Skip to content

Tendinte culinare. Trei ingrediente inovatoare: ulei de alge pentru gatit, linte de apa si seminte de nufar.

Anul 2025 aduce in prim-plan noi ingrediente care promit sa revolutioneze gastronomia moderna, combinand sustenabilitatea cu beneficii nutritionale remarcabile. Expertii din intreaga lume au stabilit ca uleiul de alge pentru gatit, lemna (lintea de apa) si semintele de nufar sunt cele trei alimente inovatoare care isi vor gasi loc in bucatariile restaurantelor de top si pe rafturile magazinelor gourmet.

Aceste tendinte culinare sunt extrase din raportul anual al VML Intelligence care identifica cele mai interesante directii de urmarit in anul care a inceput. Mai jos va invitam as descoperiti ce face aceste ingrediente atat de speciale si cum ar putea transforma modul in care gatim si consumam alimente in viitorul apropiat.

Uleiul de gatit obtinut din alge microscopice atrage interesul bucatarilor renumiti datorita beneficiilor sale pentru sanatate si sustenabilitate.

Neutru ca aroma si bogat in grasimi mononesaturate Omega-9 sanatoase, are o amprenta de carbon care se spune ca este aproximativ la jumatate fata de uleiul de avocado si necesita doar o zecime din terenul si apa utilizate pentru producerea uleiului vegetal.

Bucatarii din zona Golfului San Francisco, de la restaurante precum Saison, Aphotic si Foreign Cinema, au trecut la utilizarea acestuia, mentionand amprenta sa redusa de carbon, punctul de fum ridicat si gustul neutru drept principalele avantaje.  

Compania Algae Cooking Club, cu sediul in Los Angeles, furnizeaza acest ulei restaurantelor de top si este prezenta pe rafturile magazinelor de lux. De asemenea, compania a colaborat cu bucatarul Daniel Humm, de la restaurantul newyorkez cu stele Michelin Eleven Madison Park, pentru a adauga doua noi infuzii in gama sa de uleiuri din alge:  ulei de ardei iute Gochugaru, care contine noua condimente, inclusiv scortisoara, cardamom si anason stelat;  ulei de ciuperci Shiitake, care include sase condimente, precum ardeiul Urfa, miso rosu si usturoi negru.  

Kas Saidi, cofondator al Algae Cooking Club, a declarat pentru VML Intelligence ca exista o cerere  din ce in ce mai mare pentru un ulei de gatit sanatos, curat si versatil: „Oamenii incep sa realizeze ca uleiurile de avocado si masline sunt adesea amestecate cu uleiuri din seminte sau pur si simplu nu functioneaza pentru toate tipurile de bucatarii. Uleiul din alge bifeaza toate criteriile: este mai bun in bucatarie, benefic pentru sanatate si, da, prietenos cu planeta.”  

Desi nu suna neaparat apetisant, lintea de apa sau lemna (in engleza, Duckweed) — plante acvatice care cresc la suprafata apelor dulci — este pe cale sa castige popularitate datorita calitatilor sale sustenabile si continutului ridicat de proteine.  

Compania americana Plantible Foods, specializata in ingrediente proteice din lintea de apa, a lansat deja Rubi Whisk, un inlocuitor vegetal al oualor, destinat produselor de panificatie, produselor fara gluten, pastelor si altor utilizari. Brandul sustine ca acest substitut vegetal „depaseste versatilitatea oualor conventionale, oferind proprietati excelente de legare, emulsionare si solubilitate”. De asemenea, are o capacitate ridicata de spumare, retine umiditatea, este neutru in culoare si gust si nu contine alergeni.  

Potrivit dezvoltatorilor, lintea de apa nu necesita teren agricol si pesticide, utilizeaza de 10 ori mai putina apa per kilogram de proteina decat soia si isi dubleaza masa la fiecare 48-72 de ore. 

Primul partener al companiei, Sweet Maresa’s, o brutarie vegana din New York, a inceput sa foloseasca Rubi Whisk in delicioasele macarons. „Nu doar ca ingredientele lor proteice functioneaza mai bine decat orice alt ingredient vegetal de pe piata, dar practic se comporta exact ca albusurile de ou in macarons-urile mele”, afirma Maresa Volante, fondatoarea Sweet Maresa’s, pentru Vegconomist.  

Cunoscut sub mai multe denumiri, makhana este samanta plantei de nufar, fiind numita si fox nut, gorgon seed sau lotus seed.

Similar cu floricelele de porumb, deoarece este „expandata” intr-un mod asemanator boabelor de porumb, acest aliment bogat in nutrienti va deveni popular in 2025, castigand reputatia unui superaliment.  

Potrivit BBC, imbunatatirile in cultivarea si recoltarea makhana accelereaza productia in India, tara sa de origine, unde este apreciata pentru continutul ridicat de vitamina B, proteine si fibre. 

Conform Grand View Research, piata globala a semintelor de makhana, evaluata in prezent la 44 de miliarde de dolari, este estimata sa creasca cu aproape 12% anual.  

Deja populara in Asia, makhana este asteptata sa se extinda in mai multe tari drept o alternativa sanatoasa la chipsurile de cartofi. 

In Singapore, startup-ul Strictly Nuts a lansat in vara anului 2024 pachete de 10g de seminte de lotus in patru arome diferite si are in vedere extinderea pe piete precum Statele Unite, Canada, Orientul Mijlociu si Coreea de Sud.

Citește în continuare