Targuri de Craciun: Sibiu si Craiova sunt deja deschise, la Cluj si Bucuresti se inaugureaza din acest weekend. Brasov, Timisoara si Oradea au programata deschiderea la sfarsitul lunii
Dupa doi ani de restrictii, targurile de Craciun revin in cele mai mari orase din Romania, cu distractii pentru cei mici, ateliere de creatie si momente menite sa aduca magia sarbatorilor la finalul anului.
Craiova si Sibiu sunt primele mari orase din tara care au dat startul targurilor de Craciun.
La Sibiu, Targul de Craciun s-a deschis oficial in Piata Mare, cu o serie de momente artistice, dar si cu inaugurarea Atelierului lui Mos Craciun. Cadouri, mancare buna, vin fiert si experiente pentru copii si adulti vor putea fi descoperite pana pe 2 ianuarie 2023.
La Craiova, organizatorii au pregatit si un patinoar, un carusel, trenulet, roata panoramica, chioscuri de alimentatie publica, atelierul lui Mos Craciun, dar si autobuzul lui Mos Craciun.
In acest weekend, se deschid targurile de Craciun de la Cluj si Bucuresti.
La Bucuresti, targul de Craciun va fi in Piata Constitutiei, unde peste 70 de casute din lemn vor fi disponibile pentru vizitatori, unde pot alege dintre cadouri specifice sarbatorilor de iarna, jucarii, obiecte handmade, suveniruri traditionale si produse alimentare.
Copiii vor avea spatii dedicate activitatilor si jocurilor interactive pe tot parcursul targului, iar Casuta lui Mos Craciun promite sa creeze o atmosfera de basm unde sunt intampinati de spiridusi, stau de vorba cu Mos Craciun si isi pot face poze. Pe langa colinde si cantece traditionale, vor avea loc si spectacole de datini si obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale tarii.
Targul de Craciun al Municipiului Bucuresti va fi deschis publicului in perioada 20 noiembrie – 26 decembrie 2022, zilnic, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.
Un alt targ va fi in Drumul Taberei, „West Side Christmas”, organizat de grupul UNTOLD, cu acces gratuit.
La Cluj Napoca, se fac pregatiri pentru deschiderea noi editii a targului, programata din 18 noiembrie pana in 31 decembrie, unde Piata Unirii va fi gazda luminitelor, veseliei, zambetelor, cadourilor, cantecelor, colindelor si a povestilor de iarna.
Brasov, Oradea si Timisoara deschid targurile de Craciun la inceput de iarna.
Brasovul va deschide targul din 30 noiembrie 2022 in 3 ianuarie 2023, la Timisoara festivitatile incep din 1 decembrei, iar la Oradea, targul de Craciun se va desfasura in intervalul 2-26 decembrie.
Targurile de Craciun dateaza din secolul al XIV-lea, fiind un obicei cu origine germana, cunoscut ca traditia de Weihnachtsmarkt (germ. Weihnacht-Craciun, Markt-targ, piata).
Acestea au aparut la inceput de sezon rece, cand se organizau targuri in piete in aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona pentru iarna. Dincolo de legume, fructe si produse de macelarie, a inceput sa li se acorde accesul la aceste targuri si micilor artizani si cofetari.
Un element traditional care s-a pastrat, cel putin in Europa, este ca in aceasta perioada, apar si standurile cu migdale prajite sau castane coapte, fiind considerate elemente cheie la orice Weihnachtsmarkt.
Istoricii mentioneza ca primul targ „de Craciun” ar fi avut loc la sfarsitul secolului al XIII-lea la Viena, in Austria, cand Rudolf I de Habsburg a autorizat organizarea in oras a doua targuri anuale, dintre care unul de Advent.
Primele relatari referitoare la targurile de Crăciun dateaza din secolul al XIV-lea, in Germania, cu denumirea de „Targul de Sfantul Nicolae”, sfantul patron al copiilor, sarbatorit pe 6 decembrie. De la aceste targuri, se puteau cumpara dulciuri si jucarii din lemn, pentru a fi daruite copiilor cuminti.