Fanii „Star Trek” pot face tururi virtuale gratuite prin toate versiunile puntii de comanda ale navei Enterprise. O noua experienta digitala exploreaza evolutia navei de-a lungul filmelor si serialelor din ultimele sase decenii.

De-a lungul timpului, multi fani „Star Trek” si-au imaginat cum ar fi sa exploreze puntea Enterprise, nava principala a francizei care a stabilit un adevarat standard pentru cum este redat „viitorul” in filmele, reclamele sau videoclipurile aparute incepand cu anii 90.
De-a lungul diferitelor iteratii si sezoane ale serialului creat de Gene Roddenberry in anii ’60, puntea de comanda a ramas un element constant al povestilor din Star Trek, fiind decorul in care s-au desfasurat majoritatea momentelor importante din cele peste 800 de episoade difuzate pana acum.
Atat fanii serialului — Trekkies — cat si spectatorii ocazionali se pot „plimba” virtual pe puntea de comanda prin intermediul unui nou portal web sofisticat, foarte detaliat.


Site-ul prezinta modele 3D care pot fi privite in 360 de grade si o cronologie a evolutiei navei de-a lungul istoriei francizei. Fanii serialului pot citi, de asemenea, informatii detaliate despre fiecare versiune a designului navei, despre semnificatia acesteia pentru scenariul „Star Trek” si despre istoria productiei.
Proiectul a fost creat pentru a celebra sfarsitul celui de-al treilea si ultim sezon din „Star Trek: Picard”, fiind dezvoltat de Arhiva Roddenberry care a pus la dispozitie modelele 3D ale navei Enterprise. Astfel, pot fi observate iteratiile puntii de comanda de la primele ilustratii si schite create pentru „Star Trek: The Original Series” si pana la Enterprise-G din Picard.
Potrivit unui comunicat al Arhivei Roddenberry si al companiei OTOY (care s-a ocupat de partea grafica), reconstituirile au fost realizate pentru Gene Roddenberry Estate si au inclus contributia tuturor artistilor care au lucrat la Star Trek, inclusiv Daren Dochterman, Doug Drexler si Dave Blass dar si Denise si Micheal Okuda, care au creat celebre interfete de calculator ale seriei.
Pe langa cronologia puntilor in 360 de grade, au fost lansate si cateva videoclipuri care descriu procesul de aducere la viata a acestor decoruri originale Star Trek in format digital.
Un alt videoclip descrie dezvoltarea navei Enterprise de-a lungul timpului, narata de John de Lancie, care a interpretat personajul Q aparut pentru prima data in „The Next Generation”.
„Prin intermediul noii tehnologii, putem plimba publicul inapoi in timp, ca si cum ar fi fost acolo, pe platourile de filmare, in timpul realizarii filmului „Star Trek”, oferind o fereastra catre noi dimensiuni ale universului „Star Trek””, a declarat Jules Urbach, directorul general al OTOY, intr-un comunicat.
Va invitam sa explorati portalul aici.
Pe langa plimbarea virtuala, platforma include si elemente interactive, inclusiv un punct de vedere din scaunul capitanului, celebrele turbolifturi sau cabinele de pilotaj ultra-realiste.
Vocea regretatei actrite Majel Roddenberry, care a jucat ani de zile rolul computerului de pe Enterprise, va fi adaugata in curand pe site. Ea a decedat in 2008, la 27 de ani dupa sotul ei, creatorul francizei Gene Roddenberry, fiind casatoriti din 1969 pana in 2001.
Alaturi de videoclipurile explicative narate de John de Lancie, pot fi urmarite si interviuri cu William Shatner, care l-a interpretat pe capitanul Kirk in serialul original, si Terry Matalas, showrunner pentru „Star Trek: Picard”.
Seria Star Trek prezinta un univers imaginar, science fiction, creat de Gene Roddenberry la mijlocul anilor ’60, care a devenit cunoscut si indragit de toata lumea prin cele sase serii de seriale si filmelor artistice produse de studiourile de televiziune americane, incepand cu anul 1966.

Povestea a generat alte sute de romane si nuvele, jocuri video sau pe calculator sau alte tipuri de science fiction. Povestea originala a lui Roddenberry descrie un viitor optimist in care omenirea, dupa ce a supravietuit unui al treilea razboi mondial si dupa ce a descoperit zborul in spatiu, s-a unit cu alte specii de fiinte rationale din Galaxie pentru a forma Federatia Unita a Planetelor si au inceput sa rezolve viciile si defectele omenirii. Personajele principale sunt membrii acestei Federatiei Unite a Planetelor, oameni si extraterestri deopotriva, care exploreaza si descopera noi lumi si civilizatii.
Seria originala Star Trek urmareste aventurile navei spatiale USS Enterprise (NCC-1701) si ale echipajului sau, condus de capitanul James T. Kirk (William Shatner), secundul Spock (Leonard Nimoy) si medicul sef, ofiterul Leonard McCoy (DeForest Kelley).
La finalul acestui an, pe 22 decembrie 2023, va aparea un nou film Star Trek cu Chris Pine in rolul capitanului Kirk, Zachary Quinto in rolul lui Spock, Zoe Saldana in rolul lui Uhura, John Cho in rolul lui Sulu, Karl Urban in rolul lui Bones si Simon Pegg in rolul lui Scotty.
Filmul va fi regizat de Matt Shakman (WandaVision), iar Abrams va fi producator, iar scopul este de a aduce inapoi multe dintre starurile originale ale lui Abrams din 2009, cand a relansat franciza de lunga durata.
Cu filmul sau din 2009, Abrams a resetat cronologia Star Trek, stabilita initial in celebrul serial de televiziune SF al lui Gene Roddenberry din anii 1960. El a continuat cu Star Trek Into Darkness din 2013, dar ultima data când personajele au fost vazute pe marele ecran a fost in Star Trek Beyond din 2016, produs de Abrams si regizat de Justin Lin.
Planurile de a le aduce inapoi – inclusiv o continuare anuntata pentru 2018, care va face echipa cu Pine si cu raposatul tata al lui Kirk, asa cum a fost portretizat de Chris Hemsworth in filmul din 2009 – s-au impotmolit pe parcurs. Pentru o vreme, Quentin Tarantino era in discutii pentru acest proiect.