Skip to content

Sporturi noi incluse in competitiile Jocurilor Olimpice de la Paris. De la breakdance la escalada sportiva si un nou regulament la atletism pentru “recalificari”

Cum competitiile din cadrul Jocurilor Olimpice sunt tot timpul updatate cu stilul de viata contemporan, dar si cu sporturile care se dezvolta ca ramuri paralele din alte sporturi, si in acest an la Paris vom avea in competitive sporturi noi.

La editia din acest an a Jocurilor Olimpice va debuta breakdance-ul ca sport olimpic. Surfingul, skateboardingul si alpinismul sportiv au debutat la Jocurile de la Tokyo, care au avut loc in 2021 si revin si in acest an.

Se discuta de cativa ani ca si yoga,, sah, squash-ul sa fie competitii olimpice dar aceste discipline sportive nu au inca acordul Comitetului Olimpic  care  este responsabil de gestionarea Jocurilor Olimpice. Printre altele, acesta stabileste programul sportiv pentru fiecare editie a Jocurilor. Acest lucru se face in cadrul sesiunilor sale anuale, nu mai tarziu de sesiunea de alegere a orasului gazda al editiei respective a Jocurilor.

Sportul trebuie sa fie unul dintre cele reglementate de federatiile internationale recunoscute de CIO; Trebuie sa adere la Carta Olimpica, o colectie de reguli si principii care dicteaza desfasurarea si organizarea Jocurilor Olimpice; trebuie sa adere la Codul mondial antidoping, un document unificat care standardizeaza politicile, normele si reglementarile antidoping in toate sporturile si natiunile; si trebuie sa adere la Codul Miscarii Olimpice pentru prevenirea manipularii in competitie, care urmareste sa protejeze integritatea sporturilor impotriva oricarei forme de trisare.

Introducerea Agendei Olimpice 2020 in decembrie 2014 a dus la schimbari in modul in care sunt alese sporturile pentru Jocurile Olimpice.

Scopul acestei actualizari a fost acela de a face Jocurile Olimpice mai atractive pentru public, controland in acelasi timp numarul de participanti, cheltuielile si complexitatea.

Comitetul de organizare Tokyo 2020 a propus si a reusit sa introduca cinci sporturi noi – surfing, karate, alpinism sportiv, skateboarding si baseball/softball. Surfingul, karate-ul si alpinismul sportiv vor fi, de asemenea, prezente in acest an, la cererea Comitetului de organizare de la Paris.

Paris 2024 urmeaza sa introduca break dance-ul ca sport olimpic nou. Potrivit paginii dedicate acestui sport de pe site-ul Jocurilor Olimpice, acesta este un „stil de dans urban care a luat nastere in Statele Unite in anii 1970. Avand radacini in cultura hip-hop, break-ul a luat nastere in cadrul petrecerilor animate din cartierul Bronx din New York si se caracterizeaza prin miscari acrobatice si picioare stilizate”.

Competitia olimpica va include 16 baieti si fete care se vor infrunta in „batalii” one to one pe muzica difuzata aleatoriu si selectata de DJ. Evenimentul va avea loc la Concorde pe 9 si 10 august 2024.

In schimb, surfingul la Jocurile Olimpice din 2024 va avea loc la peste 9.000 de mile de capitala franceza, in Teahupo’o, situata pe insula Tahiti din Polinezia Franceza. Insula este cunoscuta pentru valurile sale frumoase, dar grele si provocatoare.

Competitia din 2024 se va desfasura in perioada 27 iulie – 4 august, iar probele pentru medalii vor avea loc pe 30 iulie in emisfera sudica.

La fel ca surfingul, skateboardingul a defilat pentru prima data pe scena olimpica la Tokyo si revine pentru Jocurile de la Paris.

Programul Jocurilor Olimpice de la Paris include probele street masculin si feminin si park masculin si feminin – care au loc la Place de La Concorde.

Finalele de skateboard de strada vor avea loc pe 27 si 28 iulie, iar finalele de park pe 6 si 7 august.

Escalada sportiva revine cu un format nou

Prima editie a Jocurilor Olimpice de alpinism sportiv a avut loc tot la Tokyo, iar la Jocurile de la Paris, numarul sportivilor va creste de la 40 la 68,  competitia fiind impartita in doua probe. La Tokyo, a fost acordata o singura medalie „combinata” pentru fiecare sex, insa la Jocurile de la Paris, pe langa proba de viteza, se va desfasura si o proba combinata de bouldering si lead.

In proba de viteza, sportivii vor urca unul langa altul pe un perete de 15 metri, intrecandu-se in timp. Proba combinata favorizeaza tehnica in detrimentul vitezei, iar sportivii castiga puncte pentru diverse miscari de catarare.

In proba de bouldering, sportivilor li se prezinta mai multi pereti si trebuie sa ajunga la punctul de sosire pe cat mai multi dintre acestia in timpul alocat. Punctele sunt deduse pentru incercarile nereusite de a ajunge la un punct de control sau la un punct de sosire, dar sportivii pot face cat mai multe incercari inainte de expirarea timpului.

Finalele de viteza vor avea loc pe 7 si 8 august, in timp ce medaliile combinate de bouldering si lead se vor acorda pe 9 si 10 august.

Baschetul 3×3 a revenit. In timp ce baschetul a fost jucat la Jocurile Olimpice in mod constant inca de la Jocurile din 1936, baschetul 3×3 tocmai si-a facut prima aparitie la Tokyo.

La Jocurile de la Tokyo, Letonia a castigat aurul in competitia masculina, iar Statele Unite au castigat aurul la feminin. La Paris, atat probele masculine, cat si cele feminine revin, cu finalele respective pe 5 august la Place de La Concorde.

Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, barbatii sunt inclusi in competitia de inot artistic. Inotul artistic include acum si o runda de acrobatii pe echipe, care va debuta la Paris.

A fost adaugata o noua categorie de greutate pentru femei, iar o categorie pentru barbati a fost redusa.Exista acum sapte categorii de greutate pentru barbati si sase pentru femei.

Doua probe de kite au fost adaugate la programul olimpic de navigatie. In plus, o serie de modificari au fost aduse barcilor utilizate, care cuprind acum doua barci mixte plus patru barci pentru fiecare sex, ceea ce inseamna 10 probe in total.

La atletism, a fost adaugata o runda de reluare pentru toate cursele (inclusiv obstacolele) intre 200 m si 1500 m. Iata cum functioneaza: Atletii care nu se califica in rundele preliminare vor avea o a doua sansa de a se califica in semifinale prin participarea la mansele de repechage. Acesta este cunoscut in mod colocvial ca formatul „lucky losers”.

La Jocurile Olimpice anterioare, loturile de volei masculin si feminin de 12 echipe au fost impartite in doua grupe de cate sase, fiecare echipa jucand in total cinci meciuri in faza grupelor. La Jocurile de la Paris, insa, echipele vor fi impartite in trei grupe a cate patru, fiecare echipa jucand doar trei meciuri in total in faza grupelor.

Si dumneavoastra puteti vedea competitia de la fata locului pentru ca Orange ofera prin concurs 5 premii a cate 2 bilete la marele eveniment sportiv de la Paris. Aflati detalii aici

Citește în continuare