Skip to content

Un studiu arata ca in creierul uman ar putea fi o lingura de particule de microplastic. Intre 2016 si 2024, concentratia de plastic care ajunge in creier a crescut cu 50%.

Un nou studiu publicat in Nature Medicine dezvaluie ca creierul uman poate contine pana la o lingura de fragmente de plastic — aproximativ 7 grame. Aceste particule sunt mai mici de 5 mm si rezulta din descompunerea zilnica a obiectelor si maselor plastice, de la ambalaje si recipiente pana la haine si anvelope.

Microplasticele s-au raspandit pe intreaga planeta si au fost gasite de oamenii de stiinta chiar si pe varful Muntelui Everest sau in adancul Groapei Marianelor. Particulele sunt descoperite frecvent si in corpul uman, acestea fiind ingerate prin mancarea sau apa care a luat contact cu plasticul sau prin respiratie si sunt prezente in sange, plamani, ficat, sistemul digestiv si chiar in placenta.

Specialistii nu credeau pana acum ca microplasticul poate migra atat de adanc in tesuturile creierului. Pe baza celor mai recente analize, au detectat niveluri record de particule de microplastic si nanoplastic in creierul cadavrelor umane.

Concentratiile au crescut in mod alarmant, cu aproximativ 50% intre 2016 si 2024. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelurile de microplastic sunt mult mai ridicate in tesutul cerebral decat in tesutul hepatic si renal, ceea ce ridica semnale ingrijoratoare.

Acestia au comparat tesuturile prelevate de la pacienti care au murit intre 2016 si 2024, iar pentru a avea un context mai larg au studiat si mostre de tesut de la persoane care au decedat intre 1997 si 2013. Indiferent de varsta, sex, etnie sau cauza a decesului, nivelurile de microplastic erau cu 50% mai mari la persoanele care s-au stins in ultimii ani.

Se presupune ca aceasta crestere se datoreaza dublarii productiei de plastic care are loc la fiecare 10 sau 15 ani. Numai in 2024 s-au produs aproximativ 400 de milioane de tone de plastic — adica 49 de kilograme de plastic pentru fiecare persoana de pe glob.

De asemenea, studiul arata ca procentul de microplastic era mai mare in creierul persoanelor diagnosticate cu dementa decat in randul persoanelor fara dementa, ceea ce subliniaza ca exista o legatura intre prezenta plasticului in creier si bolile sistemului nervos. Cercetatorii sunt de parere ca schimbarile rezultate in urma dementei faciliteaza acumularea particulelor de plastic in creier si fac ca simptomele sa se inrautateasca.

Cu toate ca prezenta microplasticelor in corpul uman este din ce in ce mai cercetata, in prezent nu sunt cunoscute intru-totul efectele lor asupra sanatatii. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca sunt daunatoare pentru organismul uman.

Un studiu publicat in martie 2024 a constatat ca pacientii cu concentratii mai mari de microplastice in artere prezentau un risc mai mare de infarct, accident vascular cerebral si deces. Acum, ca microplasticele au fost descoperite adanc in creierul uman, cercetatorii vor analiza mai indeaproape efectele pe care le au asupra sanatatii sistemului nervos si tesuturilor creierului.

Totodata, va fi studiat si modul in care particulele acestea ajung in primul rand in creier, ceea ce nu se credea ca este posibil pana in prezent.

Citește în continuare