Tarile cu cele mai multe monumente UNESCO – obiective turistice de neratat. Romania are 8 locuri si 7 practici in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.
Ori de cate ori vizitam un loc nou, suntem atrasi in special de obiectivele turistice binecunoscute, cu o istorie interesanta, dar si de monumentele incluse in patrimoniul mondial UNESCO, daca acestea exista in zona respectiva.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura are ca scop identificarea, protejarea si conservarea acelor locuri, monumente, cladiri a caror valoare este importanta pentru umanitate si ceea ce vom transmite mai departe generatiilor viitoare. Toate acestea sunt incluse in “patrimoniul mondial UNESCO”, o titulatura care certifica unicitatea si importanta lor la nivel mondial.
Tarile cu cele mai multe monumente UNESCO sunt si pe “lista” celor mai vizitate locuri din lume
Daca va ganditi la o vacanta ceva mai diferita, in care sa va axati tocmai pe aceste tari cu cele mai multe monumente UNESCO, iata mai jos un clasament al acestor destinatii. Este foarte posibil ca pe unele sa le fi vizitat deja, dar sa nu fi stiut ce anume sa adaugati pe lista atractiilor turistice neaparat de vazut.
Italia si China isi impart locul I
Fiecare cu cate 55 de monumente inscrise pe lista UNESCO, Italia si China se afla in fruntea acestui clasament.
Italia se poate lauda cu o multime de monumente specifice, centre istorice sau chiar orase intregi incluse pe lista UNESCO. Cand veti ajunge in Italia, nu ratati zona Val Camonica, binecunoscuta pentru figurile rupestre, considerate de multi o forma de rugaciune desenata. Specialistii cred ca figurile au fost gravate de catre preoti-artisti, oameni mistici care cereau astfel ajutorul divinitatii si al zeilor. Interesant este ca figuri rupestre au fost gasite si in alte tari precum Africa, America de Nord, de Sud, Asia, Australia sau Europa, toate avand teme asemanatoare.
Cam in acelasi registru se incadreaza si Alberobello, un orasel din provincia Bari. Casele “Trulli” au fost incluse in patrimoniul cultural UNESCO inca din 1996, atragand atentia oamenilor de stiinta, dar si pe cea a turistilor datorita desenelor de pe acoperisuri. Se crede ca si acestea au o importanta componenta mistica.
Regiunea Piedmont este o alta zona UNESCO in care veti regasi Italia traditionala: podgoriile de vita de vie, satele traditionale, mancarea specifica, privelistile de vis, toate va vor captiva si va vor ajuta sa descoperiti aceasta tara dintr-o alta perspectiva.
Si, dupa ce veti experimenta “viata rurala traditionala”, nici zona urbana nu este saraca in zone incluse in patrimoniul UNESCO: vizitati Verona, orasul indragostitilor Romeo si Julieta, centrele istorice din Roma si Venetia sau Piazza del Duomo din Florenta.
Bineinteles, Italia mai are multe alte locuri UNESCO demne de vizitat, cum ar fi vilele si gradinile Medici din Toscana, Villa Romana del Casale, lantul muntos Dolomites, Muntele Etna, Colosseum etc.
China adaposteste o multime de monumente UNESCO, iar cel mai cunoscut si vizitat este Marele Zid Chinezesc. Construit pe parcursul mai multor sute de ani si a mai multor generatii, se crede ca zidul a inceput sa fie ridicat inca din secolul V, i.H, fiind folosit la inceput ca sosea strategica si drum comercial. Astazi, are 21.196.18 km lungime, 12 metri inaltime si 6.5 metri latime, fiind una dintre “cele 7 minuni ale lumii”.
Trecand intr-un alt registru, tot in China se gaseste si Parcul de Fosile Chengjiang, inclus in patrimoniul UNESCO din 2012. O dovada a diversificarii rapide a vietii pe Pamant, in urma cu 530 de milioane de ani, acest loc este si o marturie asupra unui ecosistem marin complex.
Castelele din pamant Fujian Tulou au fost construite undeva intre secolelele 12 si 20, avand ca prim scop apararea. Realizate dintr-un amestec de granit, piatra, bambus, lemn si alte materiale, structura castelelor este foarte rezistenta, facand fata chiar si loviturilor de tun.
Alte monumente UNESCO din China sunt si: China Danxia, Canalul Grande Beijing-Hangzhou, Pesterile Mogao, Centrul istoric din Macao, mormintele imperiale ale dinastiei Ming si Qing, Orasul antic al lui Ping Yao.
