Romanul „The Great Gatsby” va fi adaptat intr-un film animat si un serial scris de Michael Hirst, scenaristul „Vikings”, „The Tudors” si „Elizabeth”.
La aproape 100 de ani dupa lansarea romanului scris de F.Scott Fitzgerald, „The Great Gatsby” va fi adaptat din nou pentru micul si marele ecran. In ultimele saptamani au intrat in productie un serial TV si un film animat bazate pe povestea publicata in 1925.
Filmul animat va fi regizat de William Joyce.Va lucra alaturi de echipa DNEG care a realizat partea de efecte speciale pentru filmul „Tenet”.
Scenariul va fi adaptat de Brian Selznick care a scris si ilustrat cartea „The Invention of Hugo Cabret” care a stat la baza filmului „Hugo”, regizat de Martin Scorsese si lansat in 2011.
William Joyce a scris zeci de carti care au stat la baza unor filme de succes, a ilustrat numeroase coperti pentru The New York si a castigat Oscarul in 2011 pentru scurtmetrajul „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore „.
La numai 63 de ani, Joyce este considerat un veteran al animatiei moderne. A lucrat ca art designer la primul „Toy Story” din 1995, prima animatie realizata in intregime pe computer dar si la „A bug’s life”, „Robots” si „Meet the Robinsons”. Primul film pe care l-a regizat a fost scurtmetrajul „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”, urmat de lungmetrajele „The Numberlys” si „The Cask of Amontillado”.
Filmele la care a lucrat in calitate de scenarist sau ilustrator au strans peste 2 miliarde de dolari din incasari. Cel mai mare succes profesional este „Rise of the Guardians”, film bazat pe universul „The Guardians of Childhood” din care Joyce a lansat deja 13 carti si urmeaza sa scrie si altele.
Joyce a vorbit despre motivul pentru care povestea lui Gatsby merita sa fie spusa prin mediul animatiei: „povestea continua sa vrajeasca cititorii intr-un mod in care nu o face nicio alta carte din scrierile americane. Proza lui Fitzgerald este incantatoare, a creat o lume de vis care le-a scapat multor cineasti din epoca filmelor mute. Versiunile anterioare au fost constranse de actiunea reala insa animatia ne va permite sa completam descrierile evazive ale romanului.”
La finalul lunii ianuarie a fost anuntat serialul de mare buget „The Great Gatsby”, pe scenariul lui Michael Hirst, artist premiat pentru dramele de epoca „Elizabeth”, „Elizabeth: The Golden Age’ si „The Tudors”. Mosia lui Fitzgerald va fi implicata in proiect.
Studiourile ITV America, A+E si scenaristul Michael Hirst vor face echipa cu stranepoata lui F.Scott Fitzgerald pentru a produce un serial plasat in universul „The Great Gatsby”.
Proiectul a fost gandit ca o miniserie in care Hirst va scrie scenariul si va produce episoadele alaturi de Michael London, cunoscut pentru „Milk” si „Sideways”.
Despre adaptarea care se afla in lucru de trei ani, Hirst a declarat ca „am trait cu Gatbsy toata viata. Am citit cartea cand eram copil, apoi am predat-o la Oxford in anii ’70 si am recitit-o constant de atunci. Azi, cand America isi cauta un mod de a reinventa, e momentul perfect sa ne uitam la aceasta poveste nemuritoare cu alti ochi si sa exploram personajele prin preocuparile moderne legate de gen, rasa si orientare sexuala”.
Serialul ii va avea pe William B.Ransford, profesor de Limba Engleza si literatura si pe Farah Jasmine Griffin, specialist in studii Afroamericane drept consultanti istorici. Vor lucra pentru a reda acuratetea vremurilor in care „Epoca Jazzului”, asa cum a numit-o Fitzgerald,
Dupa succesul neasteptat al seriei „Vikings”, Hirst lucreaza la seria „The Plague” alaturi de History si la o continuare a vikingilor – „Valhalla” care va fi disponibila pe Netflix.
Studiourile A+E detin drepturile pentru ecranizarea romanului inca de la filmul din anul 2000 cu Mira Sorvino, Paul Rudd si Toby Stephens in rolurile principale. De-a lungul timpului, romanul a fost adaptat de mai multe ori, atat pentru film cat si pentru televiziune, cea mai faimoasa fiind versiunea lui Baz Luhrmann din 2013.
Prima adaptare „The Great Gatsby” a fost un film mut lansat in 1926 care a fost pierdut. Un trailer al acestuia poate fi vizionat in Arhivele Nationale din SUA.
A doua versiune a fost lansata in 1949 sub regia lui Elliott Nugent cu Alan Ladd, Betty Field si Macdonald Carey in distributie. A fost urmat de un alt film pentru televiziune in 1950 cu Kirk Douglas in rolul lui Gatsby si de un episod din 1955 in cadrul „Robert Montgomery Presents” in care Montgomery, Phyllis Kirs si lee Bowman au avut rolurile principale.
In 1979, a aparut „The Great Gatbsy” cu Robert Redford, Mia Farrow si Sam Waterson in rolurile lui Gatsby, Daisy si Nick. In 2013 a fost lansata versiunea lui Baz Luhrmann cu Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan si Tobey Maguire care a strans peste 350 de milioane de dolari din incasarile din cinematografe si a fost premiata cu doua trofee Oscar pentru directia artistica, decoruri si costume.
Costumele din Gatsby-ul lui Luhrmann au scris istorie si au readus tendintele anilor ’20 in numeroase colectii de moda.