Parteneri in viata dar si pe ecran in The Crown, Gillian Anderson si Peter Morgan vorbesc despre colaborarea lor: “Gillian este foarte exigenta in pregatirea ei”
Unul dintre cele mai spectaculoase roluri si una dintre cele mai frumoase interpretari actoricesti din sezonul 4 al productiei The Crown ii apartin actritei Gillian Anderson in transformarea sa ca prim ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.
Intregul sezon 4 are ca poveste conexa activitatea domnei Thatcher, o vedem in epiodul 3 castigand alegerile si devenind primul prim ministru femeie, iar in episodul 10 parasind guvernul.
Prin amabilitatea Netflix, urban.ro va ofera cateva detalii de culise atat de la Gillian Anderson cat si de la scenaristul Peter Morgan despre munca la acest nou sezon The Crown.
In viata de dincolo de ecran, Morgan si Gillian sunt impreuna dinainte de a fi fost creat The Crown, asa ca actrita a urmarit indeaproape fiecare sezon si munca pentru el, dar a marturisit ca, in special, pentru acest sezon in care a fost si ea distribuita, acasa nu a mai fost intrebata nimic, nu ii s-a mai cerut nicio opinie.
Gillian Anderson este considerata una dintre cele mai complete actrite ale generatiei sale. A devenit cunoscuta gratie rolulului Dana Scully din serialul Dosarele X care a avut 9 sezoane si i-a adus un premiu Emmy, un Glob de aur, doua premii Screen Guild Actors.
Are mai multe premii BAFTA pentru seriale produse in Marea Britanie, dar si numeroase premii pentru activitatea sa teatrala. In Marea Britanie joaca la Young Vic Theatre in Londra, dar spectacolele sunt mutate adesea si la New York pentru ca sunt succese de public foarte mari.
Iata cateva dintre opiniile lui Gillian Anderson despre transformarea sa spectaculoasa in noul sezon The Crown, asa cum au fost ele oferite de Netflix.
Cum a fost experienta de a fi inclusa in castul The Crown.
Extraordinar. A fost o experienta din care am invatat foarte mult, a semanat mai mult cu un platou de filmare de lung metraj, nu de productie de televiziune. A fost un foarte mare respect pentru fiecare aspect al muncii ceea ce e surprinzator uneori in meseria noastra. Distributia a fost parte dintr-o familie, aveai sentimentul ca mergi acasa.
Cum credeti ca reuseste serialul sa gaseasca un echilibru intre ce arata din vietile private ale fetelor regale in raport cu multe momente foarte faimoase in istorie.
Sincer, nu stiu cum reuseste Peter si echipa lui sa faca asta in fiecare an. Stiu ca incearca in fiecare sezon o duzina de scenarii inainte de a stabili care va fi ales in functie de ce eveniment istoric aleg sa reprezinte sau ce trasaturi pentru personalitatile regale sa dezvaluie. Si cumva reusesc sa ramana surprinzatori si sa nu se transforme in ceva lacrimogen. Am simplificat foarte mult procesul de lucru in aceasta explicatie, si nu asta era intentia.
Cum e Thatcher in raport cu Regina si cu familia regala?
Doamna T este incredibil de respectuoasa si usor uimita in prezenta familiei regale. In ciuda diferentelor in care rezolva situatiile fiecare dintre doamne, Doamna T continua sa serveasca institutiile si pe Regina, iar Regina nu ii sta niciodata in drumul pe care si l-a ales.
V-ati schimbat parerea despre Margaret Thatcher dupa ce ati interpretat-o in acest serial?
Cred ca documentarea a influenat cel mai mult modul in care am jucat-o. Stiam foarte putin despre ea inainte de a incepe documentarea, iar acum cu siguranta am o imagine despre ea ca femeie cu toate laturile sale, dincolo de premierul care a avut un efect monumental asupra Marii Britanii, dar si international, in bine sau in mai putin bine.
E o presiune in plus sa joci un personaj atat de iconic, de recunoscut in toata lumea?
Cu singuranta, Thatcher a fost mai importanta decat orice alt personaj iconic pe care l-am jucat. Avea un mod foarte specific de a vorbi, de a se misca, iar faptul ca trebuia sa ilustrez mai mute laturi ale personalitii ei a fost foarte provocator.
Ce documentare si pregatire ati facut pentru acest rol?
M-am uitat la tot ce am gasit despre ea. Fiecare documentar si multe multe interviuri. Am citit cateva carti, incluzand biografiile lui Charles Moore. Productia serialului are o echipa de documentare incredibila si daca vrei sa stii ceva, te ajuta imediat. De fiecare data cand am vrut sa stiu detalii despre un membru al cabinetului, sau am vrut imagini de arhiva cu o gluma pe care Thatcher ar fi spus-o, echipa mi-a trimis materialele.
Peter Morgan, scenaristul The Crown, dar si al unor altor productii devenite legendare – “The Queen” (cu Helen Mirren in rolul principal), “Frost/Nixon” sau “The Audience”-, marcheaza foarte tehnic diferenta dintre cele doua actrite care detin personajele de putere in acest nou sezon: Olivia Coleman – Regina Elisabeth si Gillian Anderson – Margaret Thatcher.
“Gilian, pot sa spun ca e foarte exigenta in pregatirea ei. Stie textul cu saptamani sau luni inainte, se documenteaza, incearca sa traiasca in pielea personajului, cerceteaza adanc in viata lui.
Olivia merge complet pe instinct. Are o abilitate uluitoare de transformare instant, dar la fel de repede uita totul. Daca o intrebam pe Olivia miercuri ce s-a filmat marti, nu mai stie. A uitat in totalitate.
Pe de alta parte, la Gillian daca o duci intr-un sudio de voci peste multe luni de la filmare, o sa-si aminteasca cate duble a tras in secventa respectiva, unde erau camerele, ce unghiuri s-au tras si cand a dat dubla cea mai buna.”
The Crown, sezonul 4, ruleaza pe Netflix din 15 noiembrie.