Un muzeu din Marea Britanie isi reinterpreteaza lucrarile adaptate la vremurile covid. Personajele poarta masti de protectie.
The Fitzwilliam Museum din Cambridge a lansat 6 carti postale cu unele dintre cele mai importante lucrari ale sale in care personajele apar cu masti de protectie. In lucrarile editate si prelucrate, personajele poarta masti asortate la culorile si texturile materialelor care apar in picturi.
Printre picturile alese se afla un Titian din secolul 16, Venus and Cupid with a lute player, un John Everett Millais din 1876, The Twins, Kate and Grace Hoare.
In colectia de carti postale in vremea covid 19 se mai afla o lucrare din 1638 semnata de Anthony van Dyck, Rachel de Ruvigny, Countess of Southampton, as Fortune
In tabloul The Daughters of Sir Matthew Decker, pictat by Jan van Meyer in 1718, acum refacut, 4 fete poarta masti asortate cu rochiile dar si papusa care se afla pe masa are o masca pentru fata.
Personajulul lui Millais din pictura intitulata The Bridesmaid, la fel ca si lucrarea lui Alfred Émile Léopold Stevens’ La Liseuse (Cititoarea) poarta de asemenea masti de protectie asortate cu imbracamitea.
Chiar si Venus, care e dezbracata in pictura lui Titian, poarta o masca asortata cu draperia din spatele ei.
Directoarea muzeului, Amy Woodyat spune ca incearca sa atinga doua obiective cu noua colectie de carti postale: sa promoveze inca o data importanta purtarii mastilor in aceste vremuri, dar si sa stranga bani pentru muzeu care e afectat foarte mult de inchiderea si restrangerea activitatii din aceasta perioada.
Initiativa muzeului Fitzwilliam nu e unica, in toata lumea artistii au marcat aceste momente istorice si extrem de triste pentru activitatea culturala punand pe chipurile statuilor celebre masti de protective. S-a intamplat in Paris cu Trocadero, dar si cu sculptura The Scout realizata de Cyrus E Dallin in 1910, expusa in Kansas City, Missouri sau o macheta uriasa a unui dinosaur T. Rex din fata muzeului de Stiinte din Boston, toate au masti de protectie care au fost montate in acesta perioada, iar locuitorii orasulu se fotografiaza cu ele incercad a pastreze amintirea unor vremuri complicate pentru toata lumea.