarilor, asta iarasi e ceva extenuant, dar foarte interesant, pentru ca toata echipa a ramas conectata la film nonstop. Tin minte ca seara cand ajungeam acasa stateam o ora cu ochii pe pereti pana mi se relaxa creierul. O sunam pe Dana si si ea era la fel. Dormeam 6 ore si o luam de la capat.

Cum este Vera fata de Magda? A fost dificil sa te pregatesti pentru rol?

Sunt diferite, evident, cum sunt toate personajele unele fata de celelalte. Si vin cu provocari diferite. Daca au o linie comuna, e poate responsabilizarea fata de oamenii la care tin.

Nu a fost dificil pentru ca mi-e foarte drag sa imi fac meseria. A fost interesant pentru ca Vera a ajuns sa fie o oglinda a publicului si asta a fost o descoperire pe care am facut-o la primele proiectii. Imi plac in special personajele care au si rol de observator. Si nu pot sa zic ca e altfel decat satisfacator sa ii observ pe Dana si pe Razvan Vasilescu.

A fost una dintre cele mai frumoase perioade profesionale din viata noastra. Toti ne aducem aminte cu drag de filmari.”

Cum este sa ai o partenera de platou, Dana Rogoz, si cum e relatia dintre persoanjele voastre?

Asta este poate cel mai mare castig al proiectului pentru mine. Sunt putine personaje feminine in proiectele din care am facut parte care au relatia principala cu un alt personaj feminin. Pentru ca nu m-am mai intalnit cu aceasta situatie, a fost un castig imens sa facem sa functioneze atat de bine dinamica dintre Mo si Vera. Dana si cu mine am avut o chimie speciala de cand ne-am intalnit la primul casting si, ulterior, am legat un soi de prietenie spontana nascuta dintr-o sincera simpatie reciproca. Ne-am vazut la petreceri, am dansat, am fost la TIFF impreuna, am baut cafele peste cafele si am plecat in Venetia impreuna. Cel mai frumos lucru e faptul ca ne sustinem reciproc si ne dorim una pentru cealalta sa ne iasa. Dar, revin, am avut norocul ca acest lucru sa se nasca spontan si sa ne ajute foarte mult in constructia personajelor. Ne-a fost usor sa dezvoltam ulterior acea familiaritate a oamenilor care se stiu de ani de zile, de fapt.

Povestea din film este o poveste des intalnita in viata reala?

Eu sper ca nu. In bula mica in care traiesc eu, nu se intampla la nivelul din film. Insa, din nefericire, am avut surpriza la proiectiile filmului ca povestea sa trezeasca amintiri similare in multe dintre spectatoarele din sala. Radu nu a pus accentul pe evenimentul violent, ci pe cum este genul acesta de situatie interpretat in societate. Din pacate, multor victime le este atribuita o parte din “vina” si, iarasi, socant este faptul ca sunt judecate de multe ori de catre alte femei. In timpul documentarii pentru scenariu, Radu a descoperit un studiu potrivit caruia la nivel european, 30% din populatie este de parere ca un viol poate fi justificat. In Romania, procentul este de 50 %. Ingrijorator.

Cum a fost intalnirea cu Razvan Vasilescu si cu Dana Rogoz, mai ales ca sunteti toti nominalizati

Productiva. Ne bucuram de o compatibilitate foarte mare in echipa. Si cu atat mai fericiti ne simtim ca suntem toti nominalizati.

Care este filmul preferat de anul acesta de la Gopo? in afara de cel in care joci tu

“Calatoria fantastica a Maronei”. Mie imi plac mult animatiile. Mult de tot.

In ce te vom vedea in viitor?

In “Luca”, noul film in regia lui Horatiu Malaele, unde am jucat alaturi de Istvan Teglas, pe care il pup pe aceasta cale.

Madalina Craiu a terminat UNATC in 2013 la clasa Prof. Dr. Adrian Titieni si a urmat masterul la clasa Prof. Dr. Gelu Colceag

A debutat in scurtmetrajul “BLU” in regia lui Nicolae Constantin Tanase. De atunci a jucat intr-un numar semnificativ de scurtmetraje, a aparut in doua lungmetraje si are un rol important in productia HBO, „Umbre”. In prezent joaca in “Libretto Solitudine” regizat de Matei Lucaci-Grunberg, “Sta sa ploua” regizat de Lia Bugnar, la Teatrul Luni de la Green Hours , iar recent iar la Teatrul Apollo in “Richard III” regizat de Andrei Majeri.

Premiile Gopo reprezinta un eveniment anual prin care sunt recompensate cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precedent si promoveaza adevaratele valori din domeniu in randul publicului

Trofeele sunt decernate anual in cadrul unei Gale, in urma votului a peste 400 de profesionisti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone.

Acestia aleg, prin vot individual si secret, cei mai buni dintre nominalizatii la fiecare categorie competitiva, desemnati de un juriu alcatuit din profesionisti ai cinematografiei autohtone.

Citește în continuare