Spania – intre operele lui Antoni Gaudi, drumul de pelerinaj catre Santiago de Compostela si cadrul natural din Muntele Pierdut
Opera lui Antoni Gaudi este inclusa pe lista UNESCO, fiind de altfel una dintre atractiile “must visit” in orice calatorie in Barcelona. Contributia la arhitectura mondiala este una inestimabila, asa ca nu ratati Parcul Guell, Casa Batllo, Casa Mila sau Sagrada Familia ori de cate ori ajungeti in Spania.
Santiago de Compostela este resedinta Galiciei, o comunitate autonoma din nord-vestul Spaniei, o regiune faimoasa pentru centrul istoric inscris in UNESCO, dar si pentru pelerinajul pe care il fac aici multi credinciosi, la mormantul apostolului Iacob cel Mare.
Si, daca va doriti o experienta mixa, care se imbine atat cadrul natural, cat si cultura, primul punct de vizitat in Spania este regiunea Muntelui Pierdut din muntii Pirinei. Cu peste de 30.600 de hectare, doua dintre cele mai mari si mai adanci canioane, stanci masive si o radiografie a modului de viata din trecut, Muntele Pierdut a fost mereu in atentia specialistilor preocupati de mediu si conservare.
Alte obiective turistice din Spania, incluse si ele in patrimoniul UNESCO: Palatul Alhambra, Gradinile Generalife, cartierul Albayzin, centrul istoric din Cordova, Parcul National Garajonay, Parcul National Teide.
Germania – monumente UNESCO care imbina elemente de stiinta, religie si arhitectura
Cu 46 de monumente si locuri incluse in lista UNESCO, Germania se afla si in ea in fruntea acestui clasament. Asadar, ati putea incepe cu Marea Wadden, o zona la Marea Nordului, considerata unica in lume: un mozaic de nisip, dune, pajisti, insulite, adapostind o multime de pasari acvatice, animale mici si mamifere de talie mare. Marea Wadden este un ecosistem studiat continuu de specialisti.
Koln este un oras din Germania neaparat de vizitat: vechea cetate, cladirile, dar si Catedrala Magilor (sau domul din Kolm) – toate atrag anual o multime de turisti. De altfel, catedrala este inclusa in patrimoniul UNESCO inca din 1996 si nici nu este de mirare: constructia adaposteste moastele celor “3 Magi de la Rasarit”, dar si numeroase lucrari de arta.
Situl fosilier Messel Pit, langa Frankfurt, merita de asemenea vizitat, acest loc oferind informatii unice cu privire la stadiile incipiente ale evolutiei mamiferelor.
Alte monumente UNESCO de vizitat in Germania mai sunt si: Domul din Aachen, Centrul istoric din Bamberg, Museumsinsel (Insula muzeelor), Oteliaria Volklinger etc.
Franta – o continua calatorie printre monumente UNESCO, de la Palatul Versailles pana la castelele din Valea Loarei
O tara celebra pentru atractiile ei turistice, este foarte posibil sa fi bifat deja cateva dintre monumentele UNESCO din Franta: Catedrala Notre-Dame, palatul si parcul Versailles, malurile Senei sau poate chiar Centrul Istoric din Avignon.
Ceva mai recent, insa, si bucataria franceza a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, ca de altfel si domeniile viticole din Champagne si Burgundia. Asadar, o calatorie in aceasta regiune ar fi o experienta ceva mai inedita, in care puteti vizita si podgoriile vechi din Hautvillers si Ay sau colina Saint-Nicaise din Reims.
Pe langa arhitectura sau bucataria traditionala, Franta exceleaza si la capitolul cadru natural. Rezervatia Naturala Gulf of Porto, parte a Parcului Natural Corsica, este una dintre cele mai spectaculoase regiuni, cu ape limpezi, vegetatie marina deosebita, insulite si pesteri inaccesibile.
In acelasi registru se poate incadra si Valea Loarei, care vine cu avantajul arhitecturii spectaculoase, dar si a vietii traditionale, regasite in aceasta parte a Frantei.
Romania – 8 locuri UNESCO si 7 practici in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO
Desi nu face parte din top 5, Romania are destul de multe monumente, locuri si obiecte incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Astfel, in acest moment, pe lista se afla bisericile din nordul Moldovei, manastirea Hurezi din Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric al Sighisoarei, bisericile de lemn din Maramures, Delta Dunarii si, cel mai recent obiectiv, aprobat in 2017, 24.000 de hectare de paduri virgine, aflate in zone diferite din tara.
In plus, pe lista patrimoniului imaterial (Intangible Cultural Heritage) UNESCO, mai avem si ritualul calusului, ceramica de Horezu, doina, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie, Fecioresul de Ticus, colindatul de ceata barbateasca si mestesugul covoarelor traditionale de perete.