Ce tendinte in design interior seteaza Milano Design Week 2025. Colegii de la Casa Lux ne prezinta imagini din Milano
Cu peste 2.000 de expozanti doar la Salone del Mobile, s-ar spune ca este greu de ajuns la un numitor comun in privinta stilului sau a combinatiilor de materiale folosite. Chiar si asa, tendinte in design interior pot fi identificate si le putem grupa in trei directii majore.
Limitele tind sa dispara, totul este mutifunctional
Nimic nu mai este definitiv ori folosit intr-un singur scop. Niciun material nu mai este folosit asa cum eram obisnuiti, ci devine materie prima pentru piese de design la care nu ne-am fi gandit. Stilurile nu mai sunt clar delimitate si nici destinatia obiectelor nu este limitata la ceea ce vedem ori gandim mai intai.
Materialele nu mai sunt asociate in mod clar cu anumite piese de interior, ci se regasesc oriunde in casa si adesea in combinatii de doua sau chiar trei in aceeasi piesa. Lemn, textil si piatra se folosesc in aceeasi piesa care poate fi o canapea ori un corp de iluminat. Hartia si sticla sau becurile tip led compun variante noi de tapet, care au rol decorativ, dar si functional.


Nevoia de functionalitate imprima directia de folosire a materialelor, pentru ca utilizatorul final sa aiba la dispozitie cea mai buna varianta a fiecarui obiect. Piesele multifunctionale si care au tehnologii integrate sunt varianta actuala prin care designerii raspund acestei nevoi.
Bibliotecile nu mai sunt doar biblioteci, ci si separatoare in spatiile largi, pentru a lasa impresia de loc deschis fara aglomerare, dar permitand totodata depozitari pe verticala.
Culorile sunt si ele preluate din natura, de la nuantele deschise de nisip si pana la roscatul intens al argilei, trecand prin toata paleta de nuante de verde. Nuantele sunt bogate, calde si au consistenta si atunci cand sunt foarte aproape de alb.


Dispare aproape total griul, pe care il regasim doar in piesele din piatra, unde are textura, riduri, nervuri si irizatii care il scot din zona terna si ii dau acea personalitate pe care doar natura o poate imprima.
Texturi, texturi, texturi: asta trebuie retinut cand vorbim despre suprafete. Nimic nu este perfect plat, ci are propria personalitate la atingere. Tot mai mult, intalnirea cu obiectele de design devine o experienta multisenzoriala: masa din marmura care pare sa fie lemn si se simte precum pielea, la atingere, este unul dintre exemple.
Midimalism sau minimalismul reinterpretat
Pe ansamblu, in ultimii ani, noile tendinte in design interior arata o orientare spre minimalism, ca dorinta de echilibru si raspuns la solicitarea mentala si suprastimularea exercitate in mediul social. Chiar si branduri cunoscute pentru designul cu detalii sofisticate – precum Versace – au lansat linii care reflecta propria viziune asupra minimalismului.