In centrul orasului Stockholm se va construi cel mai mare cartier din lume de cladiri din lemn, intins pe o suprafata de 32 de hectare. Blocurile din lemn sunt considerate cea mai buna solutie pentru un viitor ecologic.
Compania daneza de arhitectura Henning Larsen si atelierul de arhiectura White Arkitekter din Suedia vor proiecta cel mai mare „oras din lemn” din lume, un cartier intins pe o suprafata de 32 de hectare, construit predominant din lemn. Acesta va fi ridicat la sud de centrul capitalei Suediei, Stockholm, in cartierul Sickla, o fosta zona industriala transformata intr-un cartier comercial, cu cladiri de birouri.
Viitorul cartier, denumit „Wood City” (Orasul din lemn), va utiliza lemnul ca materie principala pentru toate constructiile si va putea gazdui pana la 2000 de locuitori. De asemenea va include si 7000 de spatii dedicate birourilor care vor putea fi inchiriate sau cumparate.
Cartierul va include diverse inovatii sustenabile si ecologice.
In Suedia, productia de lemn pentru constructii a crescut spectaculos in ultimii ani. Datorita padurilor abundente si a capacitatii industriale tot mai mari, lemnul reprezinta unul dintre cele mai usor de procurat materiale.
Lemnul are mai multe beneficii cand vine vorba de constructii sustenabile. Cele mai recente studii sustin ca cladirile din lemn ofera o ventilatie naturala mai eficienta si o calitate mai buna a aerului din interior. De asemenea, acest tip de constructii produc mai putine emisii de carbon decat cele realizate cu materiale conventionale. Totodata, desi lemnul este o resursa biodegradabila, este un material rezistent si usor de manipulat.
Potrivit unui studiu din 2022 din revista Nature, lemnul ar putea fi materialul ideal pentru un viitor ecologic deoarece ar reduce semnificativ emisiile de carbon produse de industria constructiilor. In cadrul studiului s-a afirmat ca daca se construiesc suficiente cladiri din lemn cu o inaltime medie pentru a gazdui 90% din noii locuitori ai oraselor, emisiile de carbon ar scadea cu 106 gigatone pana in 2100.
Cele doua companii de arhitectura au ales lemnul pentru beneficiile sale ecologice, iar cartierul va functiona pe principiul orasului de 5 minute.
Echipa de proiect spera ca timpul de deplasare al viitorilor locuitori sa fie redus prin amplasarea mai multor locuinte in apropierea locurilor de munca si a magazinelor. In acest mod se vor reduce si emisiile de carbon produse de navetisti si se va eficientiza circulatia si consumul de energie ale cartierului.
De asemenea, viitoarele cladiri vor include panouri solare pe acoperis, iar energia acumulata de la soare va fi stocata in baterii ultraperformante amplasate in subteran pentru a putea fi utilizata ulterior. In acelasi timp, interiorul constructiilor va beneficia de lumina naturala din abundenta datorita ferestrelor de dimensiuni mari si a fatadelor acoperite cu sticla transparenta.
Spatiile dintre balcoane si terasele de la etajele superioare vor fi decorate cu plante si arbori din vegetatia locala pentru a reduce temperaturile ridicate din timpul lunilor de vara si pentru a preveni supraincalzirea cartierului. Stazile si spatiile comune dintre cladiri vor fi si ele amenajate cu plante si copaci si vor avea piste pentru biciclisti si zone de luat masa in aer liber.
Investitorul principal al proiectului este compania de imobiliare Atrium Ljungberg din Suedia care detine deja diferite spatii comerciale in jurul Stockholmului.
Investitorul sustine ca a ales cartierul Sickla deoarece este al treilea cel mai mare centru comercial din Suedia, avand 8.000 de locuri de munca disponibile in zona si diferite oportunitati pentru comertul regional.
Reprezentantii companiei Atrium Ljungberg au declarat ca „Orasul din lemn” va fi „cel mai mare proiect urban din lume care foloseste lemnul ca materie prima”. Cartierul va avea toate facilitatile necesare vietii moderne, de la locuri de munca, pana la locuinte, restaurante, magazine, sali de sport si spatii dedicate timpului liber. Acestea vor fi disponibile pe o raza de cinci minute din orice punct al complexului rezidential.
Potrivit investitorului, lucrarile vor incepe in 2025, iar primele constructii vor fi finalizate si gata de locuit in 2027.