Cand muzeele sunt inchise vizitatorilor: Cladirea Tate Britain a fost transformata intr-o instalatie de arta pentru a continua sa fie o sursa de inspiratie
Galeriile Tate Britain au dezvaluit „Comisionul de iarna”, o lucrare de arta prin care un artist a fost invitat sa transforme exteriorul cladirii intr-o instalatie spectaculoasa care sa ii bucure pe trecatori in vremuri in care muzeele britanice sunt inchise.
Instalatia a fost creata de artista britanica Chila Kumari Singh Burman care s-a inspirat din cultura indiana in care au crescut parintii sai.
Dezvaluirea lucrarii de arta a coincis cu Diwali, unul dintre cele mai importante festivaluri ale culturii hinduse. Este un festival al luminilor care dureaza 5 zile si simbolizeaza victoria spirituala a luminii impotriva intunericului, a fortelor bune asupra celor rele, a cunoasterii impotriva ignorantei.
Mesajul transmis de Tate si Burman vine intr-un moment in care natiunea britanica si lumea intreaga au nevoie de incurajare, speranta si optimism.
Fatada Tate Britain a fost transformata prin desene si lumini neon cu referinte din mitologia hindusa, cultura Bollywood, trecutul colonial, activismul politic, feminismul radical si din copilaria artistei.
Pe langa mesajele politice si sociale, unul dintre obiectele care atrage atentia in mod surprinzator este un camion care vinde inghetata recreat din lumini de neon. Burman a declarat ca este despre „amintirea unei lumi mai curajoase care sa lumineze noptile intunecate si sa ofere speranta pentru un viitor mai stralucit.” Creatia a fost dedicata parintilor sai care au detinut un astfel de camion in vremea copilariei.
In vremuri in care discutiile despre imigranti au divizat natiunea britanica si au dus la Brexit, Burman a transformat Britannia, simbolul imperialismului britanic in Kali, zeita Hindusa a libertatii si puterii.
Printre zeitatile, cuvintele si formele create, Burman a inclus-o si pe Lakshmibai, Regina Jhansi, o luptatoare care a facut parte din rezistenta opusa de indieni in timpul dominatiei coloniale britanice din secolul al XIX-lea.
Lucrarea va bucura trecatorii din Londra pana pe 31 ianuarie 2021. Este al patrulea „Comision de iarna” de la Tate Britain dupa ce, in anii trecuti au creat Anne Hardy, Alan Kane si Monster Chetwynd.
Chila Kumari Singh Burman a devenit cunoscuta in anii ’80 pentru activismul feminist, imprimeuri, desene, picturi, filme si instalatii de arta.
Nascuta in Liverpool si crescuta intr-o familie Punjabi, Chila Burman s-a remarcat pentru modul in care a integrat educatia indiana in cultura britanica si pentru cum a imbinat stereotipurile artistice in crearea unei noi identitati pentru contextul femeilor din Asia de Sud care locuiesc in Marea Britanie. Este supranumita artista pop-art multimedia care imbina picturi, colaje, printuri si new media.
Pentru 2021, Galeriile Tate Britain pregatesc una dintre cele mai mari expozitii dedicate creatiilor lui Rodin in ghips.
Expozitia va fi deschisa in mai 2021 si va prezenta procesul lui Rodin de lucru in ghips, o parte a carierei lui mai putin documentata pana in prezent. Artistul este cunoscut pentru sculpturile in bronz si marmura.
Vernisajul de la Tate ii va prezenta abilitatile de modelator care reda miscarea, lumina si volumul din materiale flexibile precum lutul si ghipsul. Vor fi expuse lucrari mai putin cunoscute ale geniului francez care a schimbat lumea artei.