Skip to content

Confortul in sezonul rece. Care este temperatura optima ambientala in camera pentru sanatatea noastra, in functie de varsta

C

Odata cu temperaturile mai mici de afara si cu apropierea iernii, incepem sa ne preocupe caldura din apartamentele noastre si incep discutii despre temperature optima.

E normal ca membrii aceleiasi gospodarii sa prefere temperaturi diferite ale camerei, in plus temperatura camerei are legatura cu cultura tarii si zona geografica in care te afli, precum si cu nivelul de stress si oboseala al persoanei care locuieste in camera respectiva sau varsta acesteia.

 Temperatura camerei mai poate fi afectata de factori precum umiditatea aerului, hainele purtate si nivelul de activitate fizica al persoanei care locuieste in acea camera.

Umiditatea aerului are un impact deosebit; cu cat umiditatea este mai mare, cu atat temperatura camerei trebuie sa fie mai scazuta si viceversa.

Atingerea temperaturii potrivite pentru locuinta dumneavoastra este cruciala din mai multe motive. Confortul fizic ar trebui sa fie o prioritate: o temperatura prea ridicata poate afecta capacitatea de concentrare, in timp ce o temperatura prea scazuta poate creste riscul de imbolnavire.

Sigur ca ironic putem spune ca temperatura camerei depinde de cat de gospodar e primarul si cum “ne da caldura”, dar astazi vorbim in multe cazuri de centrale de apartament si de posibilitatea de a ne regla singuri temperatura ambientala. Costul incalzirii centrale poate fi, de asemenea, un factor important de luat in considerare atunci cand alegeti temperatura adecvata a camerei.

Dar dincolo de aceste considerente sociale si culturale, sanatatea si modul in care ne ingrijim corpul ar trebui sa fie luate in calcul cand stabilim temperatura ambientala.

Medicii spun ca pentru o persoana adulta, activa, temperature ideala in camera in perioadele racoroase ar trebui sa fie intre 21-24 de grade. Temperatura poate creste in cazul copiilor si al persoanelor mature care au grad mic de mobilitate si circulatia periferica mai slaba.

Strategic ar fi sa incalzim camerele din casa in mod diferit. Comenzile de incalzire si termostatele va permit sa va programati locuinta – mai ales daca sunteti in mod regulat plecat din casa.

Camerele de zi si birourile de acasa sunt de obicei incalzite la o temperatura de aproximativ 20-22°C, deoarece aceasta este zona in care este cel mai probabil sa petreceti perioade lungi de timp. Pentru a reduce impactul asupra mediului sau costul facturii, puteti sa luati in considerare posibilitatea de a reduce temperatura camerei sau de a va programa incalzirea in functie de timpul pe care-l petreceti acasa.

Incaperile, cum ar fi bucatariile, au de obicei un nivel ridicat de activitate, asa ca pot fi mentinute la temperaturi mai scazute.

Baile sunt de obicei incalzite la aproximativ 22-24°C pentru a asigura o temperatura confortabila dupa dus. Dormitoarele ar trebui sa fie relativ mai racoroase, intre 20 si 22 °C. Temperatura corpului nostru scade in timpul somnului, iar o camera rece poate ajuta la mentinerea reglarii temperaturii noastre interne. Dormitoarele copiilor ar trebui sa fie putin mai calde, in jur de 22-23°C, in functie de varsta lor.

Toate spatiile in care oamenii petrec mai putin timp, cum ar fi coridoarele, spalatoriile si mansardele, pot fi mai reci decat spatiile de locuit obisnuite. Atingerea unor temperaturi cuprinse intre 15 si 18° ar putea, de asemenea, sa va ajute sa economisiti la facturile de incalzire.

S-ar putea sa fiti surprinsi, dar exista mai multe consecinte in cazul in care setati temperatura camerei prea ridicata sau prea scazuta.

Daca va setati temperatura camerei la un nivel prea ridicat, este posibil sa va simtiti incredibil de inconfortabil, sa va scada puterea de concentrare, sa va simtiti obositi si sa va apara inflamatii la nivelul articulatiilor, dar si sa risipiti o suma considerabila de bani pe facturile de incalzire.

Daca va setati termostatul prea jos, este putin probabil sa obtineti o temperatura confortabila a camerei. De asemenea, aerul rece nu transporta vaporii de apa la fel de eficient, astfel incat acestia pot ajunge sa se depuna pe pereti si pe alte suprafete, creand terenul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului.

Citește în continuare