Tehnica somnului pentru activarea creativitatii folosita de Salvador Dalí si Thomas Edison functioneaza. Cercetatorii descopera noi stimuli ai creativitatii
Unele dintre cele mai creative minti ale lumii, printre care Salvador Dalí si Thomas Edison, au descris folosirea acestei tehnici de somn pentru a-si imbunatati creativitatea. Scopul este sa te trezesti exact la o anumita etapa de somn, in care realitatea pare sa se amestece cu fantezia.
Unele surse mentioneaza ca Dali a numit aceasta metoda „Somn profund cu o cheie” si a explicat ca, pentru a beneficia de efectele sale, punea o farfurie sub mana in care tinea cheia. Cand adormea, cheia cadea printre degete, atingea farfuria si il trezea. Pictorul spunea ca a invatat acest truc de la calugarii capucini si il recomanda tuturor celor care lucrau cu idei, pentru ca ajuta la inspiratie.
Tehnica dezvoltata de acestia inseamna sa ai un obiect in mana, cum ar fi o lingura sau o minge, in timp ce adormiti pe un scaun. Pe masura ce somnul se adanceste si corpul se relaxeaza, obiectul cade, face un zgomot si va trezeste. Dupa aceste cateva momente in pragul inconstientei, va puteti intoarce la lucru, iar cercetatorii au descoperit ca aceasta modalitate dezvolta creativitatea.
Conform cercetatorilor, etapa timpurie a somnului, cunoscuta sub numele de stare de hipnagogie sau N1, dureaza doar cateva minute inainte de a trece la somn mai profund, dar poate fi „cocteilul ideal pentru creativitate”, dupa cum au mentionat acestia in studiul publicat pe 8 decembrie in revista Science Advances. Oamenii petrec aproximativ 5% din somnul unei nopti in N1, dar este o etapa de somn extrem de putin studiatăa a declarat autorul principal Delphine Oudiette, cercetator in domeniul somnului la Institutul pentru creier din Paris, citata de publicatia Live Science.
Totodata, cercetatoarea mentioneaza ca in aceasta faza a studiului, nu este clar de ce stadiul de somn N1 stimuleaza creativitatea, dar pentru ca este o stare semilucida in care pierzi controlul asupra unora dintre gandurile tale, dar esti inca oarecum constient, ar putea crea o „stare ideala in care ai aceasta cunoastere slaba si asocieri ciudate,” a spus Oudiette.
Cercetatorii spera acum sa testeze efectul somnului N1 asupra diferitelor tipuri de sarcini creative, poate unele cu mai multe aplicatii in viata reala, a spus Oudiette. Un alt pas interesant urmeaza cel in care sa isi dea seama daca exista o modalitate de a viza in mod special aceasta etapa de somn creativ, astfel incat oamenii sa poata folosi tehnica fara a fi nevoiti sa tina un obiect.