Tendinte in moda pentru 2022. Anul contrastelor: stilul anilor ‘2000 cu pantalonii cu talie joasa, materiale transparente si fuste mini. In acelasi timp, se poarta minimalismul, hainele practice si vintage.
Intr-un an inceput cu mai putin optimism decat anii anteriori, tendintele din moda se transforma pentru a raspunde cerintelor si nevoilor consumatorilor, in special pentru cei pasionati de cele mai noi defilari de moda ale celor mai cunoscuti designeri europeni.
In 2022, tendinta principala este escapismul, se remarca o nevoie de evadare din cotidian care se manifesta printr-o nostalgie dupa vremuri de mult apuse sau prin culori intense precum portocaliu, roz si galben care au un efect dovedit asupra starii de spirit si induc optimismul si caldura. In acelasi timp, va fi un an al contrastelor in care unii vor cauta confortul in non-culori si haine supradimensionate in timp ce altii vor dori sa iasa in evidenta printr-o sexualitare debordanta si o pasiune pentru moda anilor 2000.
Va invitam sa descoperiti tendintele din moda in 2022, culese de la cele mai mari agentii de tendinte si publicatii de specialitate si interpretate prin filtrul Urban.ro.
Hainele vintage vor fi la mare cautare iar casele de moda europene se vor intrece pentru a-si vinde colectiile vechi din anii ’80-’90 si ‘2000.
In lipsa defilarilor de moda de la Saptamanile Modei la Paris, Londra, Milano sau New York (din cauza pandemiei), designerii si pasionatii de moda au „rasfoit” arhivele Pinterest in cautarea unor surse de inspiratie. Astfel, au devenit populare fotografiile din colectiile create de Vivienne Westwood si Jean Paul Gaultier in perioada dintre finalul anilor ’90 si inceputul anilor 2000. Tendinta a fost propulsata de numeroase celebritati populare in randul tinerilor pe Instagram si TikTok si s-a infiltrat in noile colectii atat ale brandurilor de lux dar si pe site-urilor gigantilor mass-market.
In acelasi timp, generatia actuala de adolescenti si tineri se dovedeste a fi fascinata de hainele create inainte de nasterea lor. Cuplat cu faptul ca isi doresc sa posteze tot mai des imagini cu tinute mereu diferite pe retelele de socializare, aceste obiceiuri au influentat explozia pietii second-hand si vintage devenita unul dintre punctele cheie ale modei in acest an. Majoritatea caselor de moda de lux au inceput deja sa vanda piese vestimentare din arhivele din anii ’80-’90 iar specialistii se asteapta ca acest model de afaceri sa predomine in viitor.
Cresterea consumului de piese vintage va fi incurajata si de grija pentru sustenabilitate si pentru impactul negativ pe care il are procesul de fabricatie mass market asupra mediului inconjurator. Vor deveni tot mai predominante tinutele create din materiale alternative precum polistiren reciclat, bumbac organic sau piele vegana.
In ultimii ani, cele mai mari case de moda de lux precum Gucci, Burberry, Ralph Lauren si Vivienne Westwood si-au luat angajamente ca nu vor mai folosi blanuri naturale niciodata in colectiilor lor. Saptamana Modei din Londra in 2018 a fost primul eveniment de acest gen in care niciun designer nu a folosit blana de origine animala.
Pe masura ce o treime din publicul american si european incepe sa vada folosirea acestora ca fiind nepotrivita, pielea animala a inceput sa fie inlocuita treptat. In plus, Chanel, Prada si Versace au ales sa renunte la produsele realizate din pielea unor animale exotice precum crocodili, serpi sau canguri.
Pionerii acestui capitol sunt brandurile mass-market de incaltaminte si tinerii designeri care stabilesc o mare parte din tendintele timpurii din moda. Alaturi de start-up-uri care imbina moda si stiinta pentru a crea un viitor mai sustenabil, acestia au gasit 5 solutii inteligente pentru pielea vegana care nu folosesc substante poluante sau materiale plastice pe baza de petrol cum ar fi poliuretanul sau clorura de polivinil – PVC.
Principala tendinta a anului 2022 in moda este estetica Y2K (year 2 k – year 2000), stilul anilor 2000 cu blugi si pantaloni cu talie joasa, corsete, blue foarte decoltate si transparente, fuste mini si materiale care amintesc de primii ani de popularitate ai internetului la nivel global.
Marian Park, strategist al agentiei de tendinte WGSN declara ca desi ne aflam la 22 de ani de la schimbarea mileniului, „momentul de fata este privit ca o intreaga epoca a perturbarii culturii pop si a exploziei internetului”.
Desi este un capitol relativ recent in istoria omenirii, anii trecuti de atunci au fost atat de exhaustivi in privinta schimbarilor de tendinte incat moda anilor 2000 este considerata vintage si privita ca o noutate pentru publicul tanar. Trendul Y2K a demarat treptat in pandemie si se manifesta ca o forma de escapism de intoarcere intr-un moment in care lumea era un loc mai simplu in care nu se discuta zilnic despre catastrofe climatice, crize politice, pandemie si extremism.
Un element central care s-a diseminat din cultura anilor 2000 este arhiva de imagini cu Paris Hilton purtand treningurile Juicy Couture. Efectul a fost vizibil si pe site-ul Lyst.com unde cautarile pentru brandul Juicy Couture au crescut cu 179% fata de anul trecut. Initial, in 2020 estetica anilor 2000 era o nisa insa intre timp a devenit o adevarata tendinta iar cautarile pentru expresia Y2K in motoarele de cautare de moda au crescut cu 450%.
Au existat doua momente in cultura celebritatilor care au influentat popularitatea acestei tendinte: relatia dintre Jennifer Lopez si Ben Affleck care a fost reluata la aproape 20 de ani dupa despartire si procesul lui Britney Spears care a adus empatie pentru situatia nefericita a artistei si a inspirat promovarea a numeroase imagini din anii 2000. Imaginile din urma cu 20 de ani cu cele 3 vedete au fost publicate zilnic in presa si pe retelele de socializare si au influentat noile colectii lansate pentru primavara-vara 2022.
Vor fi in tendinte tinutele de tip „resort” inspirate de hainele purtate de obicei in vacante, bluzele decoltate, compleuri din voal, fuste asimetrice si mai lungi in spate, rochii din plasa cu efect stralucitor, siluete extrem de mulate, fuste super mini si croiuri de o senzualitate debordanta.
In privinta pantofilor, revin „papucii cu toc” mic, pantofii cu platforma uriasa – promovati de Versace si raspanditi ulterior pe covorul rosu la majoritatea evenimentelor de la finalul lui 2021 – si sandalele de tip gladiator cu sau fara toc. Se pune accent pe incaltamintea decupata cu bretele care se leaga de jur imprejurul piciorului pana sub genunchi.
In materie de accesorii, se vor purta gentile mici in nuante intense si chiar neon. Vor reveni la moda si lanturile metalice purtate in jurul taliei.
Comparativ cu anii anterior, elementul de „noutate” al tendintelor din 2022 este fusta mini croita deseori intr-o extremitate de minim 10 centimetri. Inspirata tot din stilul anilor 2000, fusta s-a regasit in colectiile Prada, Miu Miu, Versace, Missoni, Hermessi Dior.
Noile colectii Valentino, Versace, Saint Laurent si Givenchy pun accentul pe fuste mini si pe o sexualizare intentionata a modei destinate femeilor.
La cativa ani dupa ce miscarile de emancipare feministe si-au facut simtita prezenta in mediile creative si pe canalele media, designerii si stilistii afirma ca „a venit momentul ca femeile sa isi revendice sexualitatea si puterea intr-un mod in care functioneaza pentru fiecare dintre ele”. Astfel, au revenit fustele mini, taieturile foarte senzuale si indraznete, bustierele purtate ca topuri si o multime de materiale transparente care dezvaluie trupul feminin si accentueaza ideea ca orice forma este acceptabila si poate fi expusa intr-un mod curajos, indiferent de silueta persoanei respective.
Veti regasi voaluri decorate cu cristale si pietre stralucitoare dar si faimoasele materiale de tip plasa care au devenit populare la inceputul anilor 200 prin stilul unor artiste precum Destiny’s Child, Spice Girls, Britney Spears, Christina Aguilera sau Lil Kim.
Este o tendinta delicata deoarece acest stil nu este tocmai potrivit pentru orice mediu – poate pentru o petrecere de tip cocktail, un festival muzical sau un eveniment artistic – si exista riscul de a se afla constant la limita vulgaritatii. Pentru cei care apreciaza manualele de bune maniere si aspira la functii publice sau diplomatice, astfel de tinute sunt cu siguranta de evitat.
La capatul opus, se vor purta tinutele supradimensionate formate din sacouri, camasi cu maneci foarte lungi si pantaloni care nu delimiteaza silueta. Intr-un fel, este o tendinta aflata in opozitie fata de stilul senzual al anilor 2000.
Unul dintre elemente principale de care se va tine cont in 2022 este cat de practica este o tinuta.
In vremuri in care lumea din jur creeaza nesigurante si anxietati, hainele pot deveni un element care sa inspire confort si relaxare. Pe de o parte, senzatia de confort poate fi obtinuta prin haine relaxate, intr-un stil mai sport, prin haine largi, supradimensionate, sacouri imprumutate de la iubiti, soti, frati, tati sau bunici, camasi cu maneci si gulere exagerate. In acelasi timp, materialele organice inspira o senzatie de naturalete si apropiere fata de natura prin textura bumbacului, a inului sau a panzei.
O alta tendinta care se va remarca in lunile urmatoare este alegerea tinutelor albe in intregime. Pot fi formate din pantaloni de in cu bluza si sacou, o rochie alba maxi sau midi, pantofi sport albi si veste de vara din impletituri purtate cu genti cu textura de funie – precum cele purtate in anii ’90 la aprozar.
In ceea ce priveste incaltamintea, se remarca balerinii si pantofii de tip loafer chunky cu talpa inalta care sunt potrivit pentru tinutele de birou si care echilibreaza o fusta scurta sau o rochie asimetrica.
Ca motiv grafic, se vor purta dungile verticale care ofera, la randul lor, o senzatie de stabilitate si liniste. Efectul optic pe care il inspira este acela de suplete si fermitate.
Una dintre culorile la moda in 2022 va fi si „Very Peri”, numita de Pantone drept „culoarea anului 2022”. Este o nuanta dinamica de albastru periwinkle cu un subton de rosu violet care imbina fidelitatea si constanta asociata albastrului cu energia si entuziasmul rosului. Institutul de Culoarea Pantone o descrie ca fiind „cea mai calda si vesela dintre toate nuantele de albastru, introduce un amestec de noutate, incurajeaza inventivitatea si creativitatea.”
Culoarea anului 2022 isi propune sa prefigureze viitorul intr-o noua lumina: „afiseaza o incredere lipsita de griji, o curiozitate indrazneata care ne anima spiritul creativ si curios, PANTONE 17-3938 Very Peri ne ajuta sa imbratisam acest peisaj alterat al posibilitatilor, deschizandu-ne catre o noua viziune pe masura ce ne rescriem vietile.”