Stagiunea mobila unteatru un proiect care pune unteatru pe roti si merge in Transilvania cu „Legenda din Hamelin”. Spectacolul e realizat cu sectia germana a teatrului din Sibiu
Stagiunea mobila unteatru, noul proiect nascut din colaborarea Teatrului unteatru cu partenerii Morten Bruun, pune scena pe roti si plimba cea mai dezbatuta poveste despre sasi prin satele si orasele din Transilvania.
Calatoria a inceput sambata, pe 24 iunie, la Cisnadioara, cu primele doua reprezentatii ale spectacolului „Legenda din Hamelin”. O posibila istorie a sasilor, parte din programul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Cele doua evenimente au marcat si lansarea proiectului care isi propune sa aduca teatrul in zonele cu acces limitat la cultura, valorificand si promovand diversitatea culturala a Transilvaniei.
„Legenda din Hamelin”. O posibila istorie a sasilor este rezultatul colaborarii regizorilor Andrei si Andreea Grosu, prin sectia germana a Teatrului National ,,Radu Stanca’’ din Sibiu, cu actorii Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Theodora Sandu, Fabiola Petri, Benedikt Häfner, Daniel Bucher, Gyan Ros Zimmermann, Eva Fratila si Daniel Plier. Scenografia ii apartine lui Vladimir Turturica, iar muzica este semnata de Mihai Dobre.
Spectacolul este axat pe un fapt istoric cu prelungiri in mit si legende locale. Povestea leaga fuga copiilor din Hamelin de intemeierea primelor asezari ale sasilor in Transilvania. In urmatoarea perioada, productia va calatori pe patru roti la: Sibiu, Brasov, Sighisoara, Medias, Rupea, Sona, Hoghilag, Prod, Porumbacu de Sus, Viscri, Biertan, Richis si Cisnadioara.
Scena calatoare, complet echipata cu aparatura tehnica necesara, va oferi publicului o experienta artistica pe mai multe planuri. Fiecare popas va marca o intalnire cu lumea teatrului, dar va lansa si invitatia de a descoperi o expozitie de fotografie cu portrete ale unor artisti cu origini germane. In plus, toti cei prezenti la evenimentele organizate in orasele si satele lor vor putea interactiona cu o instalatie artistica, inspirata din aceeasi poveste.
Pe termen lung, scena mobila isi propune sa aduca spectacolele unteatru si in alte localitati din tara. Multe dintre productiile din repertoriu vor fi adaptate pentru acest nou mediu de expunere, iar noi spectacole vor fi create special pentru acest format. Initiativa s-a nascut din dorinta de a aduce teatrul mai aproape de publicul cu acces redus la cultura si isi propune sa contribuie la cresterea consumului cultural la nivel national