Skip to content

Supraturismul sufoca cele mai populare destinatii europene. Lista tarilor lipsite de aglomeratie care va ofera vacante memorabile. Sunt locurile cu cei mai putini turisti de pe continent.

Supraturismul este un fenomen din ce in ce mai intalnit in Europa. Tari precum Franta, Olanda, Italia si Spania sunt pe primele locuri cand vine vorba de excesul de turisti, dar si primele care au decis sa ia masuri stricte pentru a solutiona aceasta problema. In acest sens, in urmatorii ani s-ar putea ca accesul in locuri precum Paris, Amsterdam, Venetia sau Barcelona sa nu fie la fel de facil, iar vizitatorii vor fi nevoiti sa urmeze mai multe reguli, pe langa platirea unei taxe speciale.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca turismul excesiv poate fi evitat prin vizitarea unor destinatii  subestimate, mai putin cunoscute si ofertante. Chiar daca aceste locuri ofera experiente relaxante si mai linistite, au o cultura bogata, mancare traditionala delicioasa si multe obiective de vizitat nu sunt la fel de impanzite de turisti. 

Va invitam sa descoperiti tarile europene cu cei mai putini vizitatori, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Turismului din cadrul ONU.

San Marino este recunoscut pentru arhitectura impresionanta si privelistile spectaculoase, dar si pentru gastronomia locala.

San Marino este un stat enclava, inconjurat de Italia, cu o suprafata de peste 60 de kilometri patrati, fiind a treia cea mai mica tara din Europa si a cincea din lume. Este o destinatie trecuta cu vederea de turisti, cu aproximativ 60.000 de vizitatori pe an, fiind si cel mai putin vizitat loc de pe continent.

Se afla intr-o regiune muntoasa spectaculoasa si merita vizitat mai ales pentru arhitectura medievala si istoria bogata. Cel mai cunoscute obiective sunt cetatile „Trei Turnuri”, trei constructii de tip castel care se afla pe cele trei varfuri ale Muntelui Titan, cel mai inalt punct din San Marino. Acestea pot fi observate inclusiv pe steagul si stema statului si au inspirat un desert local denumit „Torta Tre Monti” — Prajitura Trei Munti. 

Liechtenstein este un alt loc cu castele medievale, sate pitoresti si peisaje incredibile, chiar in zona centrala a Muntilor Alpi. 

Liechtenstein se intinde pe o suprafata de 160 de kilometri patrati si are mai putin de 40.000 de locuitori. Aflat intre Elvetia si Austria, atrage aproximativ 69.000 de turisti pe an. Este o destinatie esentiala pentru doritorii de liniste, care prefera zonele montane si doresc sa evite multimile.

Pe langa castele medievale, satele si cabanele pitoresti, in Vaduz, capitala tarii, pot fi descoperite muzee si galerii de arta moderna si contemporana. Vara, vizitatorii se pot bucura de drumetii prin arii naturale protejate, iar pe timp de iarna pot opta pentru numeroase statiuni de schi. 

In aceasta lista se afla si Moldova, care desi este cunoscuta drept cea mai ieftina destinatie din Europa, cuprinde diverse locuri spectaculoase, mai putin cunoscute. 

Moldova are aproximativ 121.000 de vizitatori pe an si are un mare potential turistic cu locuri mai putin explorate si experiente inedite pentru pasionatii de vin. 

Tara este recunoscuta international pentru podgoriile si cramele sale, turismul rural, conacele, castelele si rezervatiile naturale. Ofera peisaje naturale impresionante, cu dealuri, paduri, rauri si lacuri care ofera oportunitati excelente pentru drumetii, ciclism si alte activitati in aer liber. De asemenea, Rezervatia Naturala Codrii, Rezervatia Orheiul Vechi si Parcul National Orhei merita vizitate pentru diversitatea florei si faunei.

Tara este cunoscuta si pentru patrimoniul cultural si istoric bogat cu manastiri si biserici medievale, precum Manastirea Capriana si Manastirea Saharna. Pe teritoriul Moldovei se regasesc urme ale Culturii Cucuteni, cea mai veche civilizatie din Europa.

Desi Monaco este o destinatie recunoscuta pentru hotelurile si restaurantele de lux, nu este atat de frecventata de turisti. 

Principatul Monaco are o suprafata de 1,98 km patrati si o populatie de aproape 37 000 de locuitori, fiind cea mai dens populata tara din lume. Gazduieste aproximativ 125 de nationalitati diferite, iar majoritatea cetatenilor sunt extrem de instariti.

Tara este vizitata de aproximativ 328.000 de persoane pe an. Numarul scazut de turisti se datoreaza pe deoparte si serviciilor scumpe si inaccesibile pentru majoritatea calatorilor. Cu toate acestea, orasul cuprinde diverse obiective care pot fi vizitate gratuit, dar si restaurante cu preturi decente. 

Pentru a combate supraturismul, statele europene au adoptat diverse hotarari cu privire la diminuarea vizitatorilor. Printre cele mai controversate se numara campania „Stati departe” din Amsterdam.

Prin intermediul campaniei, vizitatorilor problematici li s-a interzis accesul in capitala Olandei — in aceasta categorie intra persoanele care vin in oras pentru droguri sau pentru petreceri zgomotoase. 

De asemenea, din 2020 au fost interzise tururile prin celebrul Cartier Rosu, iar din iulie anul trecut a fost restrictionat accesul navelor si barcilor in centrul orasului. Cea mai recenta hotarare se refera la interzicerea construirii de noi hoteluri in oras pentru a reduce numarul de turisti care se cazeaza in oras.

In Franta, guvernul si-a propus sa limiteze numarul de turisti care ajung in tara, deoarece afecteaza atat siguranta monumentelor, calitatea mediului si a vietii localnicilor, cat si experienta de vizitare. In Italia, administratia din Venetia a decis sa introduca un bilet de intrare in oras pentru a putea subventiona proiecte artistice in spatiu public si pentru a proteja mai bine patrimoniul venetian.

Citește în continuare