Trend 2021: microplantele, algele marine si postbioticele sunt esentiale pentru un stil de viata sanatos
Anul 2020 a reprezentat o adevarata provocare mai ales din punctul de vedere al sanatatii. Pandemia de coronavirus a modificat inclusiv stilul alimentar al multora, din cauza faptului ca activitatea restaurantelor a fost restrictionata si foarte multe persoane au inceput sa gateasca mai des acasa.
Dorinta unui stil de viata sanatos, alaturi de intentia de a fortifica sistemul imunitar sunt doua aspecte care au influentat principalele trenduri in materie de nutritie pentru anul 2021.
Microplantele sunt cunoscute peste hotare sub denumirea de „microgreens” sau plante aflate in prim stadiu de dezvoltare, care contin adeseori cu mult mai multi nutrienti decat partile celor mature.
Desi beneficiile acestora sunt cunoscute de cativa ani buni, microplantele sunt la mare cautare si in 2021 datorita proprietatilor nutritionale de exceptie pe care le contin si totodata a aromelor si a gustului mai intense comparativ cu cele ale plantelor mature. De exemplu, microplantele de linte sau mazare au un continut ridicat de proteine vegetale, in timp ce vlastarii de naut sau broccoli au in compozitie o cantitate mai ridicata de fibre, iar cei de varza rosie, sfecla sau gulie roz sunt cunoscuti pentru efectul lor antioxidant si sunt adesea folositi in cure de detoxifiere.
Alga marina Kelp, care creste de regula in apele de mica adancime, este printre preferintele nutritive ale anului 2021.
Cunoscuta ca avand proprietati nutritionale deosebite (un continut ridicat de vitaminele A, B1, B2, C, D si E) dar si una dintre cele mai mari concentratii naturale de calciu, kelp ajuta, conform studiilor de specialitate, in lupta cu kilogramele in plus si are efect anti-ageing deoarece contine iod, element cu rolul de a elimina radicalii liberi care grabesc procesul de imbatranire. Totodata, acest tip de alga ajuta la cresterea parului si poate fi folosita drept inlocuitor de sare naturala.
Postbioticele sunt importante pentru intarirea sistemului imunitar si pentru reducerea inflamatiilor din corp.
Nutritionistii aduc frecvent in discutie importanta postbioticelor, definite drept metaboliti sau produse finale ale fermentatiei care are loc in intestin prin probiotice. Asadar, postbioticele sunt diferite de prebiotice si probiotice, iar studiile arata ca acestea au o influenta pozitiva asupra consolidarii sistemului imunitar, alaturi de proprietatile antiinflamatorii si antioxidante. Va puteti asigura ca organismul produce suficiente postbiotice consumand in mod regulat alimente cu multe fibre (fructe si legume), otet de cidru de mere, spirulina sau alte alimente cunoscute cu un continut de prebiotice si probiotice.
Alimentele care sprijina sanatatea mentala sunt nelipsite din ghidul de nutritie pentru 2021.
Desi nu exista alimente care sa fie cunoscute drept adevarati curatori ai depresiei sau ai anxietatii, studiile au dovedit ca o alimentatie bazata pe alimente minim procesate, alaturi de o dieta bogata in nutrienti, poate reprezenta un real ajutor in sprijinul sanatatii mintale.
Consumul ridicat de produse bogate in antioxidanti, vitamine din grupul B sau minerale precum magneziul si zincul, alaturi de fibre si grasimi sanatoase, a fost corelat cu o stare mentala buna, iar cum anul 2020 a reprezentat apogeul stresului pentru o mare parte din populatia globului, nutritionistii vor pune un pronuntat accent si pe acest aspect in 2021.
In 2021, consumatorii sunt mai atenti in alegerea alimentelor, optand pentru unele a caror productie este prietenoasa cu mediul si care lupta impotriva schimbarilor climatice.
Alegerile noastre alimentare pot ajuta, chiar si intr-o mica masura, la contracararea efectelor produse de schimbarile climatice, iar trendurile in nutritie de anul viitor vor pune un accent considerabil si pe aceasta idee.
Productia de alimente contribuie masiv la schimbarile climatice si reprezinta un sfert din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de sera. Asadar, mai multe branduri, precum Cool Food din Statele Unite, intentioneaza sa se alature acestei initiative, incercand sa ajute consumatorii sa identifice elementele din meniu, pentru ca acestia sa consume alimente produse conform valorilor lor personale.
Consumul de alimente din productia locala a devenit foarte popular pe parcursul anului 2020, iar acest curent continua si in 2021.
Restrictiile impuse pe timp de pandemie si inchiderea numeroaselor restaurante sau magazine au facut ca oamenii sa puna pret mai mare pe produsele furnizate de producatorii locali. Specialistii sustin ca trendul se va pastra, mai ales ca are numeroase beneficii, atat asupra sanatatii, de regula alimentele sunt mai proaspete, cat si asupra economiei locale care poate fi sustinuta mai pronuntat.