Super alimentul care aduce energie: drojdia inactiva. Proprietati si contra indicatii, plus retete delicioase

Drojdia inactiva este un tip de drojdie care a fost supusa unui proces de incalzire pentru a distruge celulele vii, facand-o astfel incapabila sa fermenteze. Spre deosebire de drojdia activa, care este utilizata pentru dospirea aluaturilor, drojdia inactiva este folosita in principal ca ingredient alimentar datorita continutului sau bogat in proteine, vitamine din complexul B si minerale.
Are un gust umami care ofera preparatelor o aroma asemanatoare cu cea a branzei sau a nucilor. Este un ingredient bogat in nutrienti: contine vitamine din complexul B (inclusiv B12, in unele variante fortificate), aminoacizi esentiali si minerale precum zinc si seleniu.
De foarte multe ori este utilizata ca supliment alimentar, fiind foarte populara in dietele vegane si vegetariene datorita continutului ridicat de nutrienti.
Se foloseste in diverse preparate; poate fi adaugat in supe, sosuri, salate, shake-uri proteice sau presarat peste popcorn ori paste.
Desi drojdia inactiva este in general sigura si benefica, exista cateva contraindicatii si situatii in care ar trebui consumata cu prudenta:
Alergii si intolerante. Persoanele alergice la drojdie sau fungi ar trebui sa evite consumul de drojdie inactiva. Daca aveti sensibilitate la histamina, drojdia inactiva poate declansa reactii alergice sau simptome digestive neplacute.
Probleme digestive. Drojdia inactiva contine fibre care pot cauza balonare, gaze sau disconfort abdominal, mai ales daca este consumata in cantitati mari. Poate agrava simptomele la persoanele cu sindrom de colon iritabil (SCI).
Poate genera probleme celor care au guta sau nivel ridicat de acid uric. Drojdia inactiva contine purine, care pot contribui la cresterea nivelului de acid uric si pot agrava simptomele gutei.
Unele studii sugereaza ca drojdia inactiva poate declansa reactii inflamatorii la persoanele cu boala Crohn sau alte boli autoimune. Daca ai astfel de afectiuni, consulta un medic inainte de consum.
Drojdia inactiva este un aliment destul de nutritiv, dar si relativ scazut in calorii. Valoarea calorica poate varia usor in functie de producator si de faptul ca este sau nu fortificata cu vitamine.
Valori nutritionale medii pentru 100 g de drojdie inactiva:
• Calorii: ~350 kcal
• Proteine: 40-50 g
• Carbohidrati: 35-40 g
• Fibre: 20-25 g
• Grasimi: 4-6 g
Pentru 1 lingura (aprox. 10 g), drojdia inactiva are in jur de 35 kcal.

Iata cateva retete in care o puteti folosi:
Branza vegana din caju
Ingrediente: 150 g caju (hidratat 2-4 ore), 3 linguri drojdie inactive, 1 lingura suc de lamaie, 1 catel de usturoi, ½ lingurita sare, 100 ml apa
Mod de preparare: Blenduiti toate ingredientele pana obtineti o pasta fina. Ajustati consistenta adaugand apa daca e nevoie. Poate fi folosita ca sos pentru paste, nachos sau tartine.
Popcorn cu parmezan vegan
Ingrediente: 1 bol de popcorn proaspat facut, 2 linguri drojdie inactive, 1 lingurita sare, ½ lingurita usturoi pudra, 1 lingura ulei de cocos/masline
Mod de preparare: Stropiti popcornul cu ulei, presarati drojdia inactiva, sarea si usturoiul, amestecati.
La fel se pot prepara cartofii prajiti cu drojdie inactiva, care vor avea un gust asemanator cu cei cu branza, dar ii vor ajuta pe cei cu intoleranta la lactoza.
Omleta vegana cu naut
Ingrediente: 100 g faina de naut, 2 linguri drojdie inactive, ½ lingurita turmeric, ½ lingurita sare neagra (pentru gust de ou), 200 ml apa, 1 lingura ulei pentru prajit
Mod de preparare: Amestecati toate ingredientele pana obtii o compozitie omogena. Prajiti compozitia pe o tigaie incinsa pana devine aurie. Se poate manca cu legume proaspete sau avocado.