Teatrul Bolshoi s-a redeschis dupa 6 luni cu opera “Don Carlo”, cu Anna Netrebko in rolul principal. Istoria teatrului include peste 10 incendii devastatoare.
Cel de-al 245-lea sezon al Teatrului Bolshoi s-a redeschis cu opera lui Giussepe Verdi, “Don Carlo”, dupa sase luni de cand au intrat in carantina din cauza crizei pandemice.
Soprana Anna Netrebko a debutat in rolul lui Elizabeth of Valois, Yusif Eyvazov il interpreteaza pe Don Carlo, in timp ce Ildar Abdrazakov estePhilip II, Regele Spaniei, iar Agunda Kulaeva,Printesa Ebolisi Elchin Azizov – Rodrigo.
Noile reguli de participare la spectacole cuprind sala principala la jumatate, iar spectatorii vor purta masca. De asemenea, spectatorilor li se va masura temperatura, iar orice persoana care masoara o temperatura de peste 37 de grade Celsius nu va fi primita in sala.
Bolshoi s-a inchis pe data de 17 martie, costurile totale ale inchiderii temporare insumand peste 9 milioane si jumatate de euro. Teatrul a reinceput spectacolele din 6 septembrie, o data cu relaxarea mai multor masuri de siguranta din Rusia.
Pe 12 septembrie, se va pune in scena si primul spectacol de balet, “Don Quixote”, desi balerinii nu au mai repetat in toata perioada de carantina si nici nu sunt prea in forma, asa cum una dintre balerine mentiona pentru Euronews.
Pe perioada pandemiei, Teatrul Bolshoi a oferit spectacole de opera si balet pe canalul de Youtube pentru publicul din intreaga lume, o initiativa unica in istoria teatrului rusesc.
Teatrul Bolshoi este o poveste arsa din temelii, insa reconstruita de fiecare data pentru a deveni un nou punct de referinta cultural mondial.
Bolshoi are una dintre cele mai zbuciumate istorii, cu incendii care au dus la reconstruirea din temelie a centrului cultural. Povestea constructiei incepe in 1776, cand imparateasa Ecaterina al II-lea a permis Printului P. Urusov sa se angajeze in intretinerea si dezvoltarea spectacolelor teatrale. Un mic teatru a fost construit pe strada Petrovka care a fost distrus de flacari inainte de deschiderea oficiala.
Printul Urusov a oferit dreptul de proprietate asupra teatrului unui prieten antreprenor englez, Michael Meddocks, care a reconstruit teatrul in sase luni sub conducerea arhitectului Christian Roseberg. Costurile au fost de 130 de mii de ruble de argint.
Cladirea gazduia aproximativ o mie de persoane. Intre 1780 si 1794, au fost organizate peste 400 de spectacole, insa un nou incediu a distrus teatrul in 1805. Teatrul Maddox, cum ii era numele oficial, a ars, iar pana in 1808 trupa de actorie a trebuit sa ofere spectacole prin teatrele private.
Un nou teatru a fost construit in Piata Arbat, insa si acesta a luat foc in 1812, fiind ars in timpul „Focului de la Moscova”.
Reconstructia teatrului a inceput in 1816, iar concursul de proiecte arhitecturale a strans numai nume celebre de arhitecti, printre care A. Mikhailov, desemnat castigator. Proiectul propus de el costa prea mult, astfel incat a ajuns la Ol Bove, care a modificat usor planurile acestuia, arhivele mentionand ca inaltimea a fost redusa cu 4 metri pana la un nivel de 37 de metri.
Teatrul a atras din nou cele mai nume ale teatrului rusesc si european și reprezentații extraordinare. Prin clasicii rusi au fost prezentate lucrari ale lui Mozart, Beethoven si Rossini.
In 1853, teatrul a ars complet, din nou. Un nou incendiu a dus la o alta viziune arhitecturala pentru cel mai cunoscut teatru din istorie.
Noua viziune asupra teatrului a fost conturata de arhitectul Albert Katerinovici Kavos. A extins cladirea in inaltime si latime, a refacut decoratiunile interioare si exterioare si a schimbat stilul arhitectural clasic cu elemente de eclectism timpuriu. Sculptura lui Apollo situata deasupra intrarii in teatru a fost inlocuita cu un quadriga de bronz creat de Peter Klodt.
O reorganizare completa a avut loc din nou in 1890, cand teatrul a trecut prin reparatii majore: fundatia a fost schimbata pentru ca nu putea sustine decat lemn, iar teatrul a fost electrificat.
In perioada celor doua razboaie mondiale, Teatrului Bolshoi i-a fost intrerupta activitatea, fiind deseori mutat, insa pastrat ca referinta culturala.
In perioada sovietica, au existat mai multe initiative care priveau inchiderea teatrului, insa au fost gasite solutii pentru salvarea lui. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Teatrul Bolshoi s-a redeschis, avand noi interioare si o cortina luxoasa, extrem de scumpa din brocart, fiind modul in care rusii au sarbatorit triumful asupra celorlalte puteri ale lumii.
Inceputul anilor 2000 a adus Teatrului Bolshoi o noua scena, creata cu cea mai recenta tehnologie, cu scaune confortabile si o acustica bine proiectata.
Scena principala, numita Scena Istorica, a intrat si ea in reconstructie, fiind redata publicului abia in 2011. Restaurarea a constat in aproximativ 5 kg de aur si munca a sute dintre cei mai buni restauratori din Rusia, pastrand decorul exterior si interior, chiar daca cladirea a fost dublata ca suprafata.
Vezi mai jos o galerie foto a celor mai spectaculoase sali de teatru din lume: