In acest week end, „Take, Ianke si Cadîr”cu Radu Beligan, Marin Moraru si Gheorghe Dinica, online, cadou de la Teatrul National din Bucuresti.
Spectacolul Take, Ianke şi Cadîr”, montare din 2001, cu Radu Beligan, Marin Moraru si Gheorghe Dinica in rolurile principale, va fi disponibil online, vineri, de la ora 16.00, sambata i duminica, de la ora 18.00. Din distributie mai fac parte Valentin Uritescu, Silvia Nastase, Monica Davidescu si Mihai Calin.
Spectacolul la vremea premierei lui s-a jucat cu casa inchisa pentru ca reunea trei dntre cele mai mari nume ale teatrului romanesc din toate timpurile. Va putea fi urmarit aici
Monica Davidescu si Mihai Calin care joaca rolurile copiilor negustorilor Ianke, respectiv Take, Ana si Ionel, erau la inceputul carierei lor, proaspeti absolventi ai institutului de teatru si, pentru ei, sa fie pe scena cu ce trei uriasi Beligan, Dinica si Moraru a fost al doilea institut de teatru.
Spectacolul care s-a jucat 6 staguni cu casa inchisa, are la baza o piesa in 3 acte, despre trei negutori dintr-un targusor de provincie care, desi au etnii diferite, se inteleg foarte bine de peste 30 de ani. Viata lor linistita e bulversata de iubirea dntre cei doi tineri, copiii lui Take si Ianke care s-au indragostit, iar pentru parintii lor aceasta poveste de dragoste este imposibila. Take se teme de gura mahalalei iar Ianke de falimentul afacerii lui, pentru ca evreii nu ar mai targui de la el. Insa, Cadar, mereu pus pe glume aranjeaza lucrurile in asa fel incat povestea celor doi tineri sa aiba un final fericit.
Prietenia dintre Beligan si Dinica e legendara. Marin Moraru, mai ironic si mult mai retras social, a facut si el parte din familia lor, dar a stat mereu departe de lungile petreceri. Relatia lor speciala, care la momentul montarii pe care o difuzeaza in online TNB acum avea peste 30 de ani, se simte in fiecare gluma si ironie a personajelor lor de pe scena.
Venind din medii foarte diferite, Beligan citea in franceza si engleza, Dinica era crescut in Giulesti fara sa fi fost in mod special interesat de scoala, cei doi au legat o stransa prietenie la momentul in care Beligan a ajuns directorul Teatrului de National, in 1972. Avea 38 de ani si si-a luat toata echipa de la Teatrul de Comedie in Teatrul National. Asa a ajuns sa fie angajat Dinica la National.
In Teatrul National a ramas in memorie si spectaccolul Asteptandu-l pe Godot, cu Gheorghe Dinica si Marin Moraru in rolurile principale, montare pe vremea directoratului lui Radu Beligan, un spectacol pe care Gheorghe Dinica l-a iubit foarte mult.
Piesa lui Victor Ion Popa a fost jucata pentru prima data in martie 1932, la Teatrul „Maria Ventura” din Bucuresti, chiar sub regia autorului si nu s-a bucurat de foarte mult succes la inceput.
Din 1956-1957, mai multe teatre din Bucuresti si din tara au introdus-o in repertoriul lor permanent, reluand-o in diverse distributii, iar astazi este una dintre cele mai jucate piese de teatru romanesti, alaturi de Titanic Vals.
Distributia cu Radu Beligan, Gheorghe Dinica si Marin Moraru e insa cea mai cunoscuta dintre versiunile de punere in scena. Probabil si cea mai indragita.