Targul de Craciun de la Sibiu se intoarce. Doar vizitatorii cu certificat verde pot intra in spatiul special amenajat de sarbatori
Primaria Sibiu a anuntat ca Targul de Craciun revine in Piata Mare, fiind organizat in perioada 26 noiembrie – 2 ianuarie, dar cu restrictii impuse de pandemie.
Numarul casutelor va fi redus, iar accesul publicului se va face pe baza certificatului verde, fiind acceptate cel mult 2.500 de persoane. Perimetrul va fi delimitat pentru a fi gestionat accesul participantilor, si vor fi extinse spatiile libere, astfel incat sa nu se creeze aglomeratie.
Organizatorii au precizat ca vor fi cel mult 80 de casute, fata de 120 cat erau in anii trecuti, si se va permite accesul pentru cel mult 2.500 de persoane odata, desi spatiul ar permite de trei ori mai mult.
Va exista si o roata panoramica si patinoar, iar Casuta lui Mos Craciun se va deschide mai
devreme, din 12 noiembrie, pentru a deveni centru de vaccinare pana in 21 noiembrie.
In Romania, Targurile de Craciun au inceput sa se organizeze din 2007, primul oras fiind Sibiul, care a adus acest eveniment in cadrul Capitalei Europene a Culturii. Initiativa nu a fost una autohtona, ci a apartinut Biroului Atasatului Social al Ambasadei Austriei in Romania, si apoi adoptata de majoritatea oraselor mari din tara.
Anual, exista competitia Best Christmas Markets in Europe, o platforma pe care cetatenii lumii pot vota cea mai frumoasa piata de Craciun.
Anul acesta, Best Christmas Market in Europe este la Basel, in Elvetia, unde tot orasul participa la sarbatoare.
Conform istoricilor, traditia targurilor de Craciun dateaza din Evul Mediu, iar primul targ de Craciun ar fi avut loc la sfarsitul secolului al XIII-lea la Viena, in Austria.
La Viena, Rudolf I de Habsburg a autorizat organizarea in oras a doua targuri anuale, dintre care unul de Advent. La acest targ erau puse in vanzare produse de consum curent.
Totodata, si in Germania de secol al XIV-lea sunt referinte cu privire la targurile de Craciun, cunoscute sub denumirea de “Targul de Sfantul Nicolae”, sfantul patron al copiilor, unde se gaseau in special dulciuri si jucarii de lemn.