Te pregatesti din tinerete pentru cum vei fi la batranete. Cercetatorii de la Harvard arata cum sa faci sa ramai sanatos in functie de felul in care corpul tau e predispus spre imbatranire
Dr. Michael Snyder, genetician la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford si echipa sa au descoperit ceea ce el numeste „ageotypes” ale organismului, moduri specifice in care imbatranesc anumite persoane. Persoanele cu caracteristici diferite de imbatranire diferite se dezvolta diferit pe parcursul vietii, experimentand imbatranirea conform unor modele distincte. Acestea creeaza, in cuvintele lui Snyder, „profiluri foarte distincte” care pot spune cuiva foarte multe despre modul in care corpul sau se va schimba in timp.
Si, poate si mai important, aceste profiluri le pot spune oamenilor cum sa aiba mai multa grija de ei insisi pe masura ce imbatranesc.
Cercetarea de la Harvard a indentificat patru tipuri de imbatranire.
Corpul imbatraneste in ritmuri diferite, un fenomen pe care medicii il numesc varsta „biologica” vs. varsta „cronologica”. Luati, de exemplu, o persoana in varsta cronologica de 45 de ani, cu un ficat de 55 de ani din punct de vedere biologic, dar cu o piele de 35 de ani din punct de vedere biologic.
Aceste efecte sunt deseori rezultatul unor alegeri ale individului in ceea ce priveste stilul de viata. Este modul in care medicii observa efectul de imbatranire pe care tigarile il au asupra plamanilor unui fumator sau efectul problemelor de greutate asupra inimii.
Cu toate acestea, perceptia tipului de imbatranire a organismului este ca fiecare persoana este predispusa la imbatranire biologica in moduri diferite.
Tipologia imbatranirii unei persoane defineste modul in care va imbatrani, unele parti ale corpului sau imbatranind mai repede sau mai incet decat altele.”Modul in care ne gandim la asta”, spune Snyder, „este ca o masina. Cumperi o masina si aceasta se uzeaza treptat in timp, dar unele parti se uzeaza mai repede decat altele… Si cam asta credem ca masuram aici”.
Pana in octombrie 2020, echipa lui Snyder a identificat patru tiplogii distince de imbatranire: persoane la care sistemul metabolic imbatraneste mai repede, persoanele ale caror sisteme imunitare imbatranesc cel mai rapid; oameni la care imbatranirea rinichilor e cea mai rapida, sau imbatranirea ficatului.
Un „imuno-ager” clasic, de exemplu, ar putea avea cronologic 40 de ani, cu sistemul imunitar al unei persoane de 42 de ani si un metabolism care are 32 de ani din punct de vedere biologic. Aceasta persoana ar ramane probabil mai zvelta la batranete, dar ar fi, de asemenea, din ce in ce mai predispusa la imunocompromitere si la afectiuni conexe pe parcursul vietii. Pe de alta parte, un varstnic cu metabolism scazut ar putea pastra un sistem imunitar sanatos, in timp ce se lupta din ce in ce mai mult cu factorii de risc de diabet si cu greutatea pe masura ce imbatraneste.
Aplicarea aceste descoperiri la tratament ar consta in a-i ajuta pe oameni sa inteleaga de ce are nevoie corpul lor pe masura ce imbatraneste.
Desi cercetarea ramane noua, tipul de imbatranire al unei persoane poate fi identificat prin studierea probelor de sange pentru moleculele produse ca produs secundar al functiilor corporale.Niveluri diferite de substante chimice pot indica daca, de exemplu, sistemul hepatic a imbatranit mai repede decat sistemul metabolic sau viceversa.
Desi este departe de a fi un leac pentru batranete, Snyder spera ca oamenii pot ramane sanatosi mai mult timp odata ce isi pot construi viata in functie de nevoile specifice ale corpului lor.
Asa ca ar fi bine sa aveti pe obiectivele noului an un set nou de analize ca sa vedeti cum imbatraneste corpul dvs, indifferent de ce varsta aveti. Apoi impreuna cu medicul de familie (caruia ar trebui sa-I dati sa citeasca acest articol) cautati sa aveti un tratament care sa sustina preventiv acea parte din organism care imbatraneste mai repede, conform bagajului dvs genetic.
Si cum spune si cercetatorul de la Harvard, nimic nu poate intrece sfaturile pe care medicii le dau de generatii intregi: „In acest moment, cel mai apropiat lucru pe care il avem de un izvor al tineretii din care sa ne hranim mereu este exercitiul fizic”.