Spectacolul “Jurnal de Romania. 1989” este premiera TNB in timpul pandemiei. Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Tilea si Daniel Badale isi joaca propriile roluri
In perioada extrem de dificila prin care trece lumea artistica, Teatrul National “I.L.Caragiale” din Bucuresti (TNB) anunta premiera spectacolului conceput si regizat de Carmen Lidia Vidu.
Primele reprezentatii vor avea loc in zilele de 24, 25 si 26 iulie, de la ora 21.30, in Amfiteatru TNB, sala de spectacole in aer liber de pe acoperis. Dupa vizioarea din seara de 25 iulie, va avea loc un dialog post – spectacol intre spectatorii prezenti si realizatori, iar invitatul special va fi Madalin Hodor, consilier Directia Investigatii a CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii).
Carmen Lidia Vidu, regizoarea care a dus teatrul romanesc in zona documentarului multimedia, a ales patru dintre cei mai cunoscuti actori romani pentru a le scoate la lumina povestile: Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Tilea si Daniel Badale isi joaca propriile roluri
La 30 de ani de la Revolutia care l-a inlaturat in mod violent pe presedintele comunist Nicolae Ceausescu, patru actori ai Nationalului povestesc experientele personale din perioada respectiva, felul in care au trait acele evenimente sangeroase si modul in care li s-a schimbat (sau nu) viata de atunci.
Despre Ion Caramitru se cunosc amanunte ale felului in care a participat activ la Revolutie, ramanand legendara expresia televizata in direct – “Fratilor, am invins!”.
In 1989, Daniel Badale era soldat in Armata si este interesanta confesiunea celui care, „teoretic”, era impotriva revolutionarilor.
Florentina Tilea a fost recitatoarea lui Nicolae Ceausescu in vizitele lui oficiale la Iasi, iar Oana Pellea a fost luata drept sotia teroristului Vlase atunci cand s-a prezentat la Televiziunea Romana pentru a o apara in urma „Apelului pentru artisti”. Istoria vazuta prin prisma biografiilor personale, prin imagine si sunet alcatuiesc universul multimedia care completeaza povestile acestora.
Teatrul risca sa devina irelevant pentru comunitate, precizeaza regizoarea. Pericolul vanitatii ne pandeste si ne duce la izolare. Nu mai ascultam decat parerile care le confirma pe ale noastre. “Jurnal de Romania. 1989” este felul meu de a spune ca „tu faci istoria, atitudinea ta conteaza”, declara Carmen Lidia Vidu
Spectacolul multimedia va da spectatorilor ocazia de a pune laolalta un puzzle puternic si foarte uman. Celor patru actori li se vor alatura, prin aparitii video, Germina Nagat, membru in CNSAS, fostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat initial “Dosarul Revolutiei” si cunoscutul istoric britanic Dennis Deletant, un expert in materie de comunism romanesc.
Cu acest spectacol, Teatrul National inregistreaza un record in istoria teatrului romanesc, cu cea mai mare proiectie video, pe un perete urias, de 33 de metri lungime si 21 de metri inaltime.
Spectacolul face parte din proiectul regizoarei, “Jurnal de Romania”, unul dintre cele mai apreciate din tara si de peste hotare, care include pana in prezent: 3 spectacole de teatru, “Jurnal de Romania. Timiosara” (2018), “Jurnal de Romania. Constanta” (2017) si “Jurnal de Romania. Sf. Gheorghe” (2016), doua scurtmetraje (“My Romanian Diary”, 2019 si “Jurnal de Romania. Jurnal de musulman”, 2018) precum si o expozitie, “Confession of Faith | Solo”, 2018.
Jurnal de Romania este un proiect multidisciplinar care reuneste filmul, fotografia si teatrul si care isi propune sa fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate si nemijlocite, o oglinda sincera a relatiilor interumane, influentate decisiv de mediul urban, dar si un indemn la implicare sociala si comunitara
In luna august, spectacolul se poate vedea in zilele de 6, 7, 8 si 9, de la ora 21.30.
Pe site-ul TNB veti gasi regulile impuse de perioada pandemiei in privinta accesului in teatru si participarii la spectacol.