Un nou targ cu mesteri si anticari, la Muzeul Taranului Roman in acest week-end
Muzeul Taranului marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile inainte de intrarea in Postul Craciunului cu un eveniment dedicat mesterilor si anticarilor, Targul Mosilor de Arhangheli, unde, timp de trei zile, de vineri pana duminica, 8 noiembrie 2020, in intervalul 10.00-18.00, 50 de mesteri, anticari si artiști vin din toata tara isi aduc produsele pentru vanzare. Obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe si obiecte din lemn se vor regasi printre produsele de vanzare la targ. De asemenea, si produse ca mierea, prajiturile, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume vor fi disponibile pentru gurmanzi si nu numai.
Despre aceasta sarbatoare crestina, Irina Nicolau, specialist in etnologie, istorie orala si muzeologie, explica cum dincolo de partea religioasa, pentru poporul roman sarbatoarea mai are si alta insemnatate: ”Sambata, inainte de Hranghel, se fac mosi. De Hranghel fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare care ii va fi „lumina de veci“ in lumea de dincolo. Finii merg cu colacei la nasi. Se amesteca berbecii cu oile. In acest scop se face turta aretilor (berbecilor) care se arunca intre oi. Daca ea cade cu fața in sus, oilor le va merge bine. Se serbeaza „cu desavarsit nelucru“”.
Intrarea la targ se face pe baza de bilet, adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti – 2 lei.
Tot in cadrul Muzeului Taranului Roman, puteti vizita expozitia “Adverbe”, a artistilor vizuali Florin Ciubotaru si Andrei Ciubotaru.
Tata si fiu expun impreuna ceea ce artistul Florin Ciubotaru descrie ca „Rolul artistului este sa arate ce nu se vede. Cat priveste graba de a te localiza si de a te numi intr-un stil, recomand sa mai asteptam, aceasta se va afla dupa o perioada mai indelungata dintr-un ansamblu reprezentativ.”
Pentru copiii de toate varstele, Muzeul Taranului Roman a lansat Educatie Muzeala MTR, o pagina de Facebook unde o serie de video-uri educationale si explicative dau contexte celor mici si celor mari despre lucrurile care ne inconjoara.
Platforma ofera informatii despre cum putem construi alte lucruri din materii prime la indemana – ca dovlecii, povesti de seara pentru copii informatii suplimentare despre cuvinte care par arhaisme sau regionalisme, dar inca se mai folosesc – prin proiectul video Dictionarul pe sarite – De la Tilica la Opinca.