Cinci tablouri in valoare de 4 milioane de euro furate in urma cu 40 de ani din Palatul Friedenstein au fost recuperate.
In noaptea de 13 spre 14 decembrie 1979, cinci tablouri au disparut de pe peretii Palatului Friedenstein din oraselul german Gotha. Hotii au escaladat peretii de 10 metri inaltime cu pinteni montani folosindu-se de instalatia de paratraznet.
In dimineata urmatoare, politia a ajuns la fata locului si a interogat peste 1.000 de angajati care lucrau in cladire si rudele acestora.
Nu au gasit indicii legate de hoti si nici piste care sa ii puna pe urma operelor de arta.
Potrivit autoritatilor, in anii urmatori picturile au fost depistate trecand granita Cortinei de Fier care a separat blocul Vestic de cel Sovietic.
Jaful artistic din Gotha a fost unul dintre cele mai mari intamplate in Germania de Est.
In 2018, la 39 de ani distanta de la incident, Knut Kreuch, primarul orasului Gotha a inceput sa primeasca telefoane anonime despre un pachet misterios. „Am ceva pentru tine”, spunea vocea de la capatul liniei.
Ulterior, un avocat i-a adus un plic cu fotografii color cu tablourile furate in 1979. Pana in momentul respectiv, singurele poze cu operele de arta existente erau alb-negru.
Clientii avocatului cereau 5 milioane de euro pentru a returna lucrarile. Povestea sustinuta de acestia era ca tablourile ajunsesera in familia lor ca un mod de rascumparare pentru faptul ca si-au ajutat prietenii sa fuga din Germania comunista.
Primarul s-a consultat cu avocatul sau si cu Martin Hoernes de la Fundatia de Arta Ernst von Siemens care sponsoriza deseori achizitiile muzeelor din Gotha.
Decizia acestora a fost sa nu ofere bani hotilor. Exista formalitati legale prin care pot fi recompensati cei care gasesc obiecte de arta pierdute in timpul razboiului, insa aceste sume nu ar fi fost echivalente cu valoarea de piata a tablourilor, 4 milioane de euro.
Inainte de a fi expuse in public, tablourile au petrecut trei luni in Laboratorul de Investigatii Rathgen unde a fost confirmata autenticitatea lor.
Detaliile despre cum au fost recuperate tablourile nu au fost facute publice in intregime deoarece ancheta Biroului Federal de Crima Organizata din Berlin este in plina desfasurare.
Hoernes a declarat insa ca nu a fost facuta vreo plata pentru returul tablourilor. Fundatia de Arta Siemens a acoperit costurile legale pentru transportul si investigatiile menite sa asigure autenticitatea lucrarilor – 50.000 de euro. Restul a fost atribuit pe seama negocierilor diplomatice.
Cetatenii care se aflau in posesia tablourilor nu au fost identificati. Singurele informatii disponibile sunt ca acestia au cetatenie germana si au semnat un acord cu reprezentantii Palatului Friedenstein. Desi investigatiile federale continua, din punct de vedere civil, operatiunea a luat sfarsit. Detaliile furtului raman un mister in continuare.
Cele cinci tablouri au fost deja expuse in Palatul Friedenstein din Gotha pentru bucuria localnicilor.
Urmeaza sa fie retrase la finalul lunii ianuarie pentru a fi restaurate. Muzeul lucreaza la o expozitie in jurul lor care va fi deschisa in 2021.
Unul dintre tablouri este Portretul Sfintei Catherine realizat in 1510 de maestrul stilui gotic, Hans Holbein cel Batran.
„Portretul unui domn cu mustata si palarie neagra” a fost pictat de Frans Hals in 1535.
Lucrarea cu un drum de tara de la 1610 i-a fost atribuita lui Jan Brueghel cel Batran.
O copie dupa autroportretul lui Anthony van Dyck cu floarea soarelui a fost realizata de unul dintre pictorii contemporani ai maestrului olandez.
Portretul unui domn in varsta a fost semnat de Ferdinand Bol.