44 de lucrari de street art din jurul lumii inspirate de Coronavirus Scris de Urban
Oamenii din intreaga lume au gasit alinare in arta in perioada pandemiei de Coronavirus. De la transmisiunile celor mai mari spectacole de la Opera MET din New York sau Scala din Milano, la tururile virtuale prin muzee, castele, palate si gradini botanice si pana la lucrarile de street art realizate pe peretii cladirilor din marile capitale.
Recent, v-am prezentat balcoanele berlineze transformate in opere de arta si concertul de pe terasa lui David Guetta care a avut parte de interventia politiei din Miami.
A venit momentul celor mai spectaculoase 44 picturi murale realizate din Indonezia pana in Londra, Los Angeles, Argentina sau Sudan.
Artistii de street-art au urmat trei teme principale in lucrarile lor: reprezentari fantastice ale virusului, comentarii ironice despre comportamentul populatiei si tributuri aduse supereroilor acestei perioade, cadrele medicale.
Rebel Bear, versiunea scotiana a lui Banksy a creat acest graffiti pe Bank Street din Glasgow.
Tot Rebel Bear a creat in Glasgow si aceasta reprezentare a virusului care ii tine pe oameni prizonieri.
Un artist din Los Angeles l-a desenat pe Printul Harry, mutat recent in metropola americana, purtand un hanorac albastru cu mesajul „Stai calm si spala-te pe maini.”
Rana Ramlawi, artista cunoscuta pentru sculpturile realizate in nisip, a actualizat o lucrare din Fasia Gaza cu mesajul „Stai Acasa”
Britanicii isi arata zilnic aprecierea fata de angajatii din Sistemul National de Sanatate (NHS) prin aplauze de la balcon si din fata casei. Un graffiti aparut in orasul Pontefract din Nordul Angliei a schimbat S-ul din NHS cu logo-ul lui Superman.
Artistul Sirian Aziz al-Asmar pozeaza alaturi de copiii sai langa un graffiti cu virusul Covid-19 si mesajul „Corona care nu iti place te va imbolnavi” si „Ia-l in serios!”
In Madrid a aparut un graffiti in care una dintre cele mai faimoase icoane catolice cu Fecioara Maria a fost desenata cu fata acoperita cu o masca impotriva gazelor toxice. In mana tine ilustratia grafica a virusului Covid-19.
In Dakar, capitala Senegalului, un graffiti realizat de RBS Crew Collective pe peretii Universitatii Cheikh Anta Diop explica pasii care trebuie urmati pentru a opri raspandirea virusului.
Goana dupa hartie igenica a fost ironizata in Berlin de Eme Freethinker. Artistul l-a desenat pe Gollum / Smeagol din „Stapanul Inelelor” care tine in mana o rola de hartie pe care o venereaza precum inelul atotputernic. Mesajul de langa este faimoasa fraza din film „My precious” – „Pretiosul meu!”.
Pe acoperisul unui bloc din Atena, un artist grec de 16 ani ofera un exemplu de arta creata in auto-izolare. Pe parcursul a 24 de ore a desenat trei graffiti-uri menite sa inspire oamenii sa ramana in case.
Un graffiti din Catania, oras din Sicilia, Italia semnat de artistul local MISHA o ilustreaza pe Mona Lisa cu Leonardo da Vinci purtand o masca de protectie. Mesajul care insoteste lucrarea este hashtagul #Catanianonsiferma (Catania nu se opreste).
Un graffiti desenat in Khartoum, capitala Sudanului, prezinta o imagine ingrijoratoare a efectului mortal pe care il poate avea virusul pentru oamenii care nu se protejeaza.
In cartierul Soho din Hong Kong, unei picturi murale i-a fost adaugata o masca de protectie.
Desi virusul s-a raspandit mai tarziu in Rusia fata de alte tari europene si asiatice, artistii au raspuns printr-un graffiti realizat intr-un stil prietenos. In Leningrad a aparut un desen-animat pentru copii cu virusii periculosi.
In orasul Dresden, momumentul dedicat compozitorului si pedagogului german Julius Otto a fost accesorizat cu masti de protectie. Ansamblul creat de Gustav Kietz in 1886 este format din patru statui de bronz care prezinta patru cantareti din corul municipal la finalul secolului al XIX-lea.
