(video) Subcarpati si corul Rusalka au lansat un videoclip-omagiu pentru Ivan Patzaichin, cel care i-a adus impreuna. Clipul reaminteste de contributia lui Patzaichin la dezvoltarea Deltei Dunarii.
Subcarpati si corul de fete Rusalka au lansat astazi ”Ivan”, un videoclip in memoria marelui sportiv Ivan Patzaichin. Acestia au inceput colaborarea la invitatia lui Ivan Patzaichin, care i-a invitat pe Subcarpati la Mila 23, satul unde canotorul a copilarit, pentru a promova valoarea artistica a zonei.
Videoclipul „Ivan” este realizat pe versurile unei cunoscute melodii populare rusesti si cuprinde inclusiv vocea cvadruplului campion olimpic. Cuvintele sale sunt insotite de imagini cu Patzaichin vaslind in canotca, prin Delta.
In descrierea acestui proiect, Subcarpati au mentionat povestea lui Ivan Patzaichin, dar si contributia lui ca sportiv si ca promotor al frumusetii Deltei Dunarii. „Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunarii, Ivan si-a folosit gloria pentru a da inapoi comunitatii sale sprijinul de care s-a bucurat in timpul carierei de sportiv, antrenor si, mai apoi, de antreprenor social. A iubit din toata inima natura, sportul, oamenii si cultura. Si-a dorit sa promoveze valorile lipovenilor, sa contribuie la profilul identitar local si la cresterea turismului cultural din Delta,” mentioneaza Subcarpati.
Trupa povesteste ca la inceputul lui 2021, au fost invitati la Ivan acasa, la Mila 23, unde „am gasit aici o comunitate vibranta care, pe langatraditia de a oferi Romaniei cei mai multi campioni olimpici la sporturile pe apa, se bucura si de o puternica traditie muzicala. Le-am cunoscut pe femeile din corul Rusalka, un grup de lipovence care se ingrijesc sa pastreze vie si sa valorifice muzica traditionala din aceste tinuturi”.
Corul Rusalka detine un repertoriu de cantece vechi, culese si documentate de membrele sale pe parcursul ultimelor decade. „Cantecele poarta cu ele cultura lipoveneasca, transmisa din generatie in generatie, si ascund marturii ale modului de a trai al acestui grup etnic, in ultimii 200 de ani, pe teritoriul Deltei Dunarii. Sunt melodii de jale si dor, cantece dedicate anotimpurilor, de dragoste, despartire, logodna, nunta, petrecere, cantece despre tinutele traditionale ale lipovenilor si cantece pescaresti”, explica Subcarpati.
Rusalka este un termen care se refera la sirenele din mitologia slava, fiind considerate fiinte binevoitoare saumalefice.
Videoul are 6 minute si cuprinde imagini memorabile, din drona, cu Delta Dunarii, de la canale salbatice si pana la varsarea in Marea Neagra.
Despre colaborare, Subcarpati au mentionat ca si-au propus, impreuna cu Ivan si cu echipa lui, Rowmania, sa „aducem in actualitate prestatia artistica a corului Rusalka din Mila 23 si sa punem sub lumina aportul pe care amestecul multietnic absolut unic de aici il poate aduce dezvoltarii Deltei Dunarii – un tinut ospitalier, care le-a permis comunitatilor locale sa creasca, salase si sa pastreze marturii ale istoriei lor culturale, transformand Delta in una dintre cele mai cosmopolite si valoroase intinderi verzi-albastre din Romania.”
Melodia urma sa fie lansata la festivalul Rowmania, care incepuse la Tulcea pe data de 4 septembrie, insa evenimentele au fost anulate in momentul in care a fost anuntat decesul marelui campion roman.
Ivan Patzaichin a incetat din viata pe 5 septembrie 2021, a fost un foarte mare caracter, de o bunatate si o generozitate, de o timiditate si o gingasenie care te emotionau cand il aveai in fata pe uriasul care a venit la 16 ani la Bucuresti din Mila 23 ca sa se faca campion. Nu si-a pus nicio clipa problema ca exista alta cale in sport: el a fost din prima campion.
Trupa Subcarpati este una dintre cele mai cunoscute din Romania, reusind sa aduca elemente din folclor in zona mainstream, fiind pe placul tuturor tipurilor de public, si in special a tinerilor.
„Folcloru-i oxigen pentru un popor asmatic” este mesajul manifest pe care trupa Subcarpati il canta si lanseaza de fiecare data cand urca pe scena, fiind prezenti la majoritatea festivalurilor din tara, in fata a zeci de mii de oameni care canta la unison melodiile lor.
Muzica lor este o combinatie intre folclor si ritmuri moderne, electro si hip-hop, cu puternic accent pe sentimentul de dor si traditional. Acestia sunt in permanenta cautare de muzica traditionala, avand deja colaborari cu artisti ca surorile Osoianu, un ansambul etnofolcloric de dincolo de Prut. Surorile canta de prin anii 80, dar cu Subcarpati, ajung acum si la tineri, ceea ce le-a adus un nou public.