Pentru rolul dictatoarei nebune din The Regime (HBO Max), Kate Winslet a lucrat cu terapeuti si neuropsihologi. Pentru romani personajul seamana cu Elena Ceausescu, dar Winslet spune ca e fictiune completa
Din aceasta saptamana, HBO Max are in distrebutie miniseria Te Regime, cu Kate Winslet in rolul cancelarei unui regim totalitar dintr-o tara nenumita din Europa Centrala.
Personajul lui Winslet se numeste Elena Vernham, undeva se mentioneaza ca e fizician, iar asta a facut ca atat presa internationala cat mai ales romanii sa spuna ca este o trimitere la Elena Ceausescu, sotia dictatorului roman Nicolae Ceausescu.
Winslet a precizat insa ca, desi stie si de Nicolae Ceausescu si despre sotia sa, Elena, a tinut ca personajul interpretat de ea sa nu fie inspirat de nimic, povestea fiind fictionala in intregime.
„Nu m-am inspirat de la nicio figura anume, pentru ca am crezut ca ar fi o alegere sensibila”, a declarat Winslet pentru IndieWire despre rolul ei principal in miniseria si satira de primavara aflata in voga.”Sincer, ea nu seamana deloc cu nimeni cu care sa ma fi intalnit inainte, nicaieri”.
Vocea, privirea, felul in care se misca sunt foarte diferite de orice a facut Winslet pana acum, pare caricatural, cu o privire ironica asupra personajului, iar mini seria este o satira la adresa regimurilor totalitare.
Winslet intruchipeaza in mod stralucit aceasta dezordine interna. „Este vorba despre o femeie aflata intr-o stare imaginara de declin mental si fizic”, a explicat actrita. „M-am gandit ca aceste lucruri sa fie manifestari ale ceva mai traumatizant care s-a dezvoltat in interiorul corpului ei – dar pe care a trebuit sa invete sa il ascunda. Jucam pe cineva care purta mereu un fel de masca.”
Elena se indragosteste de un oficial militar cazut in dizgratie (Matthias Schoenaerts) chiar in momentul in care se pregateste o miscare de rasturnare a regimului ei. Creat de Will Tracy de la Succession, serialul se joaca ca o drama -farsa, cu Vernham pe cat de absurda, pe atat de terifianta.
„Printre multe dintre aceste figuri autoritare, un punct comun este ca, atunci cand ajung pe scena, exista ceva la ei care este vazut ca nefiind ceea ce ar trebui sa arate un lider” a explicat actrita felul in care vede acest personaj. „Am stiut imediat ca nu va avea sens sa o interpretez folosind propria mea voce”.
Spectatorii vor vedea asemanari si cu Eva Peron, dictatoarea din Argentina, mai ales intr-o scena a balconului in care Elena vorbeste in fata unei multimi despre care ea crede ca o adora. Sigur ca pentru romani, secventa seamana si cu experienta noastra din decembrie 1989, mai ales ca balconul de la care vorbeste are o arhitectura asemanatoare cu cel de la Universitate unde si-au tinut ultimul discurs Nicolae Ceausescu si sotia sa, inainte de caderea regimului comunist.
Mini seria nu e insa un documentar, nici o ilustrare a povestii unei anumite tari sau regim dictatorial. Este un mix inteligent de trimiteri la actiunile mai multor dictatori, ridiculizati prin forma interpretarii tocmai pentru a sublinia ridicolul actiunilor lor.
Elena decide, precum Putin de exemplu, sa atace o tara vecina pentru ca ea crede ca i-a apartinut din totdeauna, sau – pentru ca e la menopauza si are bufeuri – ordona sa fie frig in palatul in care locuieste si in toata tara, ceea ce face ca locuitorii acestei tari din Europa Centrala, o tara fara nume, sa stea cu haine groase de iarna in propriile case.
Winslet a intrat in The Regime pregatita sa joace dupa regulile actoriei comice bataie cu bataie, chiar cu licenta de a incerca orice si orice. Munca ei cu accentul este hilara si singulara, ceea ce nu este o surpriza avand in vedere rolurile ei anterioare – dar chiar si acolo, ea a pasit pe un teritoriu neexplorat.
„Intotdeauna fac dialecte de un fel sau altul, cum ar fi Mare of Easttown sau inapoi la Titanic, si intotdeauna exista un antrenor care ma invata si se asigura ca fac naibii chestia aia”, spune ea. „Sa fac dintr-o data ceva care, de fapt, era atat de variat in gama si, de asemenea, foarte, foarte in corpul ei – a fost destul de infricosator.
“Mi-a placut faptul ca, da, este vorba despre un dictator, dar este si o femeie dictator. Nu este un dictator masculin. Si stiam nuantele si fragilitatea feminina pe care puteam sa le explorez in spatele acelei masti.”
Acea rezonanta interna profunda si aceasta apreciere a carismei necesare pentru a face o megalomana au modelat-o pe Elena in mai multe feluri. Construind un profil psihologic bogat si torturat pentru personajul ei, Winslet a urmarit aproape fiecare alegere pe care a facut-o ca interpreta pana la copilaria nevazuta a unei pustoaice a carei educatie regala chinuita avea sa poarte intr-o zi o tara.
„De fapt, am lucrat cu un neuropsiholog si cu un psihoterapeut pentru a incerca sa inteleg un pic mai bine trauma si cum se poate manifesta aceasta in corpul si in viata oamenilor, in felul in care se misca si in felul in care vorbesc.Pentru ca am vrut sa ma asigur ca o inradacinez intr-un fel de realitate”, a declarat Winslet. „Este intr-adevar o privire asupra copilariei ei, unde a inceput trauma ei, si cum a ramas cu ea si cum afecteaza absolut fiecare dintre relatiile ei personale apropiate.”
The Regime are 6 episoade, si veti vedea cate unul nou in fiecare zi de luni pe HBO Max.