In Pasuruan, East Java, un polist accesorizat ca un super-erou indonezian ofera masti de protectie unui localnic. Pe peretele din spatele lor este o reprezentare grafica a unui tanar care isi aranjeaza masca pe urechi.
Stilul lui Banksy a fost imitat si de artistul LAKUNA din Berlin care a creat un graffiti cu o femeie care poarta o masca de protectie si se uita cu ingrijorare la o reprezentare grafica a virusului.
Pe un perete din Hamm, Germania, artistul Kai Uzey Wohlgemuth a desenat o asistenta medicala cu simbolul lui Superwoman pe piept.
Artistii din Fasia Gaza lucreaza la o pictura murala cu intreaga Planeta Pamant purtand o masca de protectie si mesajul „Stai casa”.
In Chennai, unul dintre cele mai afectate orase din Estul Indiei, doua artiste pozeaza la distanta langa graffitiurile realizate pentru a atrage atentia asupra pericolelor Covid-19.
In cartierul Ladywell din Sud-Estul Londrei a aparut o pictura murala realizata de Lionel Stanhope. Este o reinterpretare a presupusului autoportret al lui Jan van Eyck.
Lucrare realizata artistul Ponywave in Venice Beach, California.
Pe un gard din San Francisco a aparut o satira la adresa lui Donald Trump si a modului in care a reactionat in legatura cu pericolul Covid-19.
O pictura murala din Varsovia ii prezinta pe oameni si pe Superman uitandu-se cu admirate la medicii si asistentii medicali polonezi care poarta masti de protectie. Mesajul este „Nu toti supereroii poarta pelerina. Va multumim!””
Un graffiti din Wetteren, Belgia cu o asistenta medicala.
Un graffiti realizat de „Tyler Street Art” in Mumbai, India cu o femeie care mediteaza a fost actualizat pentru a include o masca de protectie.
In Dublin, capitala Irlandei, a aparut o reprezentare multicolora, mult mai optimista a virusului.
In Milano, Italia, un trecator isi duce cumparaturile acasa trecand pe langa un graffiti cu o masca de gaze/.
In Los Angeles, artista Jules Muck a desenat un perete cu o imagine glam a unei femei care poarta masca de protectie.
In Londra a aparut o pictura tematica, despre izolare, virus si magazine inchise, inspirata din desenele animate cu Spongebob.
Cunoscut pentru imaginile alb-negru din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe care le lipeste prin New York, artistul Jilly Ballistic a creat o serie de lucrari dedicate coronavirusului.
O alta lucrare semnata Jilly Ballistic din New York.
Sean „Hula” Yoro a completat ruinele unui pod daramat din Miami, SUA cu imaginea virusului care a lasat ravagii in urma.
Artista Corie Mattie a desenat un perete galben cu mesajul „Anuleaza-ti planurile, nu anula umanitatea!” in Los Angeles.
Graffiti-ul care ii avertizeaza pe oameni de Covid-19 a aparut in rezervatia Navajo din Shiprock, New Mexico.
In Melbourne, Australia, au aparut mai multe picturi murale dedicate cadrelor medicale care lupta pentru vietilor oamenilor.
In Pompei, Italia, artistul Nello Petrucci a desenat portretul de la inceputul fiecarui episod al serialului „The Simpsons” cu masti de protectie si mesajul „Stai acasa”.
O lucrare realizat de Teachr1 in Los Angeles pentru a ironiza isteria creata in jurul cumpararii excesive a hartiei igienice la inceputul pandemiei.
Artistul „fake” a continuat tema cadrelor medicale care au devenit supereroii acestei perioade printr-un graffiti in Amsterdam, capitala Olandei.
O lucrare de-a lui Banksy aflata in Southampton, Anglia a fost actualizata cu un virus in locul balonului colorat in rosu.
Emmalene Blake a adus un tribut asistentelor medicale din Sistemul de Sanatate Irlandez printr-un graffiti realizat in Dublin.
In Denver, capitala statului Colorado din SUA a aparut o alta reprezentare a medicilor care sunt luptatori si salvatori.
Artistul spaniol „tvboy” a creat aceasta lucrare in Barcelona.
„TVBoy” a creat o lucrare pe un perete de langa Coloseumul din Rome. Graffitiul reprezinta o scena din „Roman Holiday”, filmul cu Gregory Peck si Audrey Hepburn care tine un semn pe care scrie „Curatati aerul acum”