Primul proiect al lui Thomas Bangalter dupa destramarea Daft Punk este muzica pentru un spectacol de balet la Opera din Bordeaux.
La 6 luni de la anuntul destramarii Daft Punk, Thomas Bangalter, unul dintre cei doi producatori ai grupului de muzica electronica revine cu un nou proiect. Artistul va compune muzica pentru un spectacol de balet al Operei Nationale din Bordeaux, in sud-estul Frantei.
Baletul se numeste „Mythologies” si este o co-productie pusa in scena de Opera Nationala din Bordeaux si compania de dans Ballet Preljocaj. Productia va avea 90 de minute si va avea premiera in vara viitoare.
„Mythologies” este despre miturile fondatoare care au modelat imaginatia colectiva a oamenilor. Spectacolul va fi regizat de Angelin Preljocaj, coregraf si fondat al companiei de balet care ii poarta numele si va include 10 dansatori ai Operei si 10 de la Ballet Preljocaj. Premiera va avea loc pe 1 iulie 2022 si va fi pus in scena in fiecare zi pana pe 10 iulie 2022, cu exceptia zilelor de 2 si 9 iulie, la Grand Théâtre de Bordeaux.
Muzica pe care o va compune Bangalter va fi interpretata de Orchestra Nationala Aquitaine din Bordeaux sub bagheta dirijorului Romain Dumas.
Potrivit descrierii de pe site-ul Operei din Bordeaux, Angelin Preljocaj descrie spectacolul ca fiind despre „dans, arta nespusului prin excelenta este cel mai bun mod de a ne dezvalui temerile, anxietatile si sperantele. Ne stigmatizeaza ritualurile, dezvaluie incongruenta locurilor noastre, fie ca sunt ele sociale, religioase sau pagane.”
Oliver Lombardie, managerul general al Operei din Bordeaux a declarat pentru AFP ca spectacolul se afla in lucru „de aproximativ un an si jumatate”, cu mult inainte de anuntul destramarii trupei Daft Punk: „Angelin care lucrase deja cu Daft Punk la albumele lor de muzica electro, i-a propus lui Thomas Bangalter sa compuna de data aceasta muzica de balet. A vrut sa schimbe registrul, a vrut sa incerce sa mearga mai departe si sa lucreze cu orchestratia simfonica. Asa a inceput colaborarea lor. „
Temele vor fi inspirate din mitologica antica si cea greceasca iar Bangalter calatoreste frecvent intre Paris si Bordeaux pentru a lucra cu dirijorul Dumas la ideile melodice. Lombardie a mai declarat si ca proiectul in sine isi propune sa demonstreze ca nu exista granite intre orchestratia simfonica si creatiile compozitor care sunt la moda astazi si spera sa atraga public mult mai tanar, dintre ascultatorii Daft Punk.
Nascut in 1975 in Paris, Bangalter a inceput sa studieze pianul si muzica clasica cu mult inainte de a fi interesat in sunetele electronice.
Parintii l-au indrumat sa studieze pianul de la varsta de 6 ani si au fost foarte stricti in privinta orelor de studiu. La randul lui, tatal lui Bangalter a fost compozitor si producator pentru artisti precum Gibson Brotehrs, Ottawan si Sheila B.Devotion.
La varsta de 12 ani l-a intalnit pe Guy-Manuel de Homem-Christo care ii era coleg la Liceul Carnot din Paris, institutie de unde a absolvit si fostul presedinte francez Jacques Chirac. La inceput i-a legat pasiunea pentru muzica si filmele anilor ’60 si ’70, de la „Easy Rider” la „Velvet Underground”. Treptat, au format o trupa de muzica indie rock numita ‘Darlin'” in care Bangalter canta la chitara bass. Proiectul nu a avut succes iar una dintre recenziile dedicate muzicii lor i-a descris ca fiind „daft punky trash”. Expresia i-a inspirat pe acestia sa schimbe numele grupului in „Daft Punk”, miscarea a avut loc pe cand Bangalter avea 18 ani si a decis sa se orienteze spre muzica electronica alaturi de Homom-Christo, in timp ce solistul Darlin’ a parasit proiectul si s-a mutat intr-o alta trupa.
Mai jos puteti afla intreaga poveste a trupei, alaturi de anuntul retragerii proiectului muzical. La vremea respectiva, unul dintre colaboratorii lor a declarat ca Bangalter ar fi fost cel care si-ar fi dorit neaparat sa mearga in alte directii si ale proiecte.