Un nou studiu arata ca Van Gogh este artistul preferat al bebelusilor. Cercetatorii sustin ca inclinatia adultilor catre arta lui Van Gogh se reflecta in comportamentul si simtul estetic al copiilor lor.
Operele post-impresioniste ale lui Vincent van Gogh reprezinta unele dintre cele mai fascinante si mai iubite lucrari ale pasionatilor de arta. Pe langa farmecul peisajelor, portretelor si naturilor statice realizate de pictorul olandez, oamenii sunt captivati si de povestea tragica a vietii sale si de parcursul sau artistic.
Picturile sale au fost analizate de cercetatori din diverse domenii, iar cel mai recent studiu asupra operei sale dezvaluie faptul ca picturile apreciate de adulti devin mai captivante pentru bebelusii lor, influentandu-le comportamentul si simtul estetic.
Specialistii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie au concluzionat in urma unei cercetari ca prejudecatile estetice si vizuale sunt inspirate inca din copilarie in functie de ceea ce vad bebelusii, acestea transmitandu-se si la maturitate.
Cercetatorii sustin ca imaginile si picturile pe care bebelusii le vad in primii ani de viata le influenteaza preferintele estetice din timpul varstei adulte. Conform studiului, Van Gogh este unul dintre artistii preferati de copii.
Studiul, coordonat de profesorul Philip McAdams, a fost realizat pe 25 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 43 de ani si pe 25 de bebelusi cu varste cuprinse intre 18 si 40 de saptamani. In cadrul acestuia, fiecare parinte si copil a primit un iPad cu 40 de imagini, dintre care 10 reprezentand o selectie de peisaje de Van Gogh.
Imaginile au fost prezentate in perechi, ceea ce a rezultat 45 de combinatii diferite pentru fiecare participant. Bebelusii au fost asezati in poala unui parinte intr-o camera slab luminata si au fost filmati in timp ce li se prezenta fiecare pereche de imagini timp de 5 secunde. Daca un bebelus privea mai mult o imagine fata de cealalta, cercetatorii erau de parere ca avea o preferinta pentru vizualul respectiv.
In acelasi timp, adultilor li s-a cerut sa marcheze imaginea pe care o considerau cea mai placuta. Astfel, cercetatorii au realizat un punctaj mediu de placere pentru operele favorite ale adultilor si le-au comparat cu timpul mediu de privit al bebelusilor. Rezultatele au aratat ca micutii au avut tendinta de a se uita mai mult la operele lui Van Gogh pe care adultii le-au marcat ca fiind imaginile preferate.
Pictura preferata atat de bebelusi, cat si de adulti a fost lucrarea „Tulpini verzi de porumb” din 1888. Studiul demonstreaza ca bebelusii privesc mai degraba culorile care le plac adultilor, astfel incat arata o preferinta comuna pentru aceleasi imagini.
Echipa de cercetatori a analizat si ce anume din picturile lui Van Gogh i-a influentat pe adulti si pe bebelusi. Astfel, au descoperit ca imaginile mai luminoase si cu mai multe game de culori sunt printre cele la care copii se uita cel mai mult si pe care adultii le prefera. O explicatie ar fi ca picturile de acest fel au un constrast mult mai mare si prin urmare sunt usor de vazut si urmarit de cei mici, care in primele luni de viata au vederea putin incetosata.
In acest sens, Philip McAdams, profesorul care a condus studiul, a declarat: „Cu cat este mai mare contrastul, cu atat copilul poate vedea ceva mai clar si cu atat mai usor creierul sau poate procesa aceste informatii”.
Studiul sugereaza ca in viitor va fi nevoie de mai multe cercetari pentru a demonstra daca bebelusii chiar prefera mai mult picturile pe care le privesc indelung. Acest lucru ar putea demonstra o legatura mai puternica dintre preferintele vizuale ale bebelusilor si judecatile estetice ale adultilor.
Potrivit profesorului Denis Mareschal, directorul Centrului pentru dezvoltarea cognitiva si a creierului de la Colegiul Birkbeck din cadrul Universitatii din Londra, bebelusii sunt inzestrati inca din primele zile de viata cu o serie de prejudecati si preferinte senzoriale care ii ajuta sa exploreze lumea din apropierea lor.
Acesta a declarat ca „Bebelusii prefera sa exploreze stimuli vizuali care nu sunt nici prea simpli, nici prea complecsi de descifrat, astfel ca petrec cel mai mult timp uitandu-se la imaginile care corespund acestor caracteristici. Aceste reprezentari vizuale se schimba odata cu varsta si cu experienta de viata a copilului.”
Recent, pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale.
Acestea au fost publicate dupa finalizarea unui proiect important de digitalizare si cercetare a lucrarilor din patrimoniul muzeului care a inceput in 2018 si care a avut ca scop facilitarea accesului la opera maestrului olandez.
Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice.
Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.
In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.
Mai jos va invitam sa va bucurati de tururile virtuale si mai multe despre impactul lucrarilor lui Van Gogh in lumea contemporana.