Singurul tablou romanesc din colectia IBM va fi expus in cadrul Licitatiei de toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti
Toamna se numara operele de valoare la cel mai asteptat si amplu eveniment de pe piata de arta: Licitația de toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti. Evenimentul cultural aduce la un loc importante nume, de la clasici precum Grigorescu, Luchian, Pallady, Tonitza, Aman sau Vermont, pana la modernii Baba, Piliuta, Ciucurencu sau Balasa. Operele pline de candoare, cele mai apreciate curente artistice, lucrari unice si povesti pictate cu maiestrie sunt doar cateva dintre surprizele acestei editii.
Cel mai amplu si asteptat eveniment de pe piata de arta din Romania e intampla marti, pe 22 octombrie 2019, ora 19:00 la Athénée Palace Hilton Bucuresti.
Singurul tablou romanesc din colectia IBM, repatriat de Artmark
,,Vanzatoarea de covoare’’, opera de o importanta muzeala, realizata de Francisc Sirato si repatriata de Artmark dupa o indelungata vietuire in Statele Unite ale Americii va fi expusa si va putea fi admirata in cadrul Licitatiei de toamna – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti.
In 1939, tara noastra participa la Expozitia Universala de la New York cu tablouri semnate, printre altii, de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Ion Theodorescu sau Nicolae Tonitza.
Thomas Watson, CEO IBM, a descoperit lucrarile lui Francisc Sirato in cadrul pavilionului romanesc de pe Arena ,,Arthur Ashe’’ din New York asa ca a cumparat tabloul ,,Vanzatoarea de covoare’’ la o valoare de 25.000 de lei.
Vreme de peste 50 de ani, lucrarea a facut parte din colectia de tablouri cu tematica industriala si comerciala din toate tarile lumii a IBM. Ulterior, tabloul a fost cumparat de un alt colectionar de arta la expozitia ,,Contemporany Art of 79 Countries’’ din San Francisco si a devenit parte a unei colectii particulare din Pennsylvania.
Prin operele sale, unice prin viziune si limbaj plastic, Francisc Sirato aduce taranului roman un nou statut pictural. Lucrarile sunt realizate la dimensiuni mari si pictate in ulei in stil decorativ. Printre cele mai semnificative amintim „Intalnirea”, „Tesatoarele de Covoare” sau „Popas”.
Cel mai scump tablou din lume
Cele mai valoroase tablouri celebre se afla in muzee si nu sunt de vanzare, fiind asigurate pe sume enorme. Cu toate acestea, exista in colectii private tablouri faimoase, pe care colectionarii abia asteapta sa le achizitioneze.
Cel mai scump tablou din lume vandut la o licitatie pana in acest moment este opera Salvator Mundi (Salvatorul lumii), pictura realizata de Leonardo da Vinci si achizitionata de Dmitry Rybolovlev cu 450.300.000 de dolari, la Casa de licitatii Christie’s din Londra, in noiembrie 2017. Tabloul a devenit astfel cea mai scumpa pictura din lume.
Pictura il infatiseaza pe Iisus Hristos ca mantuitor al lumii si a fost realizata in jurul anului 1500 la comanda regelui Louis XII al Frantei. In prezent, opera se afla pe yachtul personal al printului mